avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Activitate a_bogdan

Activitate a_bogdan

Pentru serviciile de consultanta, daca acestea sunt prestate catre o persoana impozabila, locul prestarii se considera a fi unde este stabilit beneficiarul (Austria, in cazul de fata). Astfel, societatea prestatoare ar trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 153^1 (asta daca nu este deja inregistrata conform art. 153 - inregistrarea normala) si in Registrul Operatorilor Intracomunitari inainte de prestarea serviciilor.
Răspuns la discuția obligatie la plata TVA??? abuz??
Inteleg ca societatea dumneavoastra a achizitionat bunuri de la un furnizor din Romania (persoana impozabila activa) care nu si-a indeplinit obligatia de raportare a livrarilor efectuate catre dumneavoastra.

La art. 158 alin. (1) din codul fiscal se mentioneaza foarte clar ca orice persoana obligata la plata taxei poarta raspunderea pentru calcularea corecta si plata la termen legal a taxei catre bugetul de stat. In situatia mentionata de dumneavoastra, aceasta obligatie ii revine furnizorului (pentru ca el efectueaza livrarea de bunuri pentru catre trebuie sa colecteze si sa plateaza TVA).

Intradevar codul fiscal mai prevede un articol care se intituleaza Raspunderea individuala si in solidar pentru plata taxei (art. 151^2) si conform caruia:
(1) Beneficiarul este ţinut răspunzător individual şi în solidar pentru plata taxei, în situaţia în care persoana obligată la plata taxei este furnizorul sau prestatorul, conform art. 150 alin. (1), dacă factura prevăzută la art. 155 alin. (5):
a) nu este emisă;
b) cuprinde date incorecte/incomplete în ceea ce priveşte una dintre următoarele informaţii: denumirea/numele, adresa, codul de înregistrare în scopuri de TVA al părţilor contractante, denumirea sau cantitatea bunurilor livrate ori serviciilor prestate, elementele necesare calculării bazei de impozitare;
c) nu menţionează valoarea taxei sau o menţionează incorect.

De asemenea, conform alin. (2) din acelasi articol, dacă beneficiarul dovedeşte achitarea taxei către persoana obligată la plata taxei, nu mai este ţinut răspunzător individual şi în solidar pentru plata taxei.

Cu alte cuvinte, daca facturile au fost intocmite corect de furnizor (si nu se incadreaza pe niciuna din situatiile de mai sus), iar dumneavoastra puteti face dovada ca ati achitat TVA aferenta facturilor respective catre furnizor, atunci consider ca societatea dumneavoastra nu ar trebui tinuta raspunzatoare pentru neplata TVA de catre furnizor.

Sper ca aceste informatii sa va fie de folos.

@xerxes: doar dupa ce am trimis mesajul am vazut ca intre timp ai apucat sa raspunzi tu, dar cred e ok pt sadkid ca acum are aceeasi pare de la doua persoane diferite :)
Răspuns la discuția srl cu probleme
TVA se va colecta de autoritati pentru toate operatiunile efectuate de societate dupa momentul in care se considera ca aceasta ar fi trebuit sa se inregistreze in scopuri de TVA (si pentru care societatea ar fi trebuit sa colecteze TVA). De asemenea, cel mai probabil autoritatile vor aplica si penalitati pentru colectarea si plata cu intarziere a TVA.
Stiti cumva incepand cu ce data societatea este considerata inregistrata in scopuri de TVA si care este perioada fiscala?
Răspuns la discuția transport nonUE
Din pacate nu pot sa fiu de acord cu comentariul colegului de mai sus motiv pentru care aduc si argumentele legale care sa sustina opinia mea:

In cazul serviciilor de transport de bunuri locul prestarii ca si regula generala se considera a fi acolo unde este stabilit beneficiarul (art. 133 alin. (2) din Codul fiscal). Inteleg ca beneficiarul este o societate comerciala stabilita in Romania (deci locul prestarii pentru astfel de servicii se considera, conform prevederii legale amintite mai sus, in Romania).

