Multumesc mult de lamuriri. Credeam ca ar putea sa i se permita, neavand suma respectiva, sa dea din salariu... o suma modica.... ani la rand.. Asa mi se pare corect, doar 6 luni!
Ok, inteleg, dar aceasta sulta, este platibila in... ani? Sau i se poate impune, de catre instanta, un anumit termen in care sa despagubeasca pe ceilalti mostenitori? Precizez ca nu prea ar avea de unde sa dea in jur de 300.000 euro, cam cat ar fi partea celorlalti... Multumesc de raspuns!
gi-jane2 a scris:
se pooate vinde ce are fiecare, dar putin probabil sa gasiti cumparatori care sa cumpere cote.
Cereti in instanta iesirea din indiviziune si daca copilul vrea sa ramana cu casa foarte bine, sa plateasca sulta celorlalti
O casa este pe numele parintilor. Dupa decesul unuia din parinti, vor veni la succesiune sotul supravietuitor si doi copii. Daca parintele supravietuitor si unul din copii doresc vanzarea, dar celalalt copil nu doreste vanzare, doreste sa locuiasca in continuare in casa, se poate face vanzarea?
Unchiul meu a deschis proces de divort in ian. 1971. Sotia nascuse cu 6 luni in urma o fetita ce nu era a lui. Lucru dovedit prin tribunal. In iulie 1971, unchiul cumpara o garsoniera cu bani de la mama sa, bani dati de aceasta prin act notarial, pt cumpararea unei garsoniere. Procesul de divort se termina abia prin 1973. La decesul unchiului, il mosteneste o unica sora, el neavand copii, sau alta sotie. La deschiderea succesiunii, notarul spune ca nu se poate mosteni decat 50% din garsoniera, pt ca la data cumpararii, unchiul figura casatorit. Acum exista un proces, deschis impotriva mostenitorilor acelei foste neveste, care vor jumatate din garsoniera de care nici nu au avut habar toata viata. Credeti ca pot avea acei mostenitori castig de cauza? Multumesc!
Bună ziua, mi-a luat ceva vreme sa vă înțeleg mesajul, l-am tot recitit... Eu, novis sunt femeie, iar acel individ chiar exista, este de un an cu prietena mea, care cred că are teama de singurătate(după patru căsătorii, terminate cu doua divorțuri și două decese ale partenerului) de aceea vrea mortis să îi demonstreze lui, că se gândește și la el pt viitor. El era divorțat de patru ani, dar stătea în casa fostei, că nu avea unde. S-a mutat la prietena mea, care, probabil, vrea să-l impresioneze cu gestul de a-și ceda din proprietate, pt a-l asigura și pe el cu dreptul viager. E problema ei! Am vrut să lămuresc acest aspect!
Ionica Porumbel a scris:
Ce caută individul ăla în ecuația asta?! Individul ăla - novis - testează aici o stratagemă, pe baza răspunsurilor unor oameni de bunăcredință.
Bună seara, revin pe marginea acestui subiect. In primul rand o lămurire, eu nu doresc să vând acest apartament pentru că l-am moștenit de la o mătușă, am promis că nu-l voi vinde, el îmi aducea un surplus de venit lunar. Și apoi, la sfârșitul vieții, pot lăsa și copiilor ceva. Problema cu prietena a intervenit când și-a dorit spatiu, a vrut chiar să îl închirieze pe al meu, să îl închirieze și ea pe al ei, dar era o diferență de acoperit și nu știa dacă va putea să facă asta lunar. In fine, am ajuns la notar împreună, de data asta, iar notarul care îi spusese de donație(ea către mine) și uzufruct viager(eu către ea și prieten), la întrebarea mea, daca e sigur că donația nu poate fi atacată vreodată de verii ei primari, notarul a zis că cel mai bine ar fi sa facem un act de schimb, proprietate contra uzufruct, așa se vede că fiecare a avut un beneficiu. Ni s-a făcut un calcul, notarul ne-a explicat că se face la valoarea cea mai mare, deci la apartamentul prietenei, că la uzufruct se calculează pe 20% din valoarea locației. A rezultat suma de 3800 lei. Auzind asta, prietena susține acum că ea ar trebui să plătească 20%din suma ce ni s-a calculat...iar eu susțin că fiind un schimb la care am fost de acord amândouă, nici una nu are un avantaj mai mare decât cealaltă. A primit cu bucurie această idee, de a-și da casa, pt că nu are decât niste veri primari care n-o ajuta, iar ea dorește spatiu, o casa noua, etajul 3/10, 70mp, fata de etajul 10/10, 50mp. Mi-a spus în nenumărate rânduri că nu vrea să lase nimic, după deces, că vrea să folosească tot ce are, pentru a se simți bine în viața asta. Ce mă deranjează e că am fost de acord și am cumpărat un aer conditionat de 3000 lei, pt apartamentul meu, pt că a zis că ea are in casa ei și nu poate sta fara. Iar notarul a spus că nu eram obligata, că dădeam casa așa cum era, atât. Acum, mă întreb, daca peste un an, doi, vrea centrala de apartament, e datoria mea să achiziționez așa ceva?
