Buna ziua,
Parintii mei inainte sa moara, tatal in 2008 si mama in 2011, mi-au cedat un teren agricol printr-un antecontract de vanzare cumparare in valoare simbolica de 3000 ron, pt ca pamantul nu era intabulat, exista doar titlu de proprietate fara cadastru pentru parcele.
Antecontractul s-a facut chiar inaintesa moara tatal meu, la mijlocul anului 2007 si are clauza ca partea ce nu-l duce la indeplinire sa plateasca de 3 ori valoarea contractului.
Problema este ca mai am o sora, care nu stia de acesta si acum are pretentii la jumatate din terenul agricol.
Pentru ca eu sunt in situatia dubla de cumparator si mostenitor cu drepturi 50%, pot cere in instantanta ca sora mea sa fie obligata sa duca la indeplinire obligatia in numele parintilor, alaturi de mine ?
Se poate prevala de clauza din antecontract sa plateasca de 3 ori suma si sa nu-l duca la indeplinire, sau cel putin pt partea ei de 50% ?
Care este jurisprundenta in astfel de cazuri ? Din experienta dvs. cine are mai multe sanse de castig ?
Multumesc anticipat.
Am evitat un raspuns prin care sa-i spun doar ca se lucreaza la calcularea exacta a sumei in conditiile in care, noi (contabila) a afisat eronat si dupa 2 ani de la constatare soldul. Ce sa-i spun: domnule, chiar daca daca am afisat gresit si dupa 2 ani situatiile, noi inca lucram ca nu suntem siguri ca ceea ce am afisat este si corect ... era o varianta ca sa-i comunic in termenul legal, dar nu avea nicio utilitate.
De ajuns in instanta se va ajunge cu siguranta, de altfel cred ca deja a fost initiat acest demers. Nu de amenda imi este frica, ci de faptul ca la un moment dat spunea ceva de daune interese pentru prejudiciu de imagine, in sensul ca i-am afectat imaginea mai multe luni la rand prin afisarea pe lista datornicilor cu sume inexacte in conditiile in care el a cerut lamuriri si a atentionat ca sumele nu sunt corecte.
Asta este. Mergem inainte ...
Apreciez intre ghilimele tonul ironic, faptul ca mi-am asumat o greseala desi stiti foarte bine ca presedintele unei asociatii nu verifica corectitudinea calculelor, ca doar pentru asta exista comisie de cenzori, cred ca spune sufiecient despre corectitudinea mea ca om, sunt solidar si-mi asum consecintele alaturi de cei care au gresit.
Am gresit integral eu, doar in ceea ce priveste raspunsul, dar si aici am circumstante deoarece contabila azi imi prezenta niste sume, maine altele ... iar nici in momentul de fata se pare ca nu avem o situatie exacta ... ce sa-i raspund omului care a cerut componenta sumei restante.
Oricum, nu am cerut dezbaterea situatiei aici ci niste raspunsuri mai tehnice de la un avocat care a avut de a face cu asa ceva.
Toate cele bune.
Nu mai exista cale de conciliere, din ce mi-a comunicat azi se va ajunge in instanta. Vroiam sa stiu inainte de primirea citatiei la ce sa ma astept si daca voi fi eu sau asociatia dat in judecata.
Motivatia lipsei raspunsului am oferit-o in alt post.
Am citit legea si cunosc sanctiunile mentionate acolo ... dar oare se indrepta si in instanta civila impotriva mea sa ceara daune pt abuz in serviciu sau pt ca chipurile i-am afectat imaginea ?
Proprietarul nu a pus problema neplatii unor sume restante, problema este ca noi suntem in culpa ca am afisat eronat situatiile, iar dansul invoca faptul ca daca era afisat avizier si stia la timp de suma o platea, cum nu a fost s-a ajuns in situatia asta ... oricum dansul a mentionat in op-urile platilor la explicatii decat "intretinere", iar in acest practic practic nu-i pot aplica penalitati pt ca ramane mereo o suma restanta la ultima ultima luna afisata, iar proprietarul plateste la zi intretinerea; oricum, ma intereseaza mai mult raspunsul la intrebarile mele punctuale, din raspunsul dvs. rezulta ca noi nu avem nicio vina ca am afisat eronat situatiile ...
Buna ziua,
Va scriu in calitate de presedinte de bloc.
In urma cu cateva luni contabila-casiera a descoperit pentru un proprietar care a facut 90% din plati exclusiv prin banca, ca a sarit peste plata a 2 rate cu vechime inca din anul 2009.
Contabila si cenzorul nu au observat, eu am semnat ca primarul, si am ajuns in situatia sa publicam restanta in luna curenta proprietarului.
Proprietarul, care pe tot parcursul intervalului 2009-2011 a figurat la avizier cu 0 lei sume restante, a reactionat si a solicitat in scris ca doreste in baza drepturilor legale ce deriva din Legea 230, verificarea printr-o expertiza platita de el a evidentei contabile si a activitatii asociatiei de proprietari pentru intervalul 2009-2011.
De asemenea a mentionat ca va platii integral sumele restante daca se dovedesc in urma controlului.
Motivatia a fost ca datorita faptului ca in 2 ani de zile nimeni nu a sesizat ca exista aceasta suma restanta, ridica suspiciuni ca pot exista si alte situatii similare sau ilegalitati in modul de functionare a asociatiei.
Intrebari punctuale:
1. Se poate indrepta in instanta proprietarul impotriva mea ca presedinte sau a contabilei si cenzorului pentru aceasta omisiune ? Daca da, la ce ne putem astepta ?
2. Eventuale penalitati calculate cine le suporta, noi ca am gresit lista cu restantierii sau proprietarul ca a omis plata ?
3. Daca refuzam sa-i prezentam actele la ce ne expunem ?
Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Sunt presedinte de bloc la o asociatie de proprietari. In urma cu 3 luni, un proprietar a solicitat in scris printr-o adresa trimisa prin posta cu confirmare de primire explicatii referitoare la suma restanta afisata in dreptul lui in lista de plata.
Deoarece suma prezentata la avizier nu era cea corecta, conatabila-casiera gresind calculele, cenzorul a verificat formal sau mai bine zis nu a verificat, am refuzat raspunsul in termenul legal de 7 zile sperand ca voi ajunge la o intelegere cu proprietarul.
Stiu. Am gresit, conform prevederilor legale.
Intre timp, s-a afisat lista cu luna urmatoare, contabila-casiera a gresit iar neluand in calcul o plata efectuata prin banca in termen ... iar proprietarul a reclamat a doua oara in scris, publicand la avizier dovada efectuarii platii si reclamand faptul ca nu a primit raspuns in termenul legal si ca a m-a reclamat la serviciul din cadrul primariei de sector.
Intrebari:
1. care poate fi incadrarea juridica a faptei mele in situatia in care proprietarul depune reclamatie in instanta ?
2. Se poate indrepta in instanta impotriva mea ca presedinte sau impotriva asociatiei ?
3. pot fi amendat si de catre primarie pentru ca nu am oferit raspuns in termenul legal ?
Intrebarea mea este adresata in primul rand avocatiilor, eventual cu experienta intr-o speta asemanatoare pt. ca ma intereseaza exact sa stiu unde se incadreaza fapta mea ca sa-mi pregatesc eventual apararea.
Multumesc anticipat.