avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Activitate nutu_tim

Activitate nutu_tim

Răspuns la discuția Uzufruct viager
da, si in vcc se face referire la partea de garantie din partea uzufructuarului, cat si intocmirea unui PV care sa ateste starea imobilului, bunurile, starea acestora, etc.
Dar este acesta un motiv de a lua in calcul, daca va fi cazul, retragerea dreptului de uzufruct, unilateral, de catre nudul proprietar?
Răspuns la discuția Uzufruct viager
Multumesc pentru raspuns, dar mie tocmai aceasta sectiune din NCC mi-a ridicat semne de intrebare, si asteptam o lamurire in cazul ei :) am citit aceste paragrafe, dar am citit si art 70 a legii 71/2011, care spune ca daca a fost incheiat contractul inainte de intrarea in vigoare a NCC, dreptul de uzufruct ramane incesibil; de unde era sa stie in 2004 ca va apare peste 5 ani o lege care sa dea dreptul bunicilor sa cedeze altcuiva dreptul de uzufruct, si sa ceara clauze protectoare in acest sens? asta este o aberatie...
Tocmai aici asteptam un raspuns clar; se aplica NCC sau ramane dupa reglementarile vechiului cod civil, in vigoare la data intocmirii actului;
Acum, daca se pune astfel problema, preventiv ne informam; eventual cautam modalitati de anulare a acestui drept, daca se abuzeaza de el;

Astfel, formulez urmatoarea intrebare: in codul civil, in cazul uzufructului se face referire la anumite garantii care trebuiesc depuse de catre uzufructuar, in mod obligatoriu, sau se poate stabili o renta viagera;

Apoi, atat in NCC cat si in VCC, se specifica la obligatiile uzufructuarului, sa intocmeasca un proces verbal sau inventar cu toate bunurile din imobil, starea acestuia, etc, daca nu este specificat altfel in contract; ei bine, in contract nu este specificat altfel; sotia nu a renuntat la aceast lucru, dar nu s-a intocmit nici un proces verbal de primire, sau vre-un alt act.

Art. 726 - Constituirea garanţiei pentru îndeplinirea obligaţiilor uzufructuarului
(1) În lipsa unei stipulaţii contrare, uzufructuarul este obligat să depună o garanţie pentru îndeplinirea obligaţiilor sale.
(2) Sunt scutiţi să depună garanţie vânzătorul şi donatorul care şi-au rezervat dreptul de uzufruct.
(3) În cazul în care uzufructuarul este scutit de garanţie, instanţa poate dispune depunerea unei garanţii sau luarea unei măsuri conservatorii atunci când uzufructuarul, prin fapta sa ori prin starea de insolvabilitate în care se află, pune în pericol drepturile nudului proprietar.

Daca la intocmirea actului, nu s-a stabilit nici o garantie, nici o renta viagera, nici nu s-a incheiat un PV de predare-primire a spatiului, a bunurilor, nu s-a intocmit nici o hartie care sa ateste starea imobilului, sunt acestea motive de a anula dreptul de uzufruct? sau se poate cere ulterior intocmirea unei garantii? renta viagera?
Multumesc

