1. Prima intrebare a mea este de ce nu poate obtine datele respective de la statul roman - platim taxe si impozite statului si in schimb ne trimite dupa cai verzi pe pereti si isi declina orice responsabilitate - ma refer la lichidatorii judiciari, care nici nu pot fi trasi la raspundere.
De unde ati dedus ca nu pot fi trasi la raspundere acesti lichidatori judiciari ? Ati depus solicitati scrise la acestia in vederea eliberarii de adeverinte de vechime?
Daca da si a refuzat sa vi le elibereze, atunci sesizati ITM-ul si / sau promovati o actiune in instanta impotriva acestuia.
2. Daca muncim in Romania, nu ITM -ul are copii dupa toate dosarele angajatilor ?
Nu tot ce contine un dosar de personal se depunea la . Pana la 01.01.2011, la ITM s-au depus spre inregistrare / vizare , c.i.m. si actele privind executarea, suspendarea, modificarea şi încetarea contractelor individuale de muncă.
In genaral, angajatorii din sectorul privat au depus astfel de acte. Dar exista si situatii in care acestea nu au fost depuse la ITM.
3. Cum pot gasi institutiile/persoanele/firmele care au actele societatilor respective? ..........., cum fac rost de acte? Daca arhivele s-au pierdut , au fost distruse, cum ne mai demonstram drepturile?
Mergeti la Registrul comertului si vedeti care sunt lichidatorii acelor societati si apoi luati legatira cu acestia.
sau
Depuneti o cerere la registratura ITM-ului in raza caruia a avut sediul social fostii dvs angajatori pentru a va elibera o adeverinta de vechime pentru perioada lucrata la acestia.
4. Lichidatorii judiciari au dreptul sa ceara taxe pentru eliberare de adeverinte? Care sunt cuantumurile?
Legea nu stabileste un anumit cuantum pentru eliberarea de adeverinte de vechime de catre lichidatori.
art.161 din Legea nr.263/2010:
(1) Cererile in legatura cu eliberarea actelor prevazute de lege, prin care se face dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie,
sunt scutite de orice fel de taxe si comisioane.
.....
5. O cerere este suficienta pentru a solicita aceste acte?
Da, este suficienta o simpla cerere.
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun.,
la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau
un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.