avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Decizie de plata de la CAS
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Decizie de plata de la CAS

va salut. am si eu nevoie de ajutorul vostru intr-o problema cu cei de la CAS. incepand din anul 2006 pana in anul 2010 cand am fost nevoit sa imi suspend activitatea, am avut un PFA pe partea de consultanta. in momentul in care am deschis acel PFA, am fost indrumat catre primarie ptr.a fi luat in evidenta, registrul comertului, fisc si casa de pensii. mentionez ca in toata aceasta perioada am platit contributiile la zi la toate institutiile mentionate mai sus. din nefericire, nimeni nu a comunicat faptul ca trebuie sa merg eu personal si la CAS ptr. a incheia acel contract de asigurari cu ei, drept urmare nu am facut acest lucru.

acum ajung la partea nasoala, si anume ieri, am primit de la curier, plic cu Decizie de la CAS privind obligatiile mele de plata fata de ei, obligatii care se ridica la suma de 32787 ron, din care 15000 ron sunt numai dobanzi si penalizari, restul sumei reprezentand baza - de altfel si numai baza este o suma fabuloasa pe care cu greu mi-as permite sa o platesc, nu mai zic si de penelitati si dobanzi penalizatoare.

va intreb legat de legalitatea unei astfel de actiuni, si anume, cat de corect este ca cei de la CAS sa astepte aproape 5 ani (pana aproape de termenul de prescriptie) pana sa imi trimita aceasta scrisoare - probabil numai sa se stranga acele nenorocite de penalitati, in conditiile in care vad ca (,) calculul este realizat pe baza declaratiilor depuse de mine in fiecare an la fisc - de ce nu mi-au adus la cunostiinta spre exemplu dupa primul an ca trebuie sa merg sa inchei acel contract cu ei?

de asemenea, in actul primit de la CAS, este mentionat ca aceasta decizie este cu TITLU DE CREANTA, lucru pe care eu personal nu il inteleg. eu si CAS nu am avut incheiat nici un fel de contract prin care eu ma obligam sa platesc acea cotizatie la ei, prin urmare de unde reiese acest titlu de creanta, care evident ca in tara asta poate deveni titlu executor!

ce pot sa fac in situatia de fata? am posibilitate sa atac cumva aceasta decizie? ce sanse am in instanta? este legala aceasta decizie tinand cont de faptul ca eu nu am contract cu casa? nu imi permit sa platesc o asemenea datorie - in momentul de fata doar ce fac fata creditului la casa si masina. este posibil c ain cazul unei executari silite (daca se ajunge aici), cei de la CAS sa poata deturna directia banilor platiti de catre mine ca si rate la banca unde am cele 2 credite?

va multumesc anticipat pentru ajutor, si sfaturile voastre.
Cel mai recent răspuns: the_mack , utilizator 21:13, 2 Decembrie 2011
nu ma poate ajuta nimeni cu ceva sfaturi? dupa cum am mentionat, situatia este una destul de neagra. daca ma hotarasc sa incep o actiune contra deciziei CAS, vreau sa fiu sigur ca am sanse de castig. este corect ca ei sa imi impuna o decizie cu Titlu de Creanta atata vreme cat eu nu am nici un contract semnat cu ei? au actionat corect cand au stat 5 ani cu fundul pe dosarul meu, fara sa imi aduca la cunostinta ca am aceste obligatii fata de ei (daca am aceste obligatii)? este normal ca un contribuabil sa fie bun de plata datorita greselilor / erorilor / procedurilor proaste / a lipsei de cunosctiinte a functionarilor statului? ce cai de atac am fata de aceasta decizie? instanta este o varianta? sunt normale si corecte penalitati si dabanzi penalizatoare totalizand aproximativ 50% din cuantumul bazei de plata?

ce vreau eu sa subliniez (si aici poate ma insel, si din acest motiv cer ajutorul vostru ca si specialisti), cum poate exista o creanta atata vreme cat NU a existat un contract de asigurare, intre mine si CAS Prahova.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
the_mack, utilizator
1. Va recomand sa cititi Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, actualizata, dupa care sa mergeti iar la CJAS sa cereti explicatii.

2. E una din legile cele mai dificil de citit si inteles.

3. Ar fi bine sa consultati un avocat pe asigurari sociale.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
va multumesc pentru timpul acordat.

exact asta faceam in acest moment - incerc sa deslusesc nenorocita asta de lege, care evident pleaca de la premisa ca orice contribuabil care nu isi plateste la timp contributiile catre stat, este de rea de credinta. nici nu se ia in calcul posibilitatea in care organele statului / functionarii publici sunt slab pregatiti, indolenti si complet dezinteresati de problemele celor care in esenta le platesc salariile.

