avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract pagubos
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract pagubos

Buna ziua

incercand sa vand o proprietate, am semnat un contract de "reprezentare exclusiva" cu o agentie real-estate. Ca o persoana de buna-credinta, am semnat fara sa citesc cu mare atentie ce scrie in contract. Intre timp s-a aratat interesat de apartament un vecin de scara. Problema este ca acest contract ma obliga sa platesc comision agentiei oricum.

"Vanzatorul se obliga si este de acord ca:
Sa plateasca Agentiei o remuneratie de x%
din pretul de vanzare al Proprietatii, la care se adauga TVA, in oricare din urmatoarele situatii:
(i) un contract de vanzare-cumparare in forma autentica se incheie intre Vanzator si un Cumparator, pe durata prezentului
Contract;
(ii) un contract de vanzare-cumparare in forma autentica se incheie intre Vanzator si un Cumparator caruia i-a fost
prezentata Proprietatea sau care a fost prezentat Vanzatorului pe durata prezentului Contract de catre Agentie sau de catre orice alta persoana inclusiv Vanzatorul:
a) in termen de 90 (nouazeci) de zile de la expirarea termenului prezentului Contract ("Perioada de Protectie");"

altfel spus, fie ca ii vand fratelui meu, fie ca ii vand vecinului, eu trebuie sa platesc comision Agentiei.

La fel,
Vanzatorul se obliga si este de acord sa plateasca Agentiei cu titlu de daune-interese x% din Pretul de Listing, la care se adauga TVA, in
oricare din urmatoarele situatii:
(i) Vanzatorul refuza sa semneze precontractul si/sau contractul de vanzare-cumparare desi a primit pe perioada
prezentului Contract o Oferta de Cumparare de la un Cumparator potential care a fost de acord cu toate conditiile de
vanzare impuse de catre Vanzator; sau
(ii) pe durata prezentului Contract, fara acordul Agentiei si fara ca un asemenea act sa isi aiba cauza determinanta intr-un caz de forta majora, Vanzatorul retrage Proprietatea de la Listare, o instraineaza in intregime sau partial, o inchiriaza in intregime sau partial, o face in orice alt fel nevandabila sau intreprinde orice actiuni care au drept rezultat punerea Agentiei in imposibilitatea de a vinde Proprietatea;

Desigur, "acordul Agentiei" pentru a vinde vecinului nu l-am obtinut. Ce pot face? Ce valoare are un astfel de contract (are semnaturi, nicio stampila), abuziv dupa parerea mea? Practic, din momentul in care semnezi cu Agentia, Agentia ia comision fie ca vinde ea, fie ca vand eu (deci nu o alta agentie), fie ca vand in termen de 3 luni dupa ce contractul nostru a expirat.

La final, scrie
"Orice litigiu decurgand din sau in legatura cu acest Contract, inclusiv referitor la validitatea, interpretarea, executarea sau desfiintarea sa se va solutiona de catre instantele judecatoresti competente de la sediul Agentiei" - exista instante judecatoresti la sediul unei agentii imobiliare?

va multumesc
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
Thimeea, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 16:06, 4 Octombrie 2011
Este vorba de instantele din localitatea unde are sediul agentia.
Daca nu agentia v-a adus cumparatorul, nu trebuie sa platiti comision. Clauzele alea sunt abuzive, exista prevedere legala in acest sens.
Din nefericire,pentru dumneavoastra,ati cazut intr-o capcana din cauza faptului ca nu ati acordat suficienta atentia tuturor clauzelor contractului pe care,benevol,l-ati semnat.
Asa cum sustine si @Jocandi Causa,va aflati in fata unor clauze abuzive,motiv pentru care se impune sa sesizati Comisariatul judetean pentru Protectia Consumatorilor in baza prevederilor Legii nr.193/2000.
ContSters145448, utilizator
Multumesc frumos pentru raspuns.

Sediul este in Bucuresti, iar exprimarea e chiar asa... "instantele de la sediul agentiei imobiliare". Suna cel putin hilar...

Imi puteti spune, va rog frumos, catre ce lege sa ma indrept pentru a arata ca acele clauze sunt abuzive?

Ma poate agentia obliga sa respect un contract care se dovedeste a fi abuziv, doar pentru ca l-am semnat (in necunostinta de cauza)?

Thimeea, utilizator
Doamna , temeiul legal il constituie Ordonanta 21/1992, art 9.4 pana la 9. 11

Art. 9.9. - Agenţia imobiliară nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului în oricare dintre următoarele situaţii:
a) când între consumator şi agenţia imobiliară nu este încheiat un contract de intermediere;
b) când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat; c) când contractul nu are stipulată clauza de exclusivitate, iar tranzacţia s-a realizat fără participarea agenţiei imobiliare.

Eu i-as ameninta cu o plangere la ANPC, daca va vor cere comisionul desi nu au avut nicio conbtributie la vanzare.

Succes,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intermediere-agentie imobiliara- sunt contracte nenegociabile, abuzive cf. lg. 193/2000? Romeo Babias Romeo Babias Intr-un dosar am solicitat instantei sa dispuna obligarea debitorului la plata dublului comisionului si la 0,5 % penalitati/zi ca urmare a incalcarii ... (vezi toată discuția)
Intermediere geogeorge geogeorge poate o agentie sa impuna printr-un contract de intermediere vanzatorului sa nu vanda apartamentul unei persoane neprezentate de agentie??mai ales,atat timp ... (vezi toată discuția)