avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj divort

Buna Ziua,
va rog, in cazul unui divort cum se face partajul in cazul cand exista un minor ( 16 ani) in intretinerea unuia din soti, respectiv a mamei. Jumatate/jumatate sau mama cu copilul in intretinere, primeste o cota mai mare? bunurile comune sunt un apartament si un teren intravilan. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 13:24, 11 Aprilie 2016
fiind bunuri comune, se prezuma ca ele au fost dobandite in cota egala, astfel incat bunurile se impart in cote egale, cu exceptia cazului in care unul dintre soti dovedeste ca a avut o contributie mai mare. Nu are importanta la care dintre parinti ramane minorul.
In cazul partajului, bunurile se impart intre soti, copilul neavand niciun drept asupra masei partajabile.
Partajul de bunuri comune presupune impartirea bunurilor dobandite de cei doi soti in timpul casatoriei.
Mama poate obtine la partaj o cota majorata daca dovedeste ca a avut o contributie mai mare decat sotul ei la achizitionarea bunurilor ce fac parte din masa partajabila.
De asemenea, mama poate obtine atribuirea in natura a apartamentului, bineinteles cu obligarea sa la plata unei sulte catre sotul ei daca probeaza o cota mai mare de contributie, cu atat mai mult daca instanta a stabilt ca minorul sa locuieasca cu mama dupa divort.
Partajul are in vedere doar bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei si stabilirea cotei de contributie la dobandirea lor, in functie de veniturile sotilor, tinand seama si de munca sotiei in gospodarie si la cresterea copilului, fara insa a conta existenta minorului.

La atribuirea bunului in natura catre unul dintre soti poate conta ca minorul are locuinta la unul dintre parinti, insa trebuie vazut daca acest parinte are si posibilitatea de a plati sulta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire bunuri comune VONPAUL006 VONPAUL006 Cum se imparte un apartament dupa divort daca in apartament va ramine mama cu un copil minor si unul major? Se imparte tot 50% sotul ... (vezi toată discuția)
Partaj cristinani cristinani Am hotarat impreuna cu sotul meu sa divortam. Pentru partaj, toate bunurile comune se impart la jumatate? Sau parintele care va creste copilul are dreptul la ... (vezi toată discuția)
Apartament bun comun - partaj ddianna ddianna Buna ziua, In cazul divortului apartamentul bun comun se imparte egal chiar daca minorul ramane la unul dintre parinti?Are vreo cota parte si ... (vezi toată discuția)