avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Activitate InaV

Activitate InaV

Răspuns la discuția EXEQUATOR
Mentionez ca este vorba de o hotarare judecatoreasca declarativa, prin care identitatea unei persoane a fost stabilita.
Discuție EXEQUATOR
Buna ziua

Se poate sa ma adresez instantei cu o cerere de recunoastere pe teritoriul Romaniei a unei hotarari judecatoresti definitive din Israel, fara a indica un parat?
Nu doresc sa fie recunoscuta impotriva cuiva. Ci doar vreau sa fie recunoscuta in Romania... poate fi vorba de o procedura necontencioasa in acest caz?
Răspuns la discuția regimul matrimonial
Buna ziua

Privitor la art. 335, din NCC as dori sa adresez o intrebare.
Art. 335
(1) Convenția matrimonială nu poate fi opusă terților cu privire la actele încheiate de aceștia cu unul dintre soți, decât dacă au fost îndeplinite formalitățile de publicitate prevăzute la art. 334 sau dacă terții au cunoscut-o pe altă cale
(2) De asemenea, convenția matrimonială nu poate fi opusă terților cu privire la actele încheiate de aceștia cu oricare dintre soți înainte de încheierea căsătoriei.

Prietenul meu a contractat singur un imprumut prin programul prima casa anul trecut. Urmeaza sa ne casatorim si as dori sa stiu daca, fiind indeplinite formalitatile de publicitate, mai trebuie sa mergem personal la banca pentru a ii instiinta asupra faptului ca vom alege regimul comunitatii conventionale prin care am adus apartamentul si datoria in proprietate comuna. Avem nevoie de acordul bancii pentru a putea alege acest regim?
Va multumesc.

Răspuns la discuția Contract de mandat
Doresc sa mentionez faptul ca acestia nu mi-au oferit niciodata statusul cazului meu amanandu-ma de la luna la luna. Dovada a faptului ca nu au realizat nimic pana acum.

In contract nu este trecuta o perioada in care trebuie indeplinit mandatul ci se precizeaza doar faptul ca este valabil "pana la indeplinirea obiectului contractului de mandat", adica dupa cum se vede, pana la nesfarsit de vreme ce nu au de gand sa inceapa ceva.

Am platit in avans pentru eventualele cheltuieli - 350 lei (taxa timbru, comunicari etc.), bani care se pare ca nu au fost utilizati in vreun fel.. Am vreo sansa sa ii recuperez daca ei nu pot dovedi ca i-au cheltuit in interestul meu?

Sigur nu va trebui sa le platesc onorariul convenit prin contract (450 lei) daca doresc sa il reziliez?

Daca ii anunt prin email de faptul ca vreau sa reziliez contractul e de ajuns?
In cat timp ma voi putea adresa instantei singur din momentul in care le trimit emailul fara a incalca contractul?

Multumesc !
Buna ziua

Doresc sa ma consult cu dumneavoastra intr-o problema. Am incheiat anul trecut un contract de mandat cu o firma de recuperari de creanta ce contine urmatoarea clauza: "Daca mandantul doreste rezilierea prezentului contract de mandat se va socoti ca nu a lasat libertate deplina a mandatarului de a duce la bun sfarsit obiectul contractului de mandat si se va sanctiona cu plata integrala a onorariului stabilit in anexa 1".

Intrucat pana acum nu au intreprins vreo actiune in vederea executarii mandatului, doresc rezilierea acestui contract incheiat "pana la indeplinirea obiectului contractului de mandat", adica pe perioada nedeterminata...

Pot fi sanctionat conform clauzei referitoare la reziliere sau ma pot baza pe prevederile art. 1277 Cod Civil: "....Orice clauza contrara sau stipularea unei prestatii în schimbul denuntării contractului se considera nescrisa."

Va multumesc tare mult !

Sa inteleg ca nu este necesara solicitarea in instanta a recunoasterii hotararii de divort de vreme ce este recunoscuta de plin drept sentinta? Mentiunea de divort pe un viitor act de casatorie transcris in registrele de stare civila romane se poate inscrie pe baza sentintei pronuntate in strainatate?
Va multumesc.
Buna ! Poate o persoana care nu este cetatean roman (inca) sa solicite recunoasterea unei sentinte de divort in Romania prin procedura de exequatur?
Clientii firmei sunt persoane fizice. In acest caz cum pot proceda? Clientii au imputernicit prin procura speciala pe administratorul firmei unde sunt angajata, ca si persoana fizica. Nu au imputernicit persoana juridica.
Buna! Si eu sunt in aceeasi situatie sunt proaspat angajata pe postul de consilier juridic si am nevoie de un pic de ajutor. Eu pot reprezenta in instanta exclusiv societatea angajatoare sau si clientii societatii pe baza de imputernicire acordata de catre administratorul societatii care la randul sau detine procuri speciale din partea acestora?
Va multumesc !
Expertiza la IML este obligatorie chiar daca exista un document deja de la medicul specialist care confirma debilitatea mintala?