avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Activitate the_mack

Activitate the_mack

nadyana a scris:

Simt ca o iau razna de tot. Nu pot sa admit faptul ca sa le platesc dobitocilor astia banii pe un apartament intreg. Va rog, daca va vine vreo idee, sa ne-o comunicati şi noua. Forumul acesta este singura sursa de unde ne putem informa cat de cat in legatura cu aceasta problema.
Am inteles ca termenul in care ne pot raspunde la contestatie este de 45 de zile, dar totuşi trebuie sa ne interesam exact care este termenul in care putem merge la instanta.
Si, in alta ordine de idei, daca cei de la CAS nu raspund la contestatie in 45 de zile, ce facem? Mergem la instanta fara raspunsul lor?


dupa cum spuneam cu o pagina in urma, termenul CAS de a raspunde la contestatiile depuse de catre noi, este de 45 de zile. in acest termen CAS de regula raspunde (si la mine raspunsul a venit cam in 40 de zile de la data depunerii contestatiei) - odata cu depunerea contestatiei se indeplineste un criteriu necesar din procedura litigiului cu CAS, si indiferent daca acestia raspund sau nu in acest termen, dumneavoastra ati urmarit procedura legala, iar cu copia dumneavoastra a contestatiei depusa la CAS (copia contestatiei care sa fie inregistrata la CAS) faceti dovada in instanta ca ati urmarit pasii legali. din momentul in care CAS a raspuns in termen sau nu fata de contestatia dumneavoastra, aveti legal 6 luni de zile in care sa intentati proces in contencios fata de decizia CAS (in aceasta perioada CAS nu va poate executa silit, dar dobanzile si penalitatile curg - deci cu cat mai rpd demarati procesul si blocati cu acest proces cumularea dobanzilor si apenalitatilor, cu atat mai bine). dupa aceste 6 luni daca nu ati intentat proces sau daca nu ati rezolvat situatia datoriei fata de CAS, aceasta din urma poate incepe executarea silita. sper ca am reusit sa va explic cat mai bine situatia.
cred ca se poate trimite un mail la Tribunalul Brasov, in care sa se ceara numarul procesului, si decizia curtii (cu motivarea deciziei). mai mult ca sigur ca se va raspunde unei astfel de solicitari, ptr.ca aceste decizii au caracter public
din pacate nu stiu sa va spun daca in contencios exista posibilitatea unui proces colectiv, dar nu trebuie sa va fie teama sa demarati astfel de proces in particular - un avocat nu va costa foarte mult.

@Claudiu,

ai platit baza, dar asta nu inseamna ca ai rezolvat. cei dela CAS inca pot sa te execute silit ptr. dobanzi si penalitati. iti spun ca sa nu ai surprize. Daca nu vrei sa platesti si acele sume, singura ta sansa este sa ii dai in judecata. este bine ca ai avut de unde sa platesti acea basa, eu din pacate nu am 17000 de ron sa ii platesc acum - PFA-ul il am inchis din 2010, sumele castigate ca PFA au fost realizate pana cand acest stat a decis sa ma sugrume prin normele idioate impuse activitatii pe care o desfasuram, norme pe care probabil un idiot le-a debitat in timp ce statea pe WC, si a considerat ca asa va salva Romania.

mai pun odata link-ul cu stirea despre procesul castigat la inceputul lunii Martie 2011, asta ca sa vedeti ca avem toate motivele sa ne luptam cu ei:



Sute de braşoveni care au contestat în instanţă titlurile executorii primite prin poştă de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Braşov au scăpat de plata datoriilor cu dobînzi şi penalităţi

