avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post in timpul detasarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post in timpul detasarii

Buna ziua,
va rog sa va exprimati o opinie juridica referitoare la legalitatea desfiintarii unui post de lucru in perioada detasarii, mutarea angajatului pe un alt post similar (ocupat in acel moment) dar fara ca angajatul sa fie informat si eventual sa semneze un act aditional la CIM.
Am sa va prezint cazul :
- in urma cu trei ani am fost detasat la un alt angajator dintr-o alta localitate decat cea de domiciliu si unde se afla si postul meu de lucru ( nu cunosc sa existe decizie de detasare- iar la momentul deciziei daca exista postul nu era vacant, exista decizie de suspendare CIM care mi-a fost comunicata, nu exista cerere din partea angajatorului la care am fost detasat dar exista un referat prin care sunt "cerut" eu personal pe acea functie - posibila incalcare a legii 677 cu privire la divulgarea datelor cu caracter personal; angajatorul care m-a solicitat mi-a facut o oferta financiara si am semnat CIM cu el)
-de comun acord detasarea s-a prelungit din 6 in 6 luni timp de trei ani ( nu cunosc sa existe decizii ale angajatorului meu la care am CIM suspendat privind prelungirea detasarii)
-in urma cu opt luni anagajatorul la care am CIM suspendat a decis inchiderea punctului de lucru si mutarea mea pe un alt post similar ca functie insa ocupat in acel moment fara sa ma instiinteze. In fisa mea financiara de la o luna la alta postul de lucru ocupat s-a modificat de asemenea fara stiinta mea.

Nu am fost informat oficial ca se mai doreste detasarea mea care expira in 10 zile. Neoficial stiu ca nu va mai continua.
Eu pe ce post ma intorc la angajatorul cu care am CIM suspendat, tinand cont ca nu am fost instiintat de nimic pana acum, si nici nu mi-au facut vreo oferta? Cat timp am la dispozitie sa dau raspuns la o asemenea eventuala oferta? De asemenea, deoarece, nu voi semna nimic retroactiv care sunt posibilitatile mele sa se respecte ultimul act aditional si fisa postului inainte de suspendare CIM - se transforma in conflic de munca? Fiind un factor de conducere nu trebuia sa fiu instiintat cu privire la activitatea punctului meu de lucru pe perioada suspendarii, chiar daca decizional nu puteam sa iau nicio hotarare?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:58, 20 Ianuarie 2014
Desfiintarea unui post se poate face oricand, incluisv in perioada detasarii unui salariat. Nu exsta text de lee care sa interzica asa ceva.

Codul Muncii reglementeaza anumite situatii in care concedierea este interzisa, nu si desfiintarea unui post.

Daca nu exista decizie de detasare, atunci in ce baza v-ati dus la acel angajator?
Decizia de detasare este posibil sa existe dar mie nu mi-a fost adusa la cunostiinta.
Daca au desfiintat postul de lucru, iar Codul Muncii reglementeaza anumite situatii in care concedierea este interzisa, nu si desfiintarea unui post, inseamna ca ma pot considera concediat? Eu nu cred.

Fiind de factura tehnica ca formare, eu nu inteleg logica situatiei mele din ultimele 8 luni : CIM suspendat, mutat unilateral pe alt post, fara act aditional ( se poate semna act aditional la CIM suspendat) sau macar o informare.

Concediat inseamna c-ati primit deja decizia de concediere si raportul de munca a incetat.

Pe durata suspendarii unui c.i.m. nu se pot face modificari la acesta. Modificarea elementelor contractului individual de munca poate fi facuta numai in timpul executarii contractului individual de munca, asa cum reiese din art.17 alin.5 C.mun.

Chira daca s-ar incheia un act aditional la c.i.m. in perioada suspendarii c.i.m., atunci efectele acestuia se vor produce la incetarea suspendarii c.i.m.

Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege, si anume:

art.42 C.mun. : (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.

art.48 C.mun. : Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare contract de munca costel58 costel58 Este legala modificarea unilaterala (prin dispozitie) a locului de munca din contractul individual de munca in conditiile in care ulterior salariatul refuza ... (vezi toată discuția)
Preaviz executat pe un alt post creedy creedy Buna ziua! Este posibil ca in situatia unei concedieri ca urmare a desfiintarii locului de munca salariatului sa i se impuna sa execute preavizul pe un alt ... (vezi toată discuția)
Act aditional sau decizie de modificare andremar andremar Buna ziua, sunt o societate comerciala si am intocmit un act aditional in vederea detasarii unui salariat la o alta societate.Am spus in raspunsul dat catre ... (vezi toată discuția)