avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de mandat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de mandat

Buna ziua

Doresc sa ma consult cu dumneavoastra intr-o problema. Am incheiat anul trecut un contract de mandat cu o firma de recuperari de creanta ce contine urmatoarea clauza: "Daca mandantul doreste rezilierea prezentului contract de mandat se va socoti ca nu a lasat libertate deplina a mandatarului de a duce la bun sfarsit obiectul contractului de mandat si se va sanctiona cu plata integrala a onorariului stabilit in anexa 1".

Intrucat pana acum nu au intreprins vreo actiune in vederea executarii mandatului, doresc rezilierea acestui contract incheiat "pana la indeplinirea obiectului contractului de mandat", adica pe perioada nedeterminata...

Pot fi sanctionat conform clauzei referitoare la reziliere sau ma pot baza pe prevederile art. 1277 Cod Civil: "....Orice clauza contrara sau stipularea unei prestatii în schimbul denuntării contractului se considera nescrisa."

Va multumesc tare mult !

Cel mai recent răspuns: InaV , utilizator 23:34, 6 Mai 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Nu citati complet articolul.
Textul este:

Efectele contractului
Art. 1277
Contractul pe durată nedeterminată
Contractul încheiat pe durată nedeterminată poate fi denunţat unilateral de oricare dintre părţi cu respectarea unui termen rezonabil de preaviz. Orice clauză contrară sau stipularea unei prestaţii în schimbul denunţării contractului se consideră nescrisă.

cititi si
Art. 1276
Denunţarea unilaterală
(1) Dacă dreptul de a denunţa contractul este recunoscut uneia dintre părţi, acesta poate fi exercitat atât timp cât executarea contractului nu a început.
(2) În contractele cu executare succesivă sau continuă, acest drept poate fi exercitat cu respectarea unui termen rezonabil de preaviz, chiar şi după începerea executării contractului, însă denunţarea nu produce efecte în privinţa prestaţiilor executate sau care se află în curs de executare.
(3) Dacă s-a stipulat o prestaţie în schimbul denunţării, aceasta produce efecte numai atunci când prestaţia este executată.
(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică în lipsă de convenţie contrară.
Ultima modificare: Marți, 6 Mai 2014
legalmgm, utilizator
Doresc sa mentionez faptul ca acestia nu mi-au oferit niciodata statusul cazului meu amanandu-ma de la luna la luna. Dovada a faptului ca nu au realizat nimic pana acum.

In contract nu este trecuta o perioada in care trebuie indeplinit mandatul ci se precizeaza doar faptul ca este valabil "pana la indeplinirea obiectului contractului de mandat", adica dupa cum se vede, pana la nesfarsit de vreme ce nu au de gand sa inceapa ceva.

Am platit in avans pentru eventualele cheltuieli - 350 lei (taxa timbru, comunicari etc.), bani care se pare ca nu au fost utilizati in vreun fel.. Am vreo sansa sa ii recuperez daca ei nu pot dovedi ca i-au cheltuit in interestul meu?

Sigur nu va trebui sa le platesc onorariul convenit prin contract (450 lei) daca doresc sa il reziliez?

Daca ii anunt prin email de faptul ca vreau sa reziliez contractul e de ajuns?
In cat timp ma voi putea adresa instantei singur din momentul in care le trimit emailul fara a incalca contractul?

Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract-probleme MrFB MrFB Buna ziua, In calitate de agent imobiliar am semnat un contract de colaborare cu o alta agentie pe o perioada nedeterminata.In contract singurele clauze de ... (vezi toată discuția)
Denuntare abuziva contract de asistenta juridica AndreiCr AndreiCr Buna ziua, Contractul de asistenta juridica poate fi denuntat oricand si in orice conditii de catre client? (vezi toată discuția)
Reziliere contract panaitdavid_catalin panaitdavid_catalin un contract de internet, in perioada contractuala,se poate reziliala solicitarea clientului fara taxe de reziliere, sau alte taxe asemanatoare, solicitate de ... (vezi toată discuția)