avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA srl cu probleme
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

srl cu probleme

am un srl di 2007 ne platitor de tva in 2010 am depasit plafonu cu 2000 ron nu am stiut pina acum 15 03 2012 am primit de la anaf o notificare prin care ma someaza ca sunt platitor de tva si ma ameninta cu control la firma.ce pot sa fac sa scap de control?....daca suspend firma scap de control?[
Cel mai recent răspuns: a_bogdan , utilizator 10:11, 30 Martie 2012
Nu puteti suspenda activitatea societatii. Controlul este inevitabil in cazul de fata.
Dvs. nu ati avut contabil/a ?


Cod fiscal art 152:

Daca în cursul unui an calendaristic persoana impozabil atinge sau depasesete plafonul de scutire de 35.000 euro are obligatia sa solicite înregistrarea normal în scopuri de TVA, în termen de 10 zile de la data atingerii sau depirii plafonului.
Data atingerii sau depirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei în care plafonul a fost atins sau depasit. În acest caz, înregistrarea în scopuri de TVA se considera valabila începând cu prima zi a lunii urmtoare celei în care persoana
impozabila solicita înregistrarea în scopuri de TVA.

Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita înregistrarea cu întârziere, organul fiscal are dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata s i accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie înregistrat în scopuri de taxa, procedând astfel:

a) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele de inspectie fiscala înainte de înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabil ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost înregistrat normal în scopuri de TVA, pe perioada cuprinsa între data la care persoana respectiva ar fi fost înregistrata în scopuri de taxa daca ar fi solicitat în termenul prevazut de lege înregistrarea si data identificarii nerespectarii prevederilor legale. Totodat, organele fiscale competente vor înregistra din oficiu aceste persoane în scopuri de taxa.

Norme metodologice:

(2) În cazul în care persoana impozabilă a atins sau a depăşit plafonul de scutire şi nu a solicitat înregistrarea conform prevederilor art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, organele fiscale competente vor proceda după cum urmează:
a) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificată de organele de inspecţie fiscală înainte de înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data identificării nerespectării prevederilor legale. Totodată, organele fiscale competente vor înregistra din oficiu aceste persoane în scopuri de taxă. Prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se va stabili data de la care persoanele respective vor fi înregistrate în scopuri de taxă;
b) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificată după înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, organele de control vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege şi data la care a fost înregistrată.
(3) După determinarea taxei de plată conform alin. (2), organele fiscale competente vor stabili obligaţiile fiscale accesorii aferente conform prevederilor legale în vigoare.

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
vedeti ca o sa va calculeze tva la toate vanzarile si o sa va puna sa platiti + accesorii... naspa
TVA se va colecta de autoritati pentru toate operatiunile efectuate de societate dupa momentul in care se considera ca aceasta ar fi trebuit sa se inregistreze in scopuri de TVA (si pentru care societatea ar fi trebuit sa colecteze TVA). De asemenea, cel mai probabil autoritatile vor aplica si penalitati pentru colectarea si plata cu intarziere a TVA.
Stiti cumva incepand cu ce data societatea este considerata inregistrata in scopuri de TVA si care este perioada fiscala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depasire plafon 35000euro din sept 2008 depistat la controlul fiscului in noiembr2 elenagologan elenagologan sint administrator la o firma comerciala sc in noiembrie 2009 la controlul financiar a gasit ca am depasit plafonul de 35000 euro si au clculat tva plus ... (vezi toată discuția)
Returnare tva mihaidumitrescu mihaidumitrescu Daca o PFA a depasit plafonul de inregistrare in scopuri de TVA, sa zicem incepind cu 01.01.2008, si nu s-a inregistrat la ANAF iar, in urma unui control a ... (vezi toată discuția)
S-au incalcat prevederile contractului? cris2279 cris2279 Cazul este urmatorul: in 2007 firma X inchiririaza niste spatii de birouri de la firma Y-contract semnat pe 11.09.2007.Aici se stipuleaza ca trebuie sa se ... (vezi toată discuția)