Art. 5 din Regulamentul de autorizare a electricienilor aprobat prin ord. 66/2023.
Dar acest Regulament exista demult, exista si in 2018; a fost initial aprobat prin Ord. 11/2013 care a fost abrogat de Ord. 99/2021 care la randul lui a fost abrogat de Ord 66/2023.
Domnule Popa, dar mai sus ati raspuns asa: "In baza calificarii de electrician, la nivelul firmei se numeste prin decizia angajatorului o comisie care autorizeaza electricienii pentru lucrul in instalatii electrice de joasa tensiune in baza regulamentului propriu al firmei aprobat de angajator." Acum de ce spuneti ca sanctiuniea ITM este corecta? Vreau doar sa ma lamuresc.
Am întâlnit un caz în care inspectorul itm a aplicat sancțiune pentru ca electricienii, pe lângă autorizarea ceruta de hg 1146/2006, nu aveau și autorizare conform regulamentului aprobat prin ord. 66/2023 privind autorizarea electricienilor.
Buna seara! Am un PFA pentru care vreau sa suspend activitatea. Pana la acest monent veniturile depasesc 12 salarii minime. Contributiile (CAS si CASS) se calculeaza la 12 salarii minime sau aferent numarului de luni lucrate de la inceputul anului pana la suspendarea activitatii?
Eu am vrut sa spun ca trimiterea la incalcarea CP nu o poate face comisia numita de angajator. Doar daca ulterior , se reia cercetarea de catre ITM atunci acesta poate , in anumite conditii, sa trimita dosarul la parchet.
Fiind un accident cu incapacitate temporară de muncă cercetarea va fi făcută de către o comisie numită de către angajator. Această comisie nu are cum sa constate încălcări ale codului penal.
Cam alambicate solicitarile dumneavoastra, justinsanero ! Care este legatura intre menajera si lucratorul desemnat ? Dumneavoastra sunteti lucrator desemnat si trebuie sa intocmiti un dosar de cercetare pentru o persoana care ocupa functia de menajera si care a suferit un accident de munca ? "Mi s-a cerut sa detaliez ... " Cine v-a cerut ?
In primul rand, intrebarea era cine face cercetarea iar dumneavoastra ati raspuns cu prevederea legala care ne spune cine inregistreaza accidentul.
Interpretarea dumneavoastra a sintagmei "angajatorul la care s-a produs evenimentul" mi se pare corecta dar daca veti intreba ITM-urile veti primi raspunsuri contrare. Am avut doua spete de acest gen in care, desi accidentul s-a produs la angajatorul Y, intreband ITM-urile reprezentantii acestora au spus ca cercetarea trebuie facuta de angajatorul X la care este angajat accidentatul. Mentionez ca angajatorii X si Y erau din judete diferite si ambele ITM-uri au exprimat aceeasi parere de mai sus.
Cred ca sintagma "angajatorul la care s-a produs evenimentul" trebuie inlocuita cu "angajatorul pe teritoriul caruia s-a produs evenimentul", pentru a inlatura posibilitatea de interpretare.