Buna ziua, sunt o societate comerciala si am intocmit un act aditional in vederea detasarii unui salariat la o alta societate.Am spus in raspunsul dat catre societatea care a solicitat detasarea ca toate cheltuielile raman in continuare in sarcina mea . Au venit cei de la itm si mi-au spus ca nu am voie sa fac act aditional ci doar decizie. Unde scrie ca este interzis ? -am intrebat :rtfm:. "Nicaieri , asa se face" . La lege scrie clar orice modificare la CIM se face cu act aditional . I-am dat in judecata si dupa o luna de zile iar au venit in control. Din nou detasare cu act aditional , ei nu si nu ca intrebuintez munca la negru .Dovedeste , atata timp cat eu am toate actele la zi.Va rog din suflet , dati-mi o parere.
1. Art. 42 C.mun.
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
...
2. Prin urmare, fiind vorba despre o modificare unilaterala a c.i.m., nu este necesara incheierea unei act aditional la c.i.m. , ci se poate emite o decizie a angajatorului.
In practica, se foloseste decizia si nu actul aditional in cazul detasarii.
De obicei se modifica unilateral locul muncii in cazul detasarii si se emite o decizie de modif a CIM. Insa e legal si un act aditional, daca modificarea s-a facut in baza unui acord intre angajator si salariat. Oricum dupa o perioada de max 1 an, detasarea se va face doar in baza unui act aditional, fiind necesar acordul salariatului.
va multumesc . asa gasesc si eu ca este normal adica cu act aditional.Salariatul are tot dreptul, daca nu-i convine schimbarea sa invoce art.17 din codul muncii si atunci ce faci? instanta cere respectarea dreptului salariatului de a fi sau nu de acord.
Azi am primit procesul verbal de la ITM. Am avut parte de 2 inspectori open-mind. Intr-adevar actul aditional este si o alta optiune a angajatorului de a putea detasa un salariat. Si se pare ca este cea mai buna. Exista situatii in care nu ai cum sa prevezi ca va trebui sa detasezi un salariat de la o societate , pentru a inlocui un alt salariat de la o alta societate. In consecinta nu ai cum sa comunici in revisal inainte de ivirea situatiei de caz fortuit. Multumesc inca o data dl.consilier Florin Cioca .:love2: