avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... BANCILE ROMANESTI JECMANITOARE ALE CLIENTILOR ? CRIZA ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

BANCILE ROMANESTI JECMANITOARE ALE CLIENTILOR ? CRIZA ESTE NUMAI PENTRU CLIENTI ?

Am facut un credit de nevoi personale pentru o cunoastinta, la o Banca Romaneasca din Bucuresti.

Criza, alte probleme au facut-o pe amica mea sa nu mai platesca la timp ratele.
Dupa vreo 6 luni de neplata, din toamna anului 2011 pana la sfarsitul anului2011, am platit o suma de 50 milioane, deodata, s-a re-facut un alt Contract in februarie 2012, pentru suma ramasa, cu rate fixe lunare timp de 24 de luni.

Dupa 14 luni de plata, corect, luna de luna, a sumei fixate, am constatat ca suma de plata nu era nici macar la jumatate din totalul de plata, mai erau 2000 RON in plus …

Ni s-a spus ca nu am citit bine contractul si ca la o re-esalonare, o re-facere a Contractului trebuie sa platim niste PENALITATI …

Recitand contractul refacut, am constat ca, intr-adevar, este un articol acolo, in care se spune vag, fara a fi dat vreun procent, ca TOT CE VA FI IN PLUS DE PLATA (?!), DE CE, DE UNDE ? pe timpul celor 24 de luni il priveste numai pe clientul care a facut creditul !

Foarte vag, nici nu am observat acest articol, de bucurie ca s-a refacut creditul si era trecuta in clar o suma de platit lunar !

Nu era corect sa fie trecuta exact RATA + PENALITATI ?
Atunci, poate, ca lamuream pe loc, acceptand sau nu !
Dar, ne lamuream !

Revenind, acum dupa 14 luni la Banca, ni s-a spus ca peste rata lunara fixata timp de 24 de luni TREBUIAU PLATITE SI PENALITATI LUNARE de 19% la suma exsitenta ?!
(19% la suma de plata, s-ar fi redus considerabil daca se platea lunar, dar de unde era sa stim ?)

In acest moment, pentru rezolvarea situatiei trebuie sa platim de acum inainte, timp de 10 luni cate 80 (opt sute) RON pe fiecare luna, peste plata ratei, iar la sfarsitul creditului, deci peste 10 luni de zile, vom mai avea de platit inca 8000 (opt mii) RON pentru incheierea creditului.

Este jecmanire totala !

1. De ce nu este trecuta in Contract aceasta suma, exact acest procent de 19% ? Era un ARTICOL cu o mentiune vaga … de plata a ceva … pana la sfrsitul creditului.

2. De ce penalitati, cand s-a platit si o suma de lei gramada si am facut un nou contract, cu rata lunara fixata, de comun acord ?

3. De ce daca este o re-esalonare se platesc penalitati de intarziere ?!

4. Cunostinta mea doreste sa facem act notarial prin care sa preia acest credit si sa raspunda personal. Sa nu fiu eu tarata prin judecati. Ea nu poate prelua altfel creditului avand deja credite si o poprire. Dar, poate prin act notarial sa ma reprezinte pe mine in orice situatie – PLATI, PROCESE, etc. - ?

Ce ar fi de facut ?

Cui altcuiva ma pot ma pot adresa, in afara judecatii ?
Exista un birou/organism specializat pentru cei cu credite de nevoi personale supusi abuzurilor bancilor ?

Un avocat specializat ? cat ma costa ?
De unde sa mai platim si alti bani pentru procese, judecati ? Desi daca suma va fi mai mica decat cei 1600 pe care ar trebui sa-i dam in plus la credit, chiar ar merita sa-i ia un avocat care ar rezolva !


Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 05:42, 4 Iulie 2013
1. puteti face o plngere la OPC( protectia consumatorului)
2. faptul ca ati semnat va face foarte dificil un proces. in al doilea rand, va fi dificil de castigat deoarece bancile au cohorte de avocati angajati ( foarte scumpi) pentru a nu pierde astfel de proces , care ar constitui un precedent periculos pentru ele.prin urmare, si dvs va trebui sa aveti un avocat pe masura care nu este deloc ieftin.
Nu cred ca situatia este reala. Nu aveti cum sa platiti penalitati atata vreme cat v-ati respectat obligatiile de plata in cel de al doilea credit. Ok, poate ca suma din cel de al doilea contract cuprinde si ceva penalitati, curse de la momentul neplatii, pana la momentul refinantarii creditului, dar atat. Nu au cum sa curga penalitati pentru obligatii ce sunt platite la scadenta.

Cititi cu atentie al doilea contract de credit. Poate va dumiriti de acolo cat si cum aveti de platit.
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2013
ContSters214341, utilizator
Aveti dreptate. Asa zic si eu. Am innebunit cand am vazut cat mai este de plata, inca 1600 in plus !!! Nimeni nu poate crede ca poate fi real ce va scriu si totusi ...

Dupa o suma grasa depusa ches, am incheiat un nou acord de plata din care redau fragmente copiate exact din Contract

"Art 1. Debitorul X este de acord ca la data 07.02.2012 ... credit in valoare de 10.085.92 RON , reprezentand 9.873.49 RON credit principal si 212.43 RON penalitati, comisioane, etc. suma rezultate din nerespectarea obligatiilor de plata lunare asumate prin contrcatul ... din 14.05.2009 ..."