Sute de braşoveni care au contestat în instanţă titlurile executorii primite prin poştă de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Braşov (CJAS) au scăpat de plata datoriilor. Cel puţin deocamdată. Tribunalul Braşov a soluţionat la începutul acestei luni primele procese în care CJAS a fost chemată în instanţă pentru titlurile executorii emise în lunie septembrie şi octombrie 2010. „Am admis contestaţiile la primele procese pe care le-am avut acum cu termen final. Deocamdată, cetăţenii nu plătesc nimic. Astfel, Casa, pentru a declara dator pe cineva, trebuia să emită titluri de creanţă cu datoria respectivă. Există o procedură prin care acest titlu se comunică celui care are datoria. După acest moment, dacă datoria nu este plătită, se emite titlul executoriu. Dar, în aceste cazuri, titlul de creanţă nefiind comunicat, nu era legal să se transforme în titlu executoriu. Asta nu înseamnă că datorul este exonerat de datorie. Înseamnă însă că CJAS este obligată să trimită întîi titlul de creanţă, fără a calcula penalităţi şi dobînzi, moment în care cetăţeanul se va duce probabil să plătească, iar astfel nu i se vor mai calcula penalităţi“, a explicat Anda Sînpetru, purtătorul de cuvînt la Tribunalul Braşov. Astfel, braşovenii pentru care s-a soluţionat cauza trebuie să aştepte de la CJAS titlul de creanţă, iar apoi se pot duce să plătească datoria, dar numai datoria, fără penalităţile şi dobînzile care, în mai toate titlurile executorii, reprezentau jumătate din sumă. „Multe procese au fost sistate pentru că CAS a renunţat la titlurile executorii, nu le-a mai trimis şi a nu a mai pus în executare o mare parte din acestea. Iar oamenii au fost chemaţi să clarifice situaţia fără a se mai calcula penalităţile şi dobînzile”, a mai spus Anda Sînpetru. CJAS Braşov a postat în luna iunie 2010, pe site-ul propriu, o listă cu peste 30.000 de braşoveni care erau găsiţi datori către stat pentru activităţi aducătoare de venituri din 2005 pînă acum. La cinci luni de la postarea pe internet a listei cu datornici, CJAS Braşov a început executarea silită a celor care n-au putut sau n-au ştiut că trebuie să demonstreze cu acte că n-au de ce să plătească sumele impuse. În perioada septembrie-octombrie CJAS a emis aproape 8.000 de somaţii cu titlu executoriu, pentru datoriile actualizate cu dobînzi şi penalităţi, pe care le-a expediat poştal. Peste două mii dintre datornicii de pe listele CJAS, care au primit şi titluri executorii, au intentat proces Casei, pe motiv că nu au fost anunţaţi că au datorii la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Primele procese au fost soluţionate, iar judecătorii au admis contestaţiile braşovenilor. Cei care nu s-au adresat instanţei sînt nevoiţi să plătească datoriile calculate la zi cu penalităţi şi dobînzi. „Statul vrea să se îmbogăţească fără justă cauză“, a mai spus purtătorul de cuvînt.

--------------------------------------------------------------------------------


sursa: [ link extern ]

bafta, si sa auzim numai de bine.
dupa ce va raspund la contestatie, aveti termen 6 luni ptr. a demara actiunea in contencios, cel putin asa am fost notificat pe raspunsul primit de la CAS la contestatia depusa de mine. un lucru bun este ca in aceste 6 luni, cei de la CAS nu va pot executa silit, si aveti timp suficient, fie sa demarati actiunile in contencios (ceea ce va recomand sa faceti - adica cu cat suntem mai multi care spunem clar ca NU mai acceptam sa fim luati de prosti, poate se vor schimba si la noi lucrurile), sau puteti sa va "rezolvati" conturile, proprietatile etc, ptr. a nu avea nimic ce sa pierdeti cand o a fiti executata silit. nu se fac esalonari ca procedura normala, dar daca va exista o decizie in contencios, o sa faca si esalonari ca nu sunt ei mai presus de lege si justitie! referitor la atitudinea angajatilor platiti direct din banii mei, ai dumneavoastra etc, poate nu stiati deja, ca atunci cand aveti nevoie de ajutorul lor, sau va intersectati cu ei, nu trebuiesc abordati ca si cum ai discuta cu un om de rand, ci ca si cum ai discuta cu niste Zei!

referitor la instanta, nu cred ca se depune contestatie, ci se depune o cerere de chemare a celor de la CAS in contencios. o sa va pot spune mai multe dupa ce reusesc sa discut cu un avocat pe acest subiect. tinem legatura.
vedeti ca termenul de solutionare a contestatiilor la cei de la CAS este de 45 de zile si nu 30 cum este normal! daca nici dupa aceste 45 de zile nu primiti raspuns, va sugerez sa nu faceti greseala sa platiti, ci sa le intentati direct proces in contencios (trebuie sa faceti dovada ca ati depus contestatie la ei - aveti cumva un exemplar al contestatiei depuse la CAS cu numar de inregistrare?). de ce va spun sa nu platiti? ptr.ca pe langa cererea de anulare a penalitatilor precum si a dobanzilor, o sa cer si plata bazei esalonat, si nu toata dintr-o bucata (eu nu eram nevoit sa platesc 17000 ron toti odata, daca casa evea minimul de decenta sa ma notifice nu semestrial - este clar ca nu pot, si le cerem prea mult - dar macar anual, adica nu cred ca un om normal daca era notificat cum ca are o datorie la ei nu o achita). de asemenea trebuie vazut si cum se procedeaza cu depunerea declaratiilor rectificative la fisc ptr. acesti bani (baza) care sunt cheltuieli deductibile, si normal este ca pentru ce o sa platesc baza la CAS sa imi recuperez impozitul deja platit la fisc pentru acei bani!
va recomand sa nu platiti inca nimic, sa asteptati sa va solutioneze contestatia (care la fel ca si in cazul meu va fi declarata neintemeiata), si ulterior sa le intentati proces in contencios administrativ, lucru pe care il pregatesc si eu acum. CAS nu a procedat corect cand a trimis catre plata baza si dobanzi si penalitati, atata vreme cat nu au ridicat un deget sa va aduca la cunostiinta timp de 5 ani ca aveti o datorie catre ei. deja exista o decizie data de Tribunalul Brasov in Martie 2011, decizie prin care se recunoaste ca nu este legal ca (,) contribuabilul sa fie obligat sa plateasca penalitati si dobanzi in conditiile in care nu a fost informat ca are o creanta fata de stat. in acest caz, contribuabili in cauza, sunt obligati de instanta sa plateasca baza datoriei (pe considerent ca cetatenii tarii au obligatia sa isi asigure sanatatea), penalitatile si dobanzile fiind sterse.

"Astfel, Casa, pentru a declara dator pe cineva, trebuia să emită titluri de creanţă cu datoria respectivă. Există o procedură prin care acest titlu se comunică celui care are datoria. După acest moment, dacă datoria nu este plătită, se emite titlul executoriu. Dar, în aceste cazuri, titlul de creanţă nefiind comunicat, nu era legal să se transforme în titlu executoriu. Asta nu înseamnă că datorul este exonerat de datorie. Înseamnă însă că CJAS este obligată să trimită întîi titlul de creanţă, fără a calcula penalităţi şi dobînzi, moment în care cetăţeanul se va duce probabil să plătească, iar astfel nu i se vor mai calcula penalităţi“, a explicat Anda Sînpetru, purtătorul de cuvînt la Tribunalul Braşov. Astfel, braşovenii pentru care s-a soluţionat cauza trebuie să aştepte de la CJAS titlul de creanţă, iar apoi se pot duce să plătească datoria, dar numai datoria, fără penalităţile şi dobînzile care, în mai toate titlurile executorii, reprezentau jumătate din sumă. „Multe procese au fost sistate pentru că CAS a renunţat la titlurile executorii, nu le-a mai trimis şi a nu a mai pus în executare o mare parte din acestea. Iar oamenii au fost chemaţi să clarifice situaţia fără a se mai calcula penalităţile şi dobînzile”, a mai spus Anda Sînpetru"

bafta, si eu va sugerez sa nu va lasati pacaliti, si sa platiti acele penalitati si dobanzi. nu se poate sa acceptam sa fim "prostiti" pe fata, pe bani munciti cu greu!
Răspuns la discuția Decizie de plata de la CAS
azi am intrat in posesia raspunsului CAS Prahova la contestatia depusa de catre mine. desi nu aveam nici un fel de asteptari, am ramas absolut masca la modul cum au raspuns (motivat raspunsul lor) la contestatia depusa. astfel, pe aproape 2 pagini format A4, au dat copy pate la toate articolele, aliniatele, punctele pe care le au disponibile, acte prin care se demonstreaza ca ei sunt un organ abilitat de catre stat pentru colectarea si gestionarea sumelor de bani datorate de catre contribuabili catre bugetul asigurarilor medicale, fara sa raspunda punctual la nici unul dintre argumentele depuse de catre mine in contestatie.

contestatia mea este considerata ca fiind netemeinica, si imi comunica faptul ca pot ataca decizia in contencios administrativ in termen de 6 luni.

raspunsul acesta halucinant, ma ambitioneaza si mai tare, drept urmare o sa atac decizia CAS Prahova, la sectia de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Prahova. as avea nevoie de ceva sfaturi de la voi despre ce este prioritar sa fac acum: sa discut cu un avocat (banuiesc ca exista avocati specializati in litigii pe cale de contencios administrativ). cat este onorariul unui astfel de avocat? care sunt cheltuielile estimate?

ce risc daca nu achit aceasta datorie? din fericire (ciudat sa ajung sa zic treaba asta), putinii bani economisiti nu sunt pe numele meu, apartamentul pe care il detin este achizitionat prin credit si pana nu il achit integral, sau pana nu se termina cei 25 de ani de credit ramasi inca, nu prea vad ce sa poata sa fie executat, masina este achizitionata iar prin credit auto, si cam astea sunt bunurile. in cat timp se ridica poprirea conturilor? cat urmareste statul executarea silita a cetatenilor in conditiile in care se dovedeste ca nu prea este nimic de executat?

multumesc.

@nadiana

cum ai procedat? ai demarat procedurile in instanta?
Răspuns la discuția infintare srl-d
am si eu o intrebare. acest tip de firma, SRL-D a fost realizat doar ptr. accesarea programului cu 10000 de euro? intreb ptr.ca ma gandesc sa pornesc o afacere (nu am nevoie de acea finantare, nici nu cred ca se mai ofera probabil), dar scutirile / beneficiile oferite pentru cei 4 angajati, ar fi foarte bune. multumesc
Răspuns la discuția Decizie de plata de la CAS
multumesc frumos pentru ajutor. din pacate este o basina facilitatea oferita de ei - problema nu sunt penalitatile, ci dobanzile penalizatoare cumulate ilegal la o datorie care nu a fost adusa la cunostiinta contribuabilui. mai mult de atat, aceasta facilitate este adresata persoanelor care au contract incheiat cu casa! deci restul care nu au fost instiinati de faptul ca au obligatie de a avea contract cu casa, sau nu au fost instiintati timp de 5 ani cum ca au o datorie la CAS, nici nu pot beneficia de aceasta scutire. eu nu stiu de restul, dar pentru banii munciti din greu de catre mine, o sa ma lupt cu ei pana la CEDO daca este cazul. nu accept sa fiu tratat precum un idiot, un imbecil in tara mea, de catre oamenii pe care ii platesc din banii mei!