avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sume restante descoperite tarziu, ce implica pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sume restante descoperite tarziu, ce implica pentru asociatie/presedinte ?

Buna ziua,

Va scriu in calitate de presedinte de bloc.
In urma cu cateva luni contabila-casiera a descoperit pentru un proprietar care a facut 90% din plati exclusiv prin banca, ca a sarit peste plata a 2 rate cu vechime inca din anul 2009.
Contabila si cenzorul nu au observat, eu am semnat ca primarul, si am ajuns in situatia sa publicam restanta in luna curenta proprietarului.

Proprietarul, care pe tot parcursul intervalului 2009-2011 a figurat la avizier cu 0 lei sume restante, a reactionat si a solicitat in scris ca doreste in baza drepturilor legale ce deriva din Legea 230, verificarea printr-o expertiza platita de el a evidentei contabile si a activitatii asociatiei de proprietari pentru intervalul 2009-2011.

De asemenea a mentionat ca va platii integral sumele restante daca se dovedesc in urma controlului.

Motivatia a fost ca datorita faptului ca in 2 ani de zile nimeni nu a sesizat ca exista aceasta suma restanta, ridica suspiciuni ca pot exista si alte situatii similare sau ilegalitati in modul de functionare a asociatiei.

Intrebari punctuale:

1. Se poate indrepta in instanta proprietarul impotriva mea ca presedinte sau a contabilei si cenzorului pentru aceasta omisiune ? Daca da, la ce ne putem astepta ?

2. Eventuale penalitati calculate cine le suporta, noi ca am gresit lista cu restantierii sau proprietarul ca a omis plata ?

3. Daca refuzam sa-i prezentam actele la ce ne expunem ?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:37, 6 Octombrie 2011
Este important ca sumele restante sa nu aiba o vechime mai mare de 3 ani pentru ca atunci nu le mai puteti cere.
Daca intradevar le datoreaza, il notificati intai in mod oficial si ii dati un termen in care sa plateasca. Daca nu, va adresati instantei sa-l oblige la plata.
Penalitatile tot el trebuie sa le plateasca.
Proprietarul nu a pus problema neplatii unor sume restante, problema este ca noi suntem in culpa ca am afisat eronat situatiile, iar dansul invoca faptul ca daca era afisat avizier si stia la timp de suma o platea, cum nu a fost s-a ajuns in situatia asta ... oricum dansul a mentionat in op-urile platilor la explicatii decat "intretinere", iar in acest practic practic nu-i pot aplica penalitati pt ca ramane mereo o suma restanta la ultima ultima luna afisata, iar proprietarul plateste la zi intretinerea; oricum, ma intereseaza mai mult raspunsul la intrebarile mele punctuale, din raspunsul dvs. rezulta ca noi nu avem nicio vina ca am afisat eronat situatiile ...
presedintebloc a scris:

1. Se poate indrepta in instanta proprietarul impotriva mea ca presedinte sau a contabilei si cenzorului pentru aceasta omisiune ? Daca da, la ce ne putem astepta ?
2. Eventuale penalitati calculate cine le suporta, noi ca am gresit lista cu restantierii sau proprietarul ca a omis plata ?
3. Daca refuzam sa-i prezentam actele la ce ne expunem ?

Raspunsurile sunt in ordine inversa a intrebarilor pentru ca in functie de raspunsul la intrebarea 3, puteti ajunge sau nu in instanta si discutam intrebarea 1.

3. Conform legii 230/2007 sunteti obligati sa prezentati actele oricarui proprietar la cerere. Nerespectarea legii poate sa duca la sanctiuni din partea proprietarilor care pot sa va elibereze din functie, primaria va poate sanctiona daca proprietarul va reclama...
2. Ar trebui sa nu va mai discutai de penalizari pentru aceste sume, pentru ca acestea nu au figurat in lista de plata, nu au avut un termen scadent afisat undeva..., iar penalizati ar trebui sa fie cei care nu au gestionat corect asociatia.
1. Se poate indrepta impotriva dumneavoastra in instanta daca nu rezolvati problema. Puneti-i la dispozitie documentele, ajutati-l sa constate ca a fost o greseala si inmcasati-i banii fara penalizari. Cu ce va deranjeaza o verificare efectuata de un expert platit de vecinul dumneavoastra? Daca s-a lucrat cinstit, expertul o sa constate ca totul este corect si ca doar s-a omis inregistrarea sau afisarea pe liste a acelor sume neachitate acum 2 ani.
presedintebloc a scris:

.............
In urma cu cateva luni contabila-casiera a descoperit pentru un proprietar care a facut 90% din plati exclusiv prin banca, ca a sarit peste plata a 2 rate cu vechime inca din anul 2009.
Contabila si cenzorul nu au observat, eu am semnat ca primarul, si am ajuns in situatia sa publicam restanta in luna curenta proprietarului...............

Cum a descoperit acum, dupa 2 ani?
Se poate verifica pe extrasele de cont de acum 2 ani si ii puteti cere si lui chitantele de la banca. Confruntarea actelor este edificatoare.
Ma mira faptul ca nu colaborati cu locatarul in cauza.
Nici nu poate fi vorba de a aplica penalizari unei sume care nu a fost inregistrata pana acum ca restanta si ar fi si culmea sa o faceti, in conditiile in care asociatia, prin angajatii sai a gresit.

Ar fi o greseala enorma sa nu colaborati cu locatarul respectiv. I-ati da senzatia ca aveti lucruri mai rele de ascuns decat faptul ca nu a platit, chestiune pe care el s-ar putea sa o stie. Ii nasteti semne de intrebare justificate.
Asumarea sincera a greselii din contabilitate face mai mult bine decat credeti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presedinte, am refuzat raspunsul in scris in termenul legal, la ce sa ma astept ? presedintebloc presedintebloc Buna ziua, Sunt presedinte de bloc la o asociatie de proprietari. In urma cu 3 luni, un proprietar a solicitat in scris printr-o adresa trimisa prin posta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in 2020 am avut intarzieri la plata intretinerii vreme ... oanar30 oanar30 Buna ziua. In 2020 am avut intarzieri la plata intretinerii vreme de cateva luni. Ulterior am platit la zi suma datorata. Acum s-au calculat penalizarile ... (vezi toată discuția)
Chitanta cu plata pe noiembrie 2009 si totusi restantieri....?? lumyclau lumyclau Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie: Pe 30 decembrie sotul meu a fost la Asociatia de proprietari sa plateasca intretinerea pe ... (vezi toată discuția)