Intradevar, conform exceptiei de la art. 133 alin. (8) din Codul fiscal, pentru serviciile de transport de bunuri efectuate in afara Comunitatii, cand aceste servicii sunt prestate de o persoana impozabila stabilita in Romania, locul prestarii se considera a fi in afara Comunitatii. Dar atentie, sunt considerate servicii de transport de bunuri in afara Comunitatii serviciile de transport al carui punct de plecare si punct de sosire se afla in afara Comunitatii!!

Eu din cate inteleg, serviciile de transport prestate de dumneavoastra nu se incadreaza pe aceasta exceptie (transportul fiind pe ruta Romania - Serbia). In consecinta, prestarea de servicii este impozabila in Romania (unde este stabilit beneficiarul), iar societatea prestatoare este obligata sa colecteze TVA aferent acestei operatiuni (factura se emite cu TVA).
Răspuns la discuția TVA achizitie apartament
Repet, daca in contract se mentioneaza ca pretul include TVA atunci tu, in mod normal, ar trebui sa platesti doar pretul prevazut in contract INDIFERENT de cota de TVA aplicata.

Reiau si dezvolt exemplul din primul meu mesaj:
- Pretul prevazut in contract este de 124.000 RON (contractul prevede ca acest pret include TVA)
- Tu nu semnezi declaratia pe propria raspundere ceea ce inseamna ca vanzatorul nu poate aplica cota redusa de 5%. Drept urmare cota de TVA aplicata la vanzare este de 24%
- Vanzatorul iti va face o factura pe suma de 100.000 RON + 24.000 RON (valoarea TVA la cota de 24%). In concluzie pretul platit de tine este de 124.000 RON

- Acum daca am presupune ca tu semnezi declaratia pe propria raspundere cota de TVA aplicata de vanzator va fi de 5%
- Asta inseamna ca vanzatorul iti va emite o factura pe suma de 118.095 RON + 5.905 RON (valoarea TVA la cota de 5%). Deci pretul final platit de tine este tot 124.000 RON doar ca diferenta de aprox. 18.000 RON dintre cele doua cote intra in buzunarul vanzatorului.

Deci daca tu nu semnezi declaratia (si iti recomand sa n-o faci avand in vedere ca tu ai beneficiat o data de cota redusa de TVA), in mod normal, nu ar trebui sa platesti in plus atata vreme cat pretul este stabilit asa cum am mentionat mai sus. Dar eu nu am vazut acest contract si ce prevede el, asa ca nu pot sa-ti spun categoric daca e ok pentru tine sau nu. De asta iti tot recomand sa discuti si cu un avocat care sa se uite pe contract si sa analizeze prevederile si dpdv legal. Imi cer scuze, dar mai explicit de atat nu stiu cum sa fiu.
Răspuns la discuția TVA achizitie apartament
Din cate stiu eu se poate face o cesiune de contract in favoarea unei alte persoane asa incat beneficiarul final conform contractului sa fie fratele tau. Dar repet, daca si cum se poate face asa ceva ar trebui sa-ti poata spune mai bine un avocat.
Răspuns la discuția TVA achizitie apartament
Pai Alina nu mai inteleg nimic. Operatiunea nu poate fi scutita de TVA decat daca imobilul pe care vrei sa-l achizitionezi nu este nou. Acum daca imobilul se incadreaza sau nu (conform definitiei din codul fiscal) ca fiind nou, asta doar vanzatorul poate sa stie. Cu alte cuvinte, sunt cateva conditii care daca sunt indeplinite imobilul este considerat nou si vanzatorul nu are dreptul sa aplice scutirea de TVA.
Totusi sfatul meu este sa mergi cu acest antecontract la un avocat (preferabil unul care are si ceva habar de fiscalitate sau care are ceva experienta pe astfel de operatiuni) pentru ca, in ceea ce priveste acest antecontract, interpretarea lui si implicatiile acestuia din punct de vedere legal, un avocat ti-ar putea spune mai multe. Tot ce pot sa-ti spun in momentul asta (fara sa vad documentele de care vorbesti) este ca atata vreme cat contractul specifica clar ca valoarea imobilului include TVA, tu nu ar trebui sa platesti niciun alt TVA in plus peste valoarea mentionata in contract indiferent de cota de TVA aplicata. Dar pentru siguranta ta repet, iti recomand sa mergi si la un avocat cu acest contract/antecontract.
Daca tratamentul corect de TVA este "Neimpozabil in Romania" atunci dumneavoastra nu trebuia sa aplicati TVA la valoarea serviciilor prestate (factura nu trebuia sa contina TVA). Acum aveti doua solutii:
1. Stornati factura (sau o anulati in cazul in care aceasta nu a fost trimisa la client) si emiteti o factura noua care sa mentioneze tratamentul corect de TVA
2. Lasati asa si platiti la stat valoarea TVA mentionata pe factura (mai mult ca sigur statul nu se supara). Mentionez ca, in cazul unui control fiscal, este foarte probabil ca autoritatile fiscale sa oblige societatea la plata acelei TVA catre stat atata vreme cat aceasta este mentionata pe factura.
Atentie, aici exista si riscul ca clientul sa nu fie de acord sa va plateasca acel TVA.
Răspuns la discuția TVA achizitie apartament
Ca sa raspund si la ultima intrebare:
Vanzatorul nu va poate obliga sa semnati acea declaratie. Acea declaratie o semnati doar daca doriti dumneavoastra ca si cumparator sa benficiati de o cota redusa de TVA la achizitionarea bunului imobil. Ori, asa cum spuneam mai sus, dumneavoastra nu mai prea aveti aceasta optiune din moment ce ati achizitionat un imobil la cota redusa in trecut. Drept urmare asta ar trebui sa explicati si dezvoltatorului daca insista sa semnati acea declaratie.

