Da, am prezentat tranzactia in instanta, a fost totul amiabil, nu e nicio problema din acest punct de vedere. Sunt aproape doi ani deja de la divort, problema este ca inca figuram amandoi ca proprietari la administratia financiara si pe unde om mai figura (apartamentul de care vorbesc e cumparat in timpul casatoriei) si nu stiu ce trebuie facut. Multumesc.
"atasat" divortului am incheiat cu fostul sot si o tranzactie pentru bunurile dobandite in timpul casatoriei.
Va rog frumos sa imi spuneti ce pasi trebuie urmati pentru ca imobilul si autoturismul care mi-au ramas mie sa fie doar pe numele meu (de ex. la administratia financiara apar in continuare pe numele amandurora) in raport cu orice institutie.
Practic nu stiu de unde sa incep si pe unde sa merg - la cadastru, la cartea funciara, la administratia financiara etc. Se face vreo re-intabulare? Se pot face la notar?
Practic am o decizie de divort, o tranzactie atasata (toate capetele sunt deja definitive si irevocabile) si nu stiu ce sa fac sa pun in aplicare tranzactia.
incercand sa vand o proprietate, am semnat un contract de "reprezentare exclusiva" cu o agentie real-estate. Ca o persoana de buna-credinta, am semnat fara sa citesc cu mare atentie ce scrie in contract. Intre timp s-a aratat interesat de apartament un vecin de scara. Problema este ca acest contract ma obliga sa platesc comision agentiei oricum.
"Vanzatorul se obliga si este de acord ca:
Sa plateasca Agentiei o remuneratie de x%
din pretul de vanzare al Proprietatii, la care se adauga TVA, in oricare din urmatoarele situatii:
(i) un contract de vanzare-cumparare in forma autentica se incheie intre Vanzator si un Cumparator, pe durata prezentului
Contract;
(ii) un contract de vanzare-cumparare in forma autentica se incheie intre Vanzator si un Cumparator caruia i-a fost
prezentata Proprietatea sau care a fost prezentat Vanzatorului pe durata prezentului Contract de catre Agentie sau de catre orice alta persoana inclusiv Vanzatorul:
a) in termen de 90 (nouazeci) de zile de la expirarea termenului prezentului Contract ("Perioada de Protectie");"
altfel spus, fie ca ii vand fratelui meu, fie ca ii vand vecinului, eu trebuie sa platesc comision Agentiei.
La fel,
Vanzatorul se obliga si este de acord sa plateasca Agentiei cu titlu de daune-interese x% din Pretul de Listing, la care se adauga TVA, in
oricare din urmatoarele situatii:
(i) Vanzatorul refuza sa semneze precontractul si/sau contractul de vanzare-cumparare desi a primit pe perioada
prezentului Contract o Oferta de Cumparare de la un Cumparator potential care a fost de acord cu toate conditiile de
vanzare impuse de catre Vanzator; sau
(ii) pe durata prezentului Contract, fara acordul Agentiei si fara ca un asemenea act sa isi aiba cauza determinanta intr-un caz de forta majora, Vanzatorul retrage Proprietatea de la Listare, o instraineaza in intregime sau partial, o inchiriaza in intregime sau partial, o face in orice alt fel nevandabila sau intreprinde orice actiuni care au drept rezultat punerea Agentiei in imposibilitatea de a vinde Proprietatea;
Desigur, "acordul Agentiei" pentru a vinde vecinului nu l-am obtinut. Ce pot face? Ce valoare are un astfel de contract (are semnaturi, nicio stampila), abuziv dupa parerea mea? Practic, din momentul in care semnezi cu Agentia, Agentia ia comision fie ca vinde ea, fie ca vand eu (deci nu o alta agentie), fie ca vand in termen de 3 luni dupa ce contractul nostru a expirat.
La final, scrie
"Orice litigiu decurgand din sau in legatura cu acest Contract, inclusiv referitor la validitatea, interpretarea, executarea sau desfiintarea sa se va solutiona de catre instantele judecatoresti competente de la sediul Agentiei" - exista instante judecatoresti la sediul unei agentii imobiliare?