Multumesc mult pentru raspunsuri.
Sunt neaparat necesare astfel de adeverinte de vechime daca exista cartea de munca cu respectivele perioade? Ma refer la perioadele de dinainte de 2010.
In lege este specificat "angajatorul este obligat.." nu lichidatorul. Am gasit chiar aici pe forum multe cazuri castigate chiar in instanta care nu s-au finalizat cu nimic. Deci daca lichidatorul zice ca nu are arhiva si patronul nu a depus nici un act (a fost cercetat pentru frauda - gasit pe siteul garzii financiare) nu stiu ce s-ar putea face.
:(
Dupa ce am apelat la mai multe institutii publice nu am gasit nici un raspuns la problema mea.
O ruda apropiata a lucrat la 2 firme (lichidate intre timp) si nu stie cum sa faca rost de adeverinte de vechime, grade de munca, tot ce iti trebuie pentru pensionare.
1. Prima intrebare a mea este de ce nu poate obtine datele respective de la statul roman - platim taxe si impozite statului si in schimb ne trimite dupa cai verzi pe pereti si isi declina orice responsabilitate - ma refer la lichidatorii judiciari, care nici nu pot fi trasi la raspundere.
2. Daca muncim in Romania, nu ITM -ul are copii dupa toate dosarele angajatilor ?
3. Cum pot gasi institutiile/persoanele/firmele care au actele societatilor respective? Am gasit o doamna Cheveresan care mi-a tinut o pledoarie pe un ton foarte ridicat si care m-a trimis la tribunal, zicand ca la ea nu e nici un document (desi la un mom dat a fost lichidatorul firmei groemex). Okei, sa zicem ca e asa, nu am timp nici bani sa dau pe nimeni in judecata, cum fac rost de acte? Daca arhivele s-au pierdut , au fost distruse, cum ne mai demonstram drepturile?
4. Lichidatorii judiciari au dreptul sa ceara taxe pentru eliberare de adeverinte? Care sunt cuantumurile?
5. O cerere este suficienta pentru a solicita aceste acte?
Multumesc pentru raspuns.
Am posibilitatea sa refuz sa demisionez - si daca ei decid ca ma muta pe alt post (unde sa nu stiu nimic sau sa nu fac fata) sau la alta firma sau in alt oras....ce posibilitate de atac as avea? Sunt sigura ca or sa faca orice ca sa ma determine sa plec singura. Banuiesc ca trebuie sa dovedesc cumva ca ei comit un abuz.
Cu siguranta cazuri din acestea sunt extrem de dese in economia actuala. Angajatorul meu actual imi zice sa imi dau demisia (desi nu mi-a expirat contractul-per. determinata- nici nu am facut nici e ilegalitate - seful direct zice ca are nevoie de mine, lucrez bine )- dar vor sa scada costurile(asta zic eu) si sa ma mute la alta firma. La aceasta a doua firma ma obliga sa imi fac card la banca agreata de ei. plus probabil imi pierd alte drepturi.
Ce posibilitati legale am? practic ma strang cu usa ....stiu ca am nevoie de jobul asta, si ma obliga astfel sa fac ce vor ei. Cum ii pot contracara legal?
Evident ca ei ridica din umeri si spun "nu stim...nu e posibil ".
Daca nu accept ma pot muta in alt oras...pe alt post etc?