avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... fortat de firma la care lucrez sa imi dau demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

fortat de firma la care lucrez sa imi dau demisia

Buna ziua

Cu siguranta cazuri din acestea sunt extrem de dese in economia actuala. Angajatorul meu actual imi zice sa imi dau demisia (desi nu mi-a expirat contractul-per. determinata- nici nu am facut nici e ilegalitate - seful direct zice ca are nevoie de mine, lucrez bine )- dar vor sa scada costurile(asta zic eu) si sa ma mute la alta firma. La aceasta a doua firma ma obliga sa imi fac card la banca agreata de ei. plus probabil imi pierd alte drepturi.

Ce posibilitati legale am? practic ma strang cu usa ....stiu ca am nevoie de jobul asta, si ma obliga astfel sa fac ce vor ei. Cum ii pot contracara legal?
Evident ca ei ridica din umeri si spun "nu stim...nu e posibil ".
Daca nu accept ma pot muta in alt oras...pe alt post etc?

Multumesc
niki
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
gabrielle-niki, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:48, 7 Noiembrie 2012
Decizia de a demisiona reprezinta actul unilateral de vointa al salariatului si nu poate fi impusa de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal de va influenta decizia privind incetarea CIM prin demisie. Daca angajatorul doreste incetarea raporturilor de munca, acesta are la dispozitie varianta concedierii, cu respectarea insa a cazurilor si conditiilor prevazute de Codul muncii. Ne avand garantii reale, in ceea ce priveste angajarea la o alta societate, nu trebuie sa cedati presiunilor exercitate de angajator.
In cazul unor abuzuri ale angajatorului, DVS puteti sesiza Inspectia Muncii sau il puteti actiona pe angajator in judecata.
Referitor la card bancar,
Art 166 (2) Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.
Codul Muncii nu stipuleaza obligativitatea angajatului de a avea cont la o anumita banca.
In general, angajatorii incheie o conventie de plata a salariului cu o anumita banca pentru facilitatile oferite de aceasta angajatilor, precum virarea instanta a salariului, comisioane mai mici, etc. Insa, DVS puteti opta pentru virarea salariului intr-un cont curent de la alta institutie financiara.


Multumesc pentru raspuns.
Am posibilitatea sa refuz sa demisionez - si daca ei decid ca ma muta pe alt post (unde sa nu stiu nimic sau sa nu fac fata) sau la alta firma sau in alt oras....ce posibilitate de atac as avea? Sunt sigura ca or sa faca orice ca sa ma determine sa plec singura. Banuiesc ca trebuie sa dovedesc cumva ca ei comit un abuz.
Daca veti demisiona veti putea să sesizati instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretindeti că demisia dvs a fost provocată de angajator.

Modificarea locului de munca se face cu acordul salariatului, prin act aditional la CIM. Prin urmare, angajatorul nu va poate modifica in mod unilateral locul de munca, ci prin incheierea a unui act aditional la CIM, semnat de ambele parti prin care se prevede in mod expres aceasta modificare. Tot astfel, angajatorul nu poate modifica in mod unilateral functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului.
Cazurile exceptionale in care angajatorul poate decide in mod unilateral si doar temporar modificarea locului de munca si eventual a functiei sunt expres prevazute de lege.
Astfel, art. 42 alin. (1) din Codul muncii, republicat prevede ca locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
gabrielle-niki a scris:

Buna ziua

......
Ce posibilitati legale am? practic ma strang cu usa ....stiu ca am nevoie de jobul asta, si ma obliga astfel sa fac ce vor ei. Cum ii pot contracara legal?
..........
niki


Legal , in acest moment nu aveti ce sa faceti .. singurul argument este ca nicio modificare a c.i.m. nu se poate face fara acordul dvs ... insa exista anumite situatii expres prevazute de art.48 c.mun. care prevad posibilitatea modificarii unilaterale a c.i.m. Aceste modiifcari sunt temporare si nu definitive.
In acest caz, daca considerati ca modiifcarea unilaterala a c.i.m. a fost dispusa in mod abuziv aveti posibilitatea s-o contestati in instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajata insarcinata anca000 anca000 Am urmatoarea nelamurire: stiu ca daca sunt insarcinata, angajatorul nu ma poate da afara (daca l-am instiintat deja) decat daca este in reorganizare judiciara ... (vezi toată discuția)
Abuz conelia anghel conelia anghel Repetarea modficarii unilaterale a elementelor esentiale ale CIM (functie, felul muncii, loc de munca, etc.- art.41 (1) c.m.) la un interval relativ scurt (10 ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post in timpul detasarii Sesmar Sesmar Buna ziua, va rog sa va exprimati o opinie juridica referitoare la legalitatea desfiintarii unui post de lucru in perioada detasarii, mutarea angajatului pe ... (vezi toată discuția)