Răspuns la discuția Uzufruct viager
da, la acest paragraf faceam si eu referire; asta inseamna ca nu poate ceda altcuiva dreptul lor de uzufruct; nu este specificat altceva in contract in legatura cu uzufructul; la momentul acela nici nu se punea problema de cesiune, nici nu exista ideea de cesionare a uzufructului;
asta e putin aiurea, daca legile se aplica retroactiv; cine isi imagineaza sa puna cine stie ce clauze in contract, ca poate peste x ani va apare o lege care da posibilitati ce nu existau la momentul semnarii actului???
eu inteleg ca este incesibil, consider ca este incheiat prin conventie (asta insemnand comun acord din ambele parti).
Discuție Uzufruct viager
Buna ziua,
Am o intrebare, legata de uzufructul viager. In 2004 sotia mea a cumparat un apartament, de fapt nuda proprietate, si a trecut in CF pe bunicii ei, cu uzufruct viager, din motive mai mult sau mai putin importante; nu s-a stabilit nici o renta viagera, sau alte clauze privind uzufructul; apartamentul nu a fost proprietatea bunicilor, nu a fost donat sau ceva de genul; a fost cumparat de la o terta persoana; odata cu noul cod civil, drepturile uzufructuarului s-au modificat, acesta putand mai nou sa cesioneze dreptul de uzufruct; in acest caz, bunicii ei pot ceda bunul, avand in vedere ca actul s-a incheiat ianinte de intrarea in vigoare a noului cod civil? in legea 71/2011 parca am citit ca dreptul de uzufruct incheiat inaintea noului cod civil ramane incesibil, sau se poate cesiona doar cu acordul nudului proprietar. cum este pana la urma?
Va multumesc anticipat
Revin si eu cu cateva intrebari, dar nu inainte de a va multumi inca odata pentru lamuriri.
Desi ptr mine este totul foarte clar, am inteles exact cum se calculeaza aceasta indemnizatie, se pare ca nu gasim un numitor comun in a ne intelege cu cei care trebuiesc sa o plateasca. Incercand sa lamurim lucrurile, am purtat o scurta (intensa si contradictorie) discutie cu cei de la firma.Am incercat sa le explicam ca baza de calcul o reprezinta salariul brut, insa ne-a raspuns ca e chestie de interpretare juridica, si noi nefiind initiati in domeniu, suntem tentati si citim ca aceasta baza de calzul este salariul brut, cand de fapt nu este asa. Ca argument "juridic" ne-a fost adus faptul ca ar trebui sa ne gandim ca nu este logic sa primeasca mai multi bani daca sta acasa, decat atunci cand munceste.
Nu stiu ce argumente sa ii mai aduc, deoarece din acel articol 10 al OUG, lui nu i se pare ca face undeva referire la salariul brut.
Acum vine rugamintea...exista altundeva in OUG, sau in alta lege, scrisa negru pe alb sintagma salariu brut, care face referire la baza de calcul? ca altfel nu pricepe..sau exista alte norme de aplicare ale aceste OUG unde sa scrie negru pe alb ca salariul bruteste baza de calcul? sau mai bine, ma puteti indruma spre o institutie a statului, aici in Timisoara, care sa poata sa ma lamureasca deplin, eventual sa-l rog sa ia legatura cu ei, pentru a lamuri situatia? Poate nu e vorba de rea-vointa, totusi, dar ne-a spus clar ca e prima situatie de genul, nemaifiind in istoria firmei un asemenea caz (de concediu de maternitate), firma fiind relativ noua (6 ani), iar contabilii se pare ca interpreteaza legea dupa bunul lor plac, si o aplica la fel. De parca doar ei detin tainele descfifrarii limbajului "juridic"... :(
Multumesc mult pentru raspuns, acum e totul clar ptr mine. Pe aprilie va fi undeva in jurul sumei de 5000 ron. Dar am inteles algoritmul si modul de calcul. Acum sper dor sa nu intampinam dificultati cu contabila care face calculul, din cate am citit pe net, sunt f f multi care au avut probleme la acest capitol, se pare ca contabilii se ghideaza dupa legi numai de ei stiute. Din ce am citit, conform Codului fiscal, aceasta suma nu se mai impoziteaza, iar contributie CASS se va plati, in perioada concediului, calculat la suma unui salariu minim brut pe tara. In rest nu ar trebui sa se retina alte sume.
Inca odata va multumesc, mi-ati fost de real ajutor.
ok, revin cu detalii, intrucat am reusit sa obtin copii de pe fluturasul cu salariile pe ultimele luni. Cred ca se ia in calcul si luna aprilie, pentru ca prima zi de concediu e 1 mai. insa fluturasul pe aprilie il v-a primi abia in 15 mai. Daca se poate face un calcul pe celelalte 5 luni, v-as fi recunoscator. Datele sunt urmatoarele:
- luna 10.2011 - Salar incadrare: 1379 lei
- ore lucrate 168 = 1379 lei
- premii (reprezentand comision vanzari): 1843 lei
- efectiv lucrat: 3222 lei
- total drepturi: 3222 lei
- alte venituri impozabile: 189 lei (reprezentand bonuri de masa)
- baza imp: 2880 lei (banuiesc ca reprezinta baza impozabila??)
- rest de plata: 2330 lei (asta e netul, dupa taxe si impozite)

- luna 11.2011 - Salar incadrare: 1379 lei
- ore lucrate 152 = 1191 lei
- C.O: 16 ore = 127 lei
- Concediu fara plata: 8 ore (1 zi)
- premii (reprezentand comision vanzari): 3919 lei
- efectiv lucrat: 5237 lei
- total drepturi: 5237 lei
- alte venituri impozabile: 171 lei (reprezentand bonuri de masa)
- baza imp: 4544 lei (banuiesc ca reprezinta baza impozabila