avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Decizie de plata de la CAS
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Decizie de plata de la CAS

va salut. am si eu nevoie de ajutorul vostru intr-o problema cu cei de la CAS. incepand din anul 2006 pana in anul 2010 cand am fost nevoit sa imi suspend activitatea, am avut un PFA pe partea de consultanta. in momentul in care am deschis acel PFA, am fost indrumat catre primarie ptr.a fi luat in evidenta, registrul comertului, fisc si casa de pensii. mentionez ca in toata aceasta perioada am platit contributiile la zi la toate institutiile mentionate mai sus. din nefericire, nimeni nu a comunicat faptul ca trebuie sa merg eu personal si la CAS ptr. a incheia acel contract de asigurari cu ei, drept urmare nu am facut acest lucru.

acum ajung la partea nasoala, si anume ieri, am primit de la curier, plic cu Decizie de la CAS privind obligatiile mele de plata fata de ei, obligatii care se ridica la suma de 32787 ron, din care 15000 ron sunt numai dobanzi si penalizari, restul sumei reprezentand baza - de altfel si numai baza este o suma fabuloasa pe care cu greu mi-as permite sa o platesc, nu mai zic si de penelitati si dobanzi penalizatoare.

va intreb legat de legalitatea unei astfel de actiuni, si anume, cat de corect este ca cei de la CAS sa astepte aproape 5 ani (pana aproape de termenul de prescriptie) pana sa imi trimita aceasta scrisoare - probabil numai sa se stranga acele nenorocite de penalitati, in conditiile in care vad ca (,) calculul este realizat pe baza declaratiilor depuse de mine in fiecare an la fisc - de ce nu mi-au adus la cunostiinta spre exemplu dupa primul an ca trebuie sa merg sa inchei acel contract cu ei?

de asemenea, in actul primit de la CAS, este mentionat ca aceasta decizie este cu TITLU DE CREANTA, lucru pe care eu personal nu il inteleg. eu si CAS nu am avut incheiat nici un fel de contract prin care eu ma obligam sa platesc acea cotizatie la ei, prin urmare de unde reiese acest titlu de creanta, care evident ca in tara asta poate deveni titlu executor!

ce pot sa fac in situatia de fata? am posibilitate sa atac cumva aceasta decizie? ce sanse am in instanta? este legala aceasta decizie tinand cont de faptul ca eu nu am contract cu casa? nu imi permit sa platesc o asemenea datorie - in momentul de fata doar ce fac fata creditului la casa si masina. este posibil c ain cazul unei executari silite (daca se ajunge aici), cei de la CAS sa poata deturna directia banilor platiti de catre mine ca si rate la banca unde am cele 2 credite?

va multumesc anticipat pentru ajutor, si sfaturile voastre.
Cel mai recent răspuns: the_mack , utilizator 21:13, 2 Decembrie 2011
azi am intrat in posesia raspunsului CAS Prahova la contestatia depusa de catre mine. desi nu aveam nici un fel de asteptari, am ramas absolut masca la modul cum au raspuns (motivat raspunsul lor) la contestatia depusa. astfel, pe aproape 2 pagini format A4, au dat copy pate la toate articolele, aliniatele, punctele pe care le au disponibile, acte prin care se demonstreaza ca ei sunt un organ abilitat de catre stat pentru colectarea si gestionarea sumelor de bani datorate de catre contribuabili catre bugetul asigurarilor medicale, fara sa raspunda punctual la nici unul dintre argumentele depuse de catre mine in contestatie.

contestatia mea este considerata ca fiind netemeinica, si imi comunica faptul ca pot ataca decizia in contencios administrativ in termen de 6 luni.

raspunsul acesta halucinant, ma ambitioneaza si mai tare, drept urmare o sa atac decizia CAS Prahova, la sectia de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Prahova. as avea nevoie de ceva sfaturi de la voi despre ce este prioritar sa fac acum: sa discut cu un avocat (banuiesc ca exista avocati specializati in litigii pe cale de contencios administrativ). cat este onorariul unui astfel de avocat? care sunt cheltuielile estimate?

ce risc daca nu achit aceasta datorie? din fericire (ciudat sa ajung sa zic treaba asta), putinii bani economisiti nu sunt pe numele meu, apartamentul pe care il detin este achizitionat prin credit si pana nu il achit integral, sau pana nu se termina cei 25 de ani de credit ramasi inca, nu prea vad ce sa poata sa fie executat, masina este achizitionata iar prin credit auto, si cam astea sunt bunurile. in cat timp se ridica poprirea conturilor? cat urmareste statul executarea silita a cetatenilor in conditiile in care se dovedeste ca nu prea este nimic de executat?

multumesc.

Ultima modificare: Vineri, 2 Decembrie 2011
the_mack, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare: se plateste cas retroactiv? maia1956 maia1956 In 2006 am facut un PFA si acuma am primit instintare de plata pentru CAS adica sa achit retroactiv din 2006 cu penalizare si majorari.....sintem mai multe ... (vezi toată discuția)
Datorii catre casa de asigurari de sanatate Chaverny Chaverny In perioada 2002-2007 am avut un PFA pentru consultanta in asigurari. La finalul anului 2007 am inchis activitatea si am plecat din tara. Acum cateva zile am ... (vezi toată discuția)
Bancile romanesti jecmanitoare ale clientilor ? criza este numai pentru clienti ? Ristina Ristina Am facut un credit de nevoi personale pentru o cunoastinta, la o Banca Romaneasca din Bucuresti. Criza, alte probleme au facut-o pe amica mea sa nu mai ... (vezi toată discuția)