Multumesc pentru informatii.
3 - La precedent ma refeream la faptul ca la spete identice (schizofrenie paranoida cu debut al bolii dupa varsta de 26 ani) instanta a dat castig de cauza persoanelor care au intentat actiunea.
In cazul sotiei ambele decizii date de comisiile din Dimbovita si Bucuresti privind incadrare in grad de handicap, au respins dosarul pe motiv ca boala s-a declansat dupa varsta de 26 ani si nu conform capitolului IV din ordinul 762/2007 - alte psihoze majore cu debut precoce (copilărie-adolescenţă): tulburarea schizoafectivă de tip depresiv sau de tip bipolar, psihoze afective (depresia majoră cronică, tulburarea afectivă bipolară);
Din ce am inteles noi debutul precoce in copilarie s-au adolescenta se considera pana la varsta maxima de 26 ani iar sotia avand 30 ani la debuta "nu se califica" ceea ce noua ni se pare discriminatorie situatia.
Am citit in ordinul 692/2013, cel care ati spus Dvs. ca a aparut ca o completare la ordinul 762 ca acum se puncteaza clar varsta maxima a debutului la 35 ani deci nu ar mai trebui sa fie o problema in cazul in care intocmim alt dosar.
Va atasez un link catre continutul acestui ordin si v-as ruga sa-mi confirmati varsta maxima de debut a bolii pentru care acesti bolnavi pot fi incadrati in grad de handicap si daca inteleg bine faptul ca tinand cont de problema sotiei varsta debutului bolii - 30 ani si specificatiile din ordinul 692/2013, la depunerea unui alt dosar ar trebui sa nu mai fie o problema si dosarul sa fie acceptat.
Buna ziua.
Sotia este bolnava de schizofrenie paranoida diagnosticul primindu-l in anul 2011 la varsta de 30 ani.
In urma depunerii dosarului pentru incadrarea in grad de handicap decizia comisiei de incadrare din Dimbovita a fost de a nu o incadra pe motiv ca boala a debutat nu in adolescenta (verbal i-au transmis ca daca debuta pana la varsta de 26 ani putea beneficia de acest drept). Am contestat decizia si dupa cateva luni a venit raspunsul de la Bucuresti la fel negativ. La ambele respingeri s-a motivat cu prevederile ordinului 762/2007.
Avand in vedere ca ordinul 762 s-a modificat si revizuit in 2014 as vrea sa va intreb urmatoarele:
1 - Conform noului ordin sotia ar beneficia de decizia de incadrare in grad de handicap?
2 - In cazul in care depunem un alt dosar si se respinge si acest dosar, putem actiona in instanta comisia de incarare in grad de handicap?
3 - In cazul in care ii actionam in instanta, la noi in functioneaza ideea de precedent in solutionarile instantelor? - precizez ca am citit mai multe decizii favorabile pe aceeasi speta
4 - La o eventuala actionare in instanta este necesar angajarea unui avocat?
5 - Ce sanse considerati ca am avea pentru aceasta actiune?
Multumec pentru informatii.
Adeverinta de salariat se mai poate elibera daca sotia nu a primit decizia de concediere si daca firma este intradevar in proces de dizolvare?
Aceasta adeverinta de salariat i-ar trebui pentru un eventual concediu medical in ideea ca l-ar mai putea inregistra la societatea
Buna ziua.
Am si eu cateva intrebari prin care sper sa lamuresc situatia de angajat sau neangajat a sotiei.
Sotia a intrat in CIC in data de 30.10.2009 si ar fi trebuit sa reinceapa serviciul in data de 1.11.2011.
Incepand cu data de 05.10.2011 este internata in spital cu o boala psihica si va ramane internata mai mult ca sigur inca 3 luni, deci este exclus sa reinceapa serviciul.
Am contacat patronii societatii la care este angajata sotia pentru a le cere o adeverinta de salariat pentru eliberarea de catre doctor a concediului medical, cerere respinsa de acestia deoarece societatea se afla in proces de dizolvare din luna august 2011.
Setul de intrebari ar fi:
- sotia poate fi concediata in primele 6 luni dupa CIC?
- in conditiile inceperii procesului de dizolvare societate nu ar fi trebuit sa fie instiintata si sa primeasca decizia de concediere (mentionez ca pana la aceasta data nu a primit o decizie de desfacere contract de munca)?
- daca nu a primit aceasta decizie este posibil ca motivatia patronilor sa fie un bluf
- mai pot obtine de la societatea respectiva prin vreo metoda adeverinta de salariat pentru a i se elibera concediul medical (mentionez ca pana la aceasta data nu a primit o decizie de desfacere contract de munca)?
- in cazul in care se poate intra in concediu medical aceta va fi platit de societatea aflata in dizolvare?
- beneficiaza de salarii conpensatorii (in contractul individual de munca nu sunt trecute)?
- daca va fi concediata pe motiv de dizolvare poate beneficia de somaj data fiind si situatia medicala (ea nu va fi apt de munca probabil 2 ani)
- daca nu va putea intra in somaj se va putea pensiona pe caz de boala si cum
- tinand seama de toata aceasta situatie incurcata va intreb care ar fi cea mai potirvita alegere pentru ca sotia sa beneficieze de asigurari de sanatate si eventual si de un venit fie el cat de mic?
In speranta ca ma puteti ajuta cu niste sfaturi va multumesc anticipat.