Rămâne și întrebarea de mai sus, cine are dreptate la cum se împart cheltuielile pt un act de schimb?
Eu nu știu ce cauta individul ala în ecuație asta. Sa stea cu ea si atat, ce donatie , ce uzufruct?
Si dvs nu aveti ce declarate unica sa dati, e cu titlu gratuit.
Taxele notariale ar trebui impartite. Dvs sa platiti pt ce va da, ea sa plateasca pt ce ii dati.
Doamna, nu va sfatuiesc sa dati dreopt de uzufruct viager nimanui. Conform noului cod, acesta poate fi cesionat fara acordul proprietarului asa ca va puteti trezi cu cine stie ce pocinog la usa.
Nu se intelege exact din relatarea dvs., dar presupun ca aveti un al treilea apartament in care locuiti in fapt. Si-atunci daca pe cel de 2 camere l-ati vinde oricum, de ce va complicati? Vindeti direct pe cel de 3 camere si gata. Sau daca prietenei ii place atat de mult apartamentul dvs., sa vanda apartamentul ei si sa il cumpere pe al dvs.
Nu va legati la cap fara sa va doara fiindca apoi s-ar putea sa va doara fatal de tare.
Mulțumesc pentru sfaturi!
Mai nou, prietena a mers la un notar care i-a spus că pentru a-l face și pe prietenul ei cu drept de uzufruct viager, trebuie ca și el sa dea ceva. Ea vrea acum sa ii doneze jumătate din apartamentul ei, ca apoi să îmi doneze amândoi, cate o jumătate, să fie apoi amândoi cu uzufruct viager. I s-a spus că în aceeași zi se pot semna amândouă. Donația ei către el și a lor către mine. Iar în actul de donație către mine sa fie inclus și uzufructul viager către amandoi. Deci, cumva, un contract de schimb. Am mers și eu la un notar care mi-a recomandat sa fie doua acte separate, donația ei către mine, alt act uzufructul viager pentru ea, și a spus că ea, la rândul ei, poate să îl introducă pe prieten (cesiune, sau ceva de genul acesta) in acel spatiu, la voința ei, ca sa nu ne obligam pentru el, pe toată viața! Ci numai cât vrea ea, lucru care mi se pare corect. Și-mi mai spunea notarul că dacă fac act separat de uzufruct viager, pot da acest drept cui doresc, cu titlu gratuit, chiar și lui, fara să trebuiască să îmi dea el ceva. Deci, cumva, donarea ei, către el, cum a fost ea sfătuită, ar fi fără rost.... Ce părere aveți?
Și ar mai fi o nelamurire: dacă fac actul acela de schimb, dau drept viager, contra casei ei....se consideră cumva valoarea casei ce o primesc ca o chirie a apartamentului meu, iar pentru asta ar trebui platit impozit pe chirie? Cu declarația unica?
O alta întrebare ar fi, pentru un astfel de act "de schimb" cine ar trebui să plătească actele notariale? Prietena m-a anunțat deja să mă pregătesc cu taxele pentru donație...
Și o ultimă atenționare pe care mi-a spus-o notarul meu, că în cazul în care prietena donează jumătate lui, nu se va putea semna în același timp donația lor către mine, pentru că trebuie să se înregistreze la cartea funciară acel transfer, ceea ce durează cel puțin o lună....așa să fie? Ei i se spusese altceva!
Vă mulțumesc anticipat pentru răbdare și pentru timpul acordat!
Într-un contract de constituire de uzufruct viager pot introduce obligativitatea ca posesorul de uzufruct viager sa se oblige să plătească toate cheltuielile privind, întreținere, curent, gaze, reparatii prin casa, zugrăvit când se impune, și nu voi fi eu, că proprietar, nevoită sa suport aceste cheltuieli? Înțeleg să plătesc pentru apartamentul ce îl pun la dispoziție doar impozitul pe proprietate. Mai am obligația altor plati in timpul vieții celor care vor locui acolo cu drept de uzufruct viager?