avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Activitate CipiM

Activitate CipiM

Toate bune si frumoase, nu context expunerile sau modul cum merge treaba in practica dar pe mine ma interesa temeiul legal si ordinea operatiilor cu punct si virgula.
Nu contest logica dar uite ca logica asta nu se regaseste in lege si pe mine, din anume motive, asta ma interesa.

elga50, sunt cazuri care s-ar putea sa nu se inscrie in cursul firesc al logicii pe care ai expus-o. De exemplu, depui cerere ca sa fii membru dar s-ar putea sa nu devii membru si asta din proprie initiativa :) Dupa ce depui cererea urmeaza sa consulti acordul si statutul si sa semnezi actul aditional. Abia atunci devii membru. Dar, daca nu-ti convine ce gasesti in statut sau acord, te poti razgandi, nu semnezi actul aditional si ramai in afara asociatiei.
Deci tot nu vad de ce ar trebui sa dai actele de proprietate odata cu cererea.
Iar art 12 incepe cu "proprietarii membri ai asociatiei" - la ei se refera intreg articolul cu ambele puncte A si B, drepturi si obligatii. Nu zice nimic de nemembri.
In plus, fie vorba-ntre noi ca nu ne aude nimeni, "la dobandirea proprietatii" e nedefinit. Fara termen si, mai ales, fara pedeapsa, degeaba regula.

arockz, in L230 scrie la art 24 pct 4 ca ceea ce se aplica tuturor proprietarilor sunt hotarile asociatiei. Alceva n-am gasit. Pt noii potentiali membri se aplica art 7 din L 230. In 1588 n-am gasit nimic in plus fata de ceea ce s-a amintit deja.

Art 12 din HG 1588 se refera la proprietarii *membri ai asociatiei*. Cand depui cererea nu esti membru deci nu cred ca ti se poate opune art 12.

Cartea de imobil n-are treaba cu proprietarii sau cu actele lor de proprietate ci cu rezidentii, adica cu cei ce isi au resedinta in acel imobil - conform H.G. nr. 839 din 2006 Art. 5 si Anexa 4.

Art. 565 NCC
Proba dreptului de proprietate asupra imobilelor înscrise în cartea funciară
În cazul imobilelor înscrise în cartea funciară, dovada dreptului de proprietate se face cu extrasul de carte funciară.

Nu eu am facut NCC si nici L.71 :)
as vrea sa dezgrop acest topic pentru ca am o alta parere fata de urmatoarele:
adriantot a scris:

Cei care vor sa devina membri dupa constituirea asociatie, cei care cumpara apartamentele de la altii..., trebuie sa depuna la asociatie copie a actului de proprietate al apartamentului si o cerere simpla adresata presedintelui asociatie in care sa spuna ca adera la asociatie ca membru...
Presedintele scrie pe acea solicitare ca este de acord si-o aseasa in dosarul de infiintare a asociatiei.


Conform Art 9 din HG 1588/2007, care spune ca

Art. 9. - Înscrierea ulterioara în asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenti la adunarea generala de constituire si care nu si-au dat consimtamântul în conditiile prevazute la art. 7 se face la cererea acestora, fara alte formalitati. Proprietarul din condominiu solicita sa devina membru al asociatiei de proprietari prin semnarea unui act aditional la acordul de asociere, fara alte formalitati.

inscrirea se face fara formalitati. Adica fara sa fie nevoie sa fie probata calitatea de proprietar. Cererea de intrare in asociatie, care este si o declaratie pe proprie raspunde in acelasi timp (Eu ...., proprietar al ......), este suficienta.

Pe de alta parte, presupunand ca dobandirea proprietatii s-a facut relativ recent, conform NCC, actul de vanzare-cumparare nu mai constituie dovada proprietatii atata vreme cat proprietatea e inscrisa in cartea funciara (si este, altfel nu s-ar fi facut vanzarea/cumpararea).
Dar, oricum si oricand, nu exista si nu a existat nicio lege care sa oblige proprietarul sa depuna acte in copie la asociatie.
Deasemenea, nu exista nicio prevedere legala care confere dreptul presedintelui de a fi sau nu fi de acord cu cererea. Presedintele isi puna semnatura ca a luat la cunostinta si nu are drept de refuz.
Multumesc mult!
Multumesc pentru raspunsuri.

Incerc sa vad daca am inteles cele trei mesaje:
a.) (gigi47) - conform art 557 pct (4) CC nu esti proprietar (si nu se accepta o alta dovada - art 565 CC) pana nu prezinti extrasul de carte funciara;
b.) (shaiwa2003) conform art 56 L71/2011, punctul 'a' de mai sus e valabil numai dupa incheierea lucrarilor de cadastru (nici acesta n-a iesit inca), deci dovada dreptului de proprietate inca se poate face cu CVC;
c.) (andreigrigoriu) art 906 arata conditiile in care se poate (la cerere, nu-i obligatoriu) face notarea in cartea funciara a antecotractului, asta este in interesul cumparatorului ca si pana acum; as fi cerut si eu notarea daca s-ar fi putut.

Din toate acestea deduc ca un notar ar trebuie sa accepte un contract de vanzare-cumparare cca dovada a dreptului de proprietate si n-ar trebuie sa refuze incheierea unei promisiuni de vanzare. Ar mai fi intrebarea 'de unde poate sti notarul ca, intr-adevar, nu exista cadastru si CF?'.

Am inteles corect?
Am de facut un antecontract pentru cumparerea uni apartament dar vanzatorului nu i-au iesit inca actele de cadastru si intabulare.
Am fost la un notar sa intreb ce mai trebuie sa aduc si mi-a spus ca de la 1 octombrie, odata cu noul cod Civil, nu se mai pot incheia antecontractre fara intabulare.
Nu doresc inscrierea in CF a antecontractului (asta e clar ca nu se poate).

Am intrebat si alti notari si unii spun ca se poate si ca fac, altii ca nu si 'scorul' e cam egal.

Exista vreun temei legal, articol, ceva?

Multumesc frumos!