avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Activitate _Iulia_

Activitate _Iulia_

Răspuns la discuția anulare titlu de proprietate
poate cineva sa-mi raspunda la intrebare? multumesc!
Răspuns la discuția anulare titlu de proprietate
Cel care a obtinut titlul de proprietate a incheiat inainte de obtinerea titlului un contract de partaj voluntar cu bunica mea, anterior cei doi fiind coproprietari. In urma partajarii terenului in cauza, cei doi au devenit proprietari fiecare pe 500 mp de teren. Dupa aparitia legii 169/ 1997, acesta a solicitat si i s-a eliberat un titlu de proprietate ilegal, intrucat nu fusese niciodata membru cooperator si nici nu adusese teren in cooperativa, asa cum a constatat si instanta. Greseala mea a fost ca la primul proces, la recomandarea avocatului meu, mi-am restrans actiunea pe motiv ca as fi fost lipsita de interes, lipsa de interes pe care instanta a infirmat-o prin sentinta. Problema e ca s-a pronuntat doar pe cat a mai ramas ca urmare a restrangerii actiunii mele, anuland titlul doar pt 300 mp teren, desi constata in motivarea sentintei ca intreg titlul a fost emis ilegal. Intrebarea mea era daca pot introduce o noua actiune prin care sa " corectez" greseala facuta anterior si sa cer anularea titlului si pentru cei 700 mp teren ramasi inscrisi in titlu? Ma gandesc sa nu-mi respinga actiunea pe exceptia autoritatii de lucru judecat.
Buna ziua! Va adresez urmatoarea intrebare: daca dupa ce am solicitat instantei anularea unui titlu de proprietate emis ilegal, pentru o suprafata de teren de 1000 mp, mi-am restrans pretentiile la numai 300mp, instanta pronuntandu-se doar cu privire la acestia, introduc o noua actiune cu privire la cei 700 mp pentru care titlul a ramas valabil, imi va fi admisa?
Am cerut nulitate absoluta partiala, pt. ca avocatul meu de la acea data mi-a spus ca nu sunt interesata sa cer nulitate totala, desi in cond. art. 3 din Legea 169/1997 cu modif si completari ulterioare: nulitatea absoluta totala se poate cere de catre primar, prefect si orice persoana interesata. Eu am obtinut printr-o hotarare nulitatea partiala, dar numai cu privire la jumatate din terenul care mi se cuvenea, tocmai pentru faptul ca acel titlu de proprietate nu a fost anulat in intregime. Intrebarea mea se referea la nulitate absoluta totala.
In conditiile in care am o hotarare de nulitate absoluta partiala cu privire la o parte din terenul care imi revenea, mai pot cere nulitatea absoluta totala cu privire la intregul titlu emis nelegal?
In conditiile in care o persoana a cerut reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren, care in parte imi apartinea, in baza unui act de partaj incheiat cu aceasta persoana, acest teren nefiind preluat vreodata de catre stat si respectiva persoana neavand calitatea de membru cooperator, pot cere nutitatea absoluta totala a titlului de proprietate eliberat nelegal acesteia?
Va multumesc.
Va multumesc pentru raspuns.
Inteleg opinia dvs. cu privire la faptul ca F.S. l-a mostenit pe adoptator, care la randul sau isi mostenise parintii, acestia din urma decedand inaintea adoptatorului.
In ceea ce priveste ultimul paragraf al raspunsului dvs. : imobilul fusese nationalizat, iar in 1994 a fost revendicat de F.S. in baza unei declaratii notariale prin care se declara unic mostenitor. Tinand cont de faptul ca imobilul iesise din patrimoniul parintilor adoptatorului, prin preluarea de catre stat, nu avea ce succesiune sa se judece, astfel ca F.S. nu ar fi putut invoca neacceptarea in termen a celorlalti mostenitori.
Buna ziua! Vreau sa va adresez mai multe intrebari in legatura cu urmatoarea speta:
In jur de anul 1940 ( inainte de intrarea in vigoare a codului familiei) a fost adoptat F.S. . Conform art. 313 Cod civil în vigoare la data adoptiei "adoptia nu are alte efecte decât acelea de a transmite adoptatului numele adoptatorului, de a da nastere la obligatii reciproce de întretinere între adoptator si adoptat si de a deschide adoptatului dreptul la succesiunea adoptatorului". Potrivit acestui articol al Codului civil, la acea vreme adoptia era una cu efecte restranse, aceasta insemnand ca adoptatul nu dobandea dreptul la mostenirea ascendentilor adoptatorului.
F.S. locuieste impreuna cu adoptatorul, in casa parintilor acestuia din urma. Dupa moartea parintilor adoptatorului, au ramas ca mostenitori legali adoptatorul si inca 4 frati ai acestuia. Succesiunea nu s-a judecat la acea data, pentru ca imobilul fusese nationalizat. In anul 1994, dupa moartea tatalui sau adoptiv, F.S. cere instantei printr-o actiune in revendicare, in baza unei declaratii false date in fata unui notar, declaratie prin care isi aroga titlul de unic mostenitor, sa i se restituie imobilul care fusese preluat abuziv de catre stat. In anul 1999, instanta s-a pronuntat in sensul admiterii cererii lui F.S. . Mostenitorii legali au ramas fara nimic.
1. Cum se poate afla daca adoptia care a avut loc inainte de intrarea in vigoare a Codului familiei, a fost transformata in infiere in termen de un an de la data intrarii in vigoare a acestei legi?
2. Daca adoptatul, F.S., a beneficiat doar de o adoptie cu efecte restranse, neputand sa-i mosteneasca pe autorii adoptatorului, care sunt sansele de castig in cazul in care mostenitorii legali ataca acea hotarare judecatoreasca pronuntata in 1999 prin care lui F.S. i se restituie intregul imobil?