avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract fara intabulare incepand cu 1 oct 2011?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract fara intabulare incepand cu 1 oct 2011?

Am de facut un antecontract pentru cumparerea uni apartament dar vanzatorului nu i-au iesit inca actele de cadastru si intabulare.
Am fost la un notar sa intreb ce mai trebuie sa aduc si mi-a spus ca de la 1 octombrie, odata cu noul cod Civil, nu se mai pot incheia antecontractre fara intabulare.
Nu doresc inscrierea in CF a antecontractului (asta e clar ca nu se poate).

Am intrebat si alti notari si unii spun ca se poate si ca fac, altii ca nu si 'scorul' e cam egal.

Exista vreun temei legal, articol, ceva?

Multumesc frumos!

Cel mai recent răspuns: CipiM , utilizator 10:34, 26 Octombrie 2011
Singurul act de proprietate recunoscut fara echivoc de justitie, este cartea funciara ! Deci, actul care face dovada ca vanzatorul este si proprietarul se face prin intabulare si va apara de la cumpararea unui bun de la un detinator precar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este adevarat ca dovada dreptului de proprietate se va face in baza extrasului de carte funciara, dar numai dupa finalizarea lucarilor de cadastru general pe UAT-ul respectiv, asa cum prevede Legea nr. 71/2011. Pana atunci, actul de proprietate este sfant!
Cat despre antecontractul de vanzare-cumparare, pot sa va spun ca el este perfect valabil si daca este sub forma unui inscris sub semnatura privata (adica nu este autentificat de carte un notar public) si daca imobilul nu este inscris in CF, pentru ca la perfectarea antecontractului nu este necesar extrasul de carte funciara pentru autentificare. Antecontractul de vanzare-cumparare nu este constitutiv de drepturi!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atenție, domnilor.

A intrat în vigoare Noul Cod Civil, care reglementează mai amplu notarea antecontractului în CF. Evident, nu este o condiție de valabilitate având în vedere esența naturii juridice a antecontractului: promisiune, dar este, clar, în interesul promitentului-cumpărător:


Publicitatea imobiliara a antecontractelor

Art. 906 - Notarea antecontractelor si a pactelor de optiune
(1) Promisiunea de a incheia un contract avand ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept in legatura cu acesta se poate nota in cartea funciara, daca promitentul este inscris in cartea funciara ca titularul dreptului care face obiectul promisiunii, iar antecontractul, sub sanctiunea respingerii cererii de notare, prevede termenul in care urmeaza a fi incheiat contractul. Notarea se poate efectua oricand in termenul stipulat in antecontract pentru executarea sa, dar nu mai tarziu de 6 luni de la expirarea lui.
(2) Promisiunea se va putea radia, daca cel indreptatit nu a cerut instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, in termen de 6 luni de la trecerea termenului fixat pentru incheierea lui sau daca, intre timp, imobilul a fost definitiv adjudecat in cadrul vanzarii silite de catre un tert care nu este tinut sa raspunda de obligatiile promitentului.
(3) Radierea se va dispune din oficiu, daca, pana la expirarea termenului de 6 luni prevazut la alin. (2), n-a fost ceruta inscrierea dreptului care a facut obiectul promisiunii, cu exceptia cazului cand cel indreptatit a cerut notarea in cartea funciara a actiunii prevazute la alin. (2). De asemenea, promisiunea se va radia din oficiu in toate cazurile cand, pana la incheierea contractului amintit mai sus ori pana la solutionarea definitiva a actiunii prevazute la alin. (2), imobilul a fost definitiv adjudecat in cadrul vanzarii silite de catre un tert care nu este tinut sa raspunda de obligatiile promitentului.
(4) Dispozitiile prezentului articol se aplica prin asemanare si pactelor de optiune notate in cartea funciara. In aceste cazuri, daca, pana la expirarea termenului stipulat in contract pentru exercitarea optiunii, beneficiarul pactului nu solicita, in baza declaratiei de optiune si a dovezii comunicarii sale catre cealalta parte, intabularea dreptului ce urmeaza a fi dobandit, se va dispune din oficiu radierea pactului inscris in folosul sau.


Cu stimă.
Multumesc pentru raspunsuri.

Incerc sa vad daca am inteles cele trei mesaje:
a.) (gigi47) - conform art 557 pct (4) CC nu esti proprietar (si nu se accepta o alta dovada - art 565 CC) pana nu prezinti extrasul de carte funciara;
b.) (shaiwa2003) conform art 56 L71/2011, punctul 'a' de mai sus e valabil numai dupa incheierea lucrarilor de cadastru (nici acesta n-a iesit inca), deci dovada dreptului de proprietate inca se poate face cu CVC;
c.) (andreigrigoriu) art 906 arata conditiile in care se poate (la cerere, nu-i obligatoriu) face notarea in cartea funciara a antecotractului, asta este in interesul cumparatorului ca si pana acum; as fi cerut si eu notarea daca s-ar fi putut.

Din toate acestea deduc ca un notar ar trebuie sa accepte un contract de vanzare-cumparare cca dovada a dreptului de proprietate si n-ar trebuie sa refuze incheierea unei promisiuni de vanzare. Ar mai fi intrebarea 'de unde poate sti notarul ca, intr-adevar, nu exista cadastru si CF?'.

Am inteles corect?
Da, a-ti inteles bine. Cat despe ultima dvs. intrebare, notarul afla daca exista cadastru si carte funciara din actele de proprietate si prin informare la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala vanzare-cumparare imobil danadom38 danadom38 Buna Seara, Promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare a unui imobil incheiata in fata notarului se inregisreaza la OCPI ,la Cartea Funciara? Cine face ... (vezi toată discuția)
Bună seara, as dori sa întreb un contract de promisiune înscris ... Anca.. Anca.. Bună seara, as dori sa întreb un contract de promisiune înscris în cartea funciara cât timp este valabil? (vezi toată discuția)
Buna ziua, as dori și eu un răspuns dacă se poate, am făcut ... Gya8.6 Gya8.6 Buna ziua, As dori și eu un răspuns dacă se poate, Am făcut un antecontract vânzare-cumpărare Iar data expirării era la 28 feb. Unde era stipulat ... (vezi toată discuția)