Acum s-ar putea sa incerce sa va duca cu zaharelul si sa spuna ca de fapt pretul a fost stabilit in conditiile in care s-ar fi aplicat cota de 5% si sa incerce sa mareasca pretul, sau mai stiu eu ce idei nastrusnice le vin. Ideea este ca atata vreme cat contractul mentioneaza pretul cu tot cu TVA (si mai ales daca in contract nu se mentioneaza ce cota de TVA va fi aplicata) dumneavoastra platiti pretul stabilit in contract si mai departe este obligatia vanzatorului sa calculeze si sa plateasca aceasta taxa catre stat (dupa exemplul de mai sus).
Răspuns la discuția TVA achizitie apartament
Unii dezvoltatori imobiliari din ziua de azi sunt cam profitori. In contract mentioneaza pretul care include TVA, dupa care va vara o hartie sub nas pe care va roaga s-o semnati ca sa puteti "beneficia" de cota redusa de TVA de 5% dupa care diferenta pana la 24% intra in buzunarul lor. Eu personal daca as vrea sa beneficiez de cota redusa de TVA pentru achizitia unui apartament nu as semna niciodata un contract care prevede ca pretul include TVA.

Pentru ca vanzatorul sa poata aplica cota de TVA de 5% dumneavoastra trebuie sa semnati o declaratie pe propria raspundere ca nu ati mai achizitionat pana acum un apartament la cota de TVA redusa. Ori din cate inteleg dumneavoastra a-ti achizitionat anterior un alt imobil pentru care s-a aplicat cota redusa de TVA. Drept urmare nu mai puteti beneficia inca o data de aceasta cota. Deci eu in locul dumneavoastra nu as semna o astfel de declaratie. Nu sunt avocat si nu stiu care sunt implicatiile legale, dar eu as vedea asta ca fals in declaratii.

Acum daca in contract se mentioneaza ca pretul include TVA, asta inseamna ca asta-i pretul final pe care dumneavoastra il platiti pe apartament indiferent de cota de TVA aplicata. Astfel, vanzatorul se obliga ca din pretul final platit de dumneavoastra, sa calculeze si sa plateasca valoarea TVA la stat. Spre exemplu daca pretul final (cu tot cu TVA) mentionat in contract este de 124.000 RON, iar cota de TVA aplicata de vanzator este de 24%, dumneavoastra platiti 124.000 RON vanzatorului si mai departe, vanzatorul are obligatia ca din suma asta sa plateasca statului valoarea TVA (adica 24.000 RON).