avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incadrare in grad de handicap - persoana bolnava de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incadrare in grad de handicap - persoana bolnava de schizofrenie paranoida

Buna ziua.
Sotia este bolnava de schizofrenie paranoida diagnosticul primindu-l in anul 2011 la varsta de 30 ani.
In urma depunerii dosarului pentru incadrarea in grad de handicap decizia comisiei de incadrare din Dimbovita a fost de a nu o incadra pe motiv ca boala a debutat nu in adolescenta (verbal i-au transmis ca daca debuta pana la varsta de 26 ani putea beneficia de acest drept). Am contestat decizia si dupa cateva luni a venit raspunsul de la Bucuresti la fel negativ. La ambele respingeri s-a motivat cu prevederile ordinului 762/2007.
Avand in vedere ca ordinul 762 s-a modificat si revizuit in 2014 as vrea sa va intreb urmatoarele:
1 - Conform noului ordin sotia ar beneficia de decizia de incadrare in grad de handicap?
2 - In cazul in care depunem un alt dosar si se respinge si acest dosar, putem actiona in instanta comisia de incarare in grad de handicap?
3 - In cazul in care ii actionam in instanta, la noi in functioneaza ideea de precedent in solutionarile instantelor? - precizez ca am citit mai multe decizii favorabile pe aceeasi speta
4 - La o eventuala actionare in instanta este necesar angajarea unui avocat?
5 - Ce sanse considerati ca am avea pentru aceasta actiune?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: burlanraduionut , utilizator 13:25, 9 Ianuarie 2015
OG nr 762/2007 a fost modificata si completata prin O nr 124/2008,O nr 692/2013,O nr 707/2014
1-Numai comisia medicala poate verifica documentele justificative,poate dispune investigatii suplimentare pentru a se constata afectiunea,stadiul acesteia,afectiunile conexe
2-Teoretic aveti dreptul prevazut si garantat de Legea Fundamentala de acces neingradit la justitie
Practic insa,trebuiesc temeinic analizate concluziile comisiei de expertiza medicala persoane cu handicap
3-Precedent in ce sens,de a putea beneficia de indemnizatie retroactiv ?
Introducerea la plata a indemnizatiei incadrare grad de handicap se realizeaza din luna urmatoarea depunerii dosarului medical complet la serviciul specializat din primarie
4-Daca stapaniti procedura si dispozitiile in domeniu,puteti sa va sustineti personal interesul
5-Nu se poate raspunde concret, in lipsa concluziilor comisiei de expertiza medicala
Multumesc pentru informatii.
3 - La precedent ma refeream la faptul ca la spete identice (schizofrenie paranoida cu debut al bolii dupa varsta de 26 ani) instanta a dat castig de cauza persoanelor care au intentat actiunea.

In cazul sotiei ambele decizii date de comisiile din Dimbovita si Bucuresti privind incadrare in grad de handicap, au respins dosarul pe motiv ca boala s-a declansat dupa varsta de 26 ani si nu conform capitolului IV din ordinul 762/2007 - alte psihoze majore cu debut precoce (copilărie-adolescenţă): tulburarea schizoafectivă de tip depresiv sau de tip bipolar, psihoze afective (depresia majoră cronică, tulburarea afectivă bipolară);

Din ce am inteles noi debutul precoce in copilarie s-au adolescenta se considera pana la varsta maxima de 26 ani iar sotia avand 30 ani la debuta "nu se califica" ceea ce noua ni se pare discriminatorie situatia.

Am citit in ordinul 692/2013, cel care ati spus Dvs. ca a aparut ca o completare la ordinul 762 ca acum se puncteaza clar varsta maxima a debutului la 35 ani deci nu ar mai trebui sa fie o problema in cazul in care intocmim alt dosar.

Va atasez un link catre continutul acestui ordin si v-as ruga sa-mi confirmati varsta maxima de debut a bolii pentru care acesti bolnavi pot fi incadrati in grad de handicap si daca inteleg bine faptul ca tinand cont de problema sotiei varsta debutului bolii - 30 ani si specificatiile din ordinul 692/2013, la depunerea unui alt dosar ar trebui sa nu mai fie o problema si dosarul sa fie acceptat.

Va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bolnav de la varsta de 13 ani cu mai multe diagnostice printre ... stefanel67 stefanel67 Bolnav de la varsta de 13 ani cu mai multe diagnostice printre care schizofrenie paranoida cu acces maniacal bipolar ultimul fiind schizo afectiva in 2024 din ... (vezi toată discuția)
Lege in vigoare IuliaDumitru IuliaDumitru Buna ziua! M-ar interesa sa cunosc daca exista legislatie in care este prevazut faptul ca epilesia este considerata handicap si ce drepturi are persoana ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, doresc să primesc un răspuns în următoarea problemă: ... dana_poso dana_poso Bună ziua, doresc să primesc un răspuns în următoarea problemă: Soțul meu in vârstă de 56 de ani,este bolnav de trei ani,de HTAgrd 3,risc ... (vezi toată discuția)