Stimate Domn,
La partajarea datoriilor rezultate din contractarea creditului, se va avea in vedere suma achitata deja pana la momentul definitivariii divortului, urmand ca cel care preia bunurile sa preia si plata ratelor viitoare.
Nu ati spus in mesaj pentru ce bun ati achitat avans la leasing si cui credeti ca ii va ramane acel bun...
Daca in cazul imbunatatirilor la apartament este evident ca sotia dumneavoastra va ramane beneficiara acestora, fiind proprietara apartamentului, la bunul pentru care sunteti utilizatori in contractul de leasing, ramane de vazut cui va fi atribuit beneficiul dreptului de folosinta rezultat din contractul de leasing (penru ca acela va prelua si plata ratelor ulterioare).
La partajarea bunurilor mobile pe care le-ati dobandit in timpul casatoriei, veti putea cere instantei (daca partajul va avea loc in cadrul unui proces) sa faca atribuirea in natura, in functie de necesitatile fiecaruia si raportat la situatia de fapt actuala. Veti solicita ca bunurile sa fie atribuite sotiei, urmand ca aceasta sa va plateasca cota proportionala din valoarea lor, dar sigur ca sotia se va opune (cum stiti deja), astfel ca, solutia o va dispune doar judecatorul in urma analizarii tuturor argumentelor invocate de parti. De principiu partajul trebuie facut in natura, adica prin impartirea efectiva, si daca acest lucru nu este posibil sau este dezavantajos, la cerere, instanta va dispune partajarea in alt mod, tinand cont si de natura bunurilor, domiciliul si ocupatia fiecareia dintre parti.
Consider ca cel mai bine este sa incercati sa ajungeti la o intelegere amiabila cu sotia dumneavoastra. Numai dumneavoastra si sotia dumneavoastra stiti cel mai bine ce s-a intamplat pe parcursul anilor, ce concesii mai puteti face, ce va este mai convenabil, iar daca discutiile de partaj vor ave loc cu calm si respect reciproc veti putea realiza un partaj cum nici o instanta nu il va putea dicta.
Daca nu ati auzit pana in prezent de posibilitatea de rezolvare a conflictelor pe calea medierii, va sugerez sa apelati si la aceasta metoda alternativa de rezolvare a disputelor, inainte sa va ganditi la o actiune in instanta. Procedura de mediere, realizata cu ajutorul unei persoane specializata in acest sens, s-ar putea finaliza cu un acord de mediere, prin care sa se rezolve definitiv orice discutie in contradictoriu si sa se reuseasca un partaj in conditii avantajoase pentru amandoi participantii.
Mult succes!
Larisa Somfalean.
Da, am uitat sa spun, leasingul era pentru o masina, pe care ea doreste sa o pastreze.
Am inteles ideea, va multumesc foarte mult pentru raspuns. Sper sa o rezolvam intre noi!