Buna seara! Sunt casatorita de 7 ani, avem un copil de un an si jumatate.El mai are un copil de 12 ani dintr-o casatorie anterioara, copil ce locuieste cu noi.In urma cu 5 ani am cumparat un apartament prin credit ipotecar, el debitor, iar eu codebitor.
Momentan copilul locuieste cu parintii mei, pentru ca eu am inceput servicul.Mentionez ca tatal nu merge sa isi vada copilul.
Sotul meu are probleme cu alcoolul, este dependent. Cand bea devine violent verbal ,in special cu primul sau copil.
1.In cazul unui divort ,copilul imi va fi incredintat mie?
2.Legat de partaj, cui ii va ramane apartamentul si cum se impart bunurile mobile dobandite in timpul casatoriei? Multumesc anticipat!
Daca nu veti dovedi ca sunt motive temeinice pt care numai dvs sa exercitati autoritatea parinteasca, ambii parinti veti avea teoretic aceleasi drepturi si obligatii, domiciliul copilului va fi la dvs , iar tata va plati pensie.
Apartamentul el va cere si i se va atribui celui ce poate prelua si creditul aferent.
Bunurile mobile le puteti imparti de comun acord si sa nu mai platiti nicunde, puteti face un acord de partaj scris de mana cu martori.
Daca nu va intelegeti asupra impartelii, fie ca e vb de imobil sau de bunurile mobile, veti partaja in instanta.
Incercati sa discutati cu sotul dvs privind partajul sa vedeti cum stati, daca e vb de un partaj in instanta, costa destul ( taxa de timbru 3%din val bunurilor de impartit, expertize, avocat) si sa stiti sa strangeti bani din timp.
Instanta de judecata poate dispune exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte, in cazuri exceptionale, in situatia in care cresterea, educatia copilului minor ar fi periclitata de conduita abuziva a celuilalt parinte.
In ceea ce priveste bunurile dobandite de la data casatoriei, bunuri comune ale sotilor, va puteti raporta la partajare, instanta de judecata urmand a stabili cota -pate din dreptul de proprietate, cota -parte ideala , abstracta, matematica( la acest moment aceasta nu este individualizata ).
In ceea ce priveste bunul imobil dobandit prin perfectarea unui contract de imprumut , dumneavoastra puteti solicita atribuirea acestuia, avand in vedere ca puteti plati ratele bancare.( va fi stabilita o suma de bani cu titlu de sulta, in vederea despagubirii sotului dumneavoastra, raportata la cota-parte din dreptul de proprietate ce va fi stabilita ).
Instanta de judecata va avea in vedere solutia atribuirii imobilului catre dumneavoastra, tinand cont si de interesul superior al copilului minor, care trebuie sa fie protejat, in situatia desfacerii casatoriei prin divort.
Dincolo de acest considerent, pentru imparteala prin atribuire, se vor retine urmatoarele criterii: situatia locativa a dumneavoastra, sumele de bani investite la plata pretului, sumele investite pentru efectuarea actelor de administare si de consevare, care au dus la sporirea valorii imobilului, plata taxelor si a impozitelor.
Divort
mamina
Buna ziua,
Am o problema destul de delicata ,pe care nu o pot discuta cu nimeni.Asa cum spune si titlul subiectului este vb despre un divort .In cateva ... (vezi toată discuția)
Divort
angelica82
Buna seara,
iaca
Am 55 de ani, cu probleme grave de sanatate (operata pe cord ), handicap gr II.Doresc sa stiu etapele sau metodele prin care pot divorta de ... (vezi toată discuția)