de ce sunt eu vinovat si trebuie sa platesc penalitati in cuantum de 15000 ron, in conditiile in care eu pot demonstra ca am actionat cu buna credinta? nu am avut intarzieri la plata impozitului catre stat, am incheiat contract cu casa de pensii ptr.ca am fost directionat acolo in momentul infiintarii PFA (contract in care nu a explicat nimeni faptul ca acolo platesc doar pensie si somaj - daca platesc din mana - iar daca vreau sa fie inclusa si sanatatea trebuie sa fac contract de angajare). oricarui angajat din tara asta, i se opreste pe cartea de munca contributiile la fondurile de asigurari, exact cum am presupus ca este valabil si in cazul meu, din moment ce am depus cartea mea de munca la casa de pensii si platesc lunar o cotizatie catre ei.

l.e: deci nu vreau sa ma intelegeti gresit - daca am aceasta obligatie de plata o contributiei la sanatate, desi suma singura este imensa - as incerca sa o platesc, dar refuz sa platesc niste penalitati si dobanzi ptr. greselile si dezinteresul lor.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
the_mack, utilizator
pentru cei care au avut astfel de situatii cu CAS, va intreb daca se poate ajunge la o rezolvare amiabila a unei astfel de probleme? ptr. mine o rezolvare amiabila ar presupune ca ei sa stearga acele dobanzi si penalitati ridicol de mari, si sa imi permita plata bazei, eventual esalonat in 4, 5 transe egale. credeti ca este posibil sa obtin o astfel de derogare? sincer imi este absolut imposibil sa platesc o suma de 32000 de ron, si imi este teama sa nu ajung sa fiu executat silit (desi din pacate sau din fericire in cazul acesta, apartamentul in care locuiesc este ipotecat la banca, ca de altfel si masina pe care o conduc, si asta ptr.ca creditele folosite sa le procur, sunt inca in derulare, deci teoretic nu prea vad ce se poate executa, oricum este o situatia in care nu vreau sa ajung).
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
the_mack, utilizator
desi vad ca nu intereseaza pe nimeni subiectul (probabil toata lumea - exceptie eu - a platit aceste contributii la timp :D), o sa tin un fel de blog unde o sa mentionez toate actiunile pe care le iau in disputa mea cu CAS Prahova.

astazi am depus contestatia mea la decizia emisa de catre CAS Prahova, in concordanta cu prevederile art 205 alin 1, 2, 3 si art 207 din OG 92/2003. nu am nici un fel de asteptari in urma depunerii acestei contestatii - in sensul de a rezolva ceva, si ei sa recunoasca ca acele penalitati si dobanzi penalizatoare sunt ilegale atata vreme cat ei nu au anuntat ca figurez cu datorii la CAS, dar pentru a putea sa ii actionez in judecata, se pare ca este nevoie sa urmezi toate procedurile legale. termenul de raspuns este de 45 de zile (aici am intrebat daca in perioada asta dobanzile si penalitatile curg, sau daca se poate pune poprire pe conturile mele, din pacate functionarul public ”foarte bine pregatit” care a inregistrat contestatia mea, nu a a stiut sa imi raspunda, drept urmare ma astept la orice - este un fel de ou kinder)

astept acum sa vad ce raspuns primesc de la ei, si intre timp o sa caut sa apelez si la serviciile unui avocat specializat pe acest tip de spete / litigii financiare cu institutiile statului.

de asemenea o sa fac un drum si la Administratia Financiara pentru a vedea in ce fel pot sa imi recuperez impozitul platit pentru suma de 17200 ron datorie baza catre CAS Prahova (tinand cont ca o sa platesc aceasta datorie), in conditiile in care aceste cheltuieli sunt cheltuieli deductibile conform codului fiscal, drept urmare sunt niste bani pe care trebuie sa ii primesc. oare se poate rezolva cu o declaratie rectificativa, tinand cont ca prima datorie este inregistrata cu anul 2006?

bafta

l.e: ca si o informatie foarte importanta zic eu, am fost la banca unde am creditele si am discutat cu juristul de acolo, si se pare ca daca creditele in derulare sunt credite inscrise in arhiva electronica, in momentul in care te duci la banca si platesti ratele, nu risti ca ratele tale sa fie ”confiscate” de stat. atentie este vb despre creditele inscrise in arhiva electronica. la restul de credite, cand te duci sa platesti, banca incaseaza banii tai de rata, dar acei bani nu sting datoria ta pentru luna respectiva, ci ajung in conturile statului, tu ramanand astfel si cu rata restanta la banca desi ai platit!
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2011
the_mack, utilizator

Alte discuții în legătură

Intrebare: se plateste cas retroactiv? maia1956 maia1956 In 2006 am facut un PFA si acuma am primit instintare de plata pentru CAS adica sa achit retroactiv din 2006 cu penalizare si majorari.....sintem mai multe ... (vezi toată discuția)
Datorii catre casa de asigurari de sanatate Chaverny Chaverny In perioada 2002-2007 am avut un PFA pentru consultanta in asigurari. La finalul anului 2007 am inchis activitatea si am plecat din tara. Acum cateva zile am ... (vezi toată discuția)
Bancile romanesti jecmanitoare ale clientilor ? criza este numai pentru clienti ? Ristina Ristina Am facut un credit de nevoi personale pentru o cunoastinta, la o Banca Romaneasca din Bucuresti. Criza, alte probleme au facut-o pe amica mea sa nu mai ... (vezi toată discuția)