Buna seara,
Va rog sa ma ajutati cu o problema,
Am avut o firma cu 10 angajati in 2012, care momentan nu mai functioneaza imi depune contabila declaratia la 6 luni si atat. Problema este ca 3 angajati au nevoie de adeverinta de vechime si nu stiu daca pot sa o eliberez eu,
sau sa le spun sa mearga la ITM? Pot elibera adeverinta daca firma nu desfasoara nici o activitate?
Multumesc anticipat,
Cum poate ITM-ul sa elibereze adeverinte de vechime dupa 01.01.2011, intrucat incepand cu aceasta data nu s-au mai depus documente la ITM si nici nu s-au mai inregistrat la ITM c.i.m.?
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Multumesc pentru raspuns,
Stiiam si eu acel paragraf din lege, dar cum spuneam firma este pe 0, nu mai am nici 1 angajat nici contabila imi trimite cineva aceea declaratie o data la 6 luni, deci cine ar putea elibera adeverinta? Eu avand firma pe 0 normal ca nu mai am angajata o contabila (ar trebuii sa o platesc) iar eu nu stiu sa lucrez cu revisal si sa eliberez aceea adeverinta... Daca firma ar fi fost suspendata sau inchisa ce se putea face?
Angajatorul are obligatia de a elibera acea adeverinta, indiferent daca are profit sau pierdere, iar in cazul in care acesta nu mai exista, lichidatorul judiciar ori detinatorii legali ai arhivei.
Somaj
valentina87
imi trebuie o viza din data de23.08.2010 de cand m-am angajat pana la data de 01.01 2011,nu am carte de munca decat o adeverinta de la angajator cu contract de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime
EuPiti
Buna ziua,
Din luna septembrie 2014 si pana in luna februarie 2015 am lucrat la o firma. La plecare, am solicitat patronului o adeverinta de vechime. Acesta ... (vezi toată discuția)