Art 3. Plata sumei mai sus amintite se va efectua dupa cum urmeaza :

- O plata initiala de 421 RON care se achita la data incheierii prezentului acord de plata.

- Diferenta intre suma restanta totala si valoarea platii initiale prevazuta mai sus se va esalona in 23 de rate lunare cu o valoare de 421 RON fiecare luna

- Ziua scadenta a fiecarei luni este de 20 , in fiecare luni calendaristice.

Pe parcursul derularii prezentului acord de plata, se vor adauga dobanzi penalizatoare precum si eventuale cheltuieli rezultate din orice masura de executare silita, comisioane si speze bancare, asigurari efectuate de BANCA pentru creanta sa si in contul acestei datorii conform Contractului de Credit, mai sus mentionat, sume care vor fi platite de DEBITOR

Art.4 Partile sunt de acord ca, in scopul asigurarii derularii corespunzatoare prezentei tranzactii, BANCA sa emita somatia imobiliara”.

Am intrebat verbal despre pasajul din art. 3 cu „… se vor adauga dobanzi penalizatoare precum si eventuale cheltuieli rezultate din orice masura de executare silita, comisioane si speze bancare … ” si m i s-a spus ca va fi acolo, o suma, nu, mult.
Ma gandeam ca vor fi inca 1-2 milioane, treaca … Dar, 16 milioane ?!

Apoi, dracesc, pentru 100 milioane lei vechi au bagat si fraza cu somatia imobiliara, realizati ticalosia ?
„…in scopul asigurarii derularii corespunzatoare prezentei tranzactii, BANCA sa emita somatia imobiliara”.

Acum, intreband la Banca mi se spune ca penalitatile alea au fost de 19% la suta pe fiecare luna si pentru ca eu nu am platit luna d eluna cei 80 RON, de aceea as avea acum 1600 de plata !!!
Dar, nu se vede nici un 19% pe acordul meu de plata stabilit de comun acord.

Va rog frumos ajutati-ma !
Pai vedeti?! Nu era prezentata situatia reala. Nu ati incheiat un nou contract ci un acord de plata, prin care vi se esaloneaza scadentele, in asa fel incat sa vi se dea posibilitatea sa platiti in rate si nu intreaga suma.

Evident ca datorati penalitati, pentru ca nu ati platit la timp ratele. Evident ca datorati si dobanda, pentru credit.

Unde este nelegalitatea? Bancile constituie provizioane pentru suma neincasata la timp, adica mai iau din buzunarul lor suma datorata de dvs si o blocheaza, deci pierd dobanzile cu aceasta suma. De ce trebuie sa plateasca altcineva pentru dumneavoastra, nu inteleg.

procentul de 19% il vedeti in contractul de credit, cu siguranta.
Ristina a scris:

Am intrebat verbal despre pasajul din art. 3 cu „… se vor adauga dobanzi penalizatoare precum si eventuale cheltuieli rezultate din orice masura de executare silita, comisioane si speze bancare … ” si m i s-a spus ca va fi acolo, o suma, nu, mult.
Ma gandeam ca vor fi inca 1-2 milioane, treaca … Dar, 16 milioane ?!

Apoi, dracesc, pentru 100 milioane lei vechi au bagat si fraza cu somatia imobiliara, realizati ticalosia ?
„…in scopul asigurarii derularii corespunzatoare prezentei tranzactii, BANCA sa emita somatia imobiliara”.

Acum, intreband la Banca mi se spune ca penalitatile alea au fost de 19% la suta pe fiecare luna si pentru ca eu nu am platit luna d eluna cei 80 RON, de aceea as avea acum 1600 de plata !!!
Dar, nu se vede nici un 19% pe acordul meu de plata stabilit de comun acord.

Va rog frumos ajutati-ma !




poate, cumva, plangere la politie, sa constate aia vreo inselaciune... slabe sperante, insa.


pana s-o trezi cineva sa reglementeze treburile astea... cu ceva de genu'...

6. Acela care într-o conventie civila sau comerciala, acordând sau prelungind un împrumut, va primi sau va stipula, pentru sine sau pentru altul, prin însusi actul de împrumut, prin act separat, prin act deghizat sau în orice alt mod, o dobânda conventionala superioara celei FIXATA în modul aratat prin acest decret, savârseste delictul de CAMATA si se va pedepsi cu închisoarea de la 2 luni pâna la 2 ani si cu amenda de la 10 - 30.000 lei.

[ link extern ]



Alte discuții în legătură

Card euroline-2006 VIOPAUN VIOPAUN Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat in rezolvarea urmatoarei probleme: In 2005 am facut un credit cu rata fixa pentru bunuri consum cu ... (vezi toată discuția)
Acord de plata si sumele platite la timp - dobanda penalizatoare uriasa danyv danyv Buna ziua! In 2006 am facut un imprumut, pe o perioada de 10 ani (2006-2016), nevoi personale la o anumita banca, iar in anul 2009 ,nu am mai putut plati ! ... (vezi toată discuția)
Restante banca moruz_paula moruz_paula buna ziua ! va rog sa-mi spuneti ce se poate intampla in cazul unor restante la banca ( contract de credit fara ipoteca si fara giranti), restante provenite ... (vezi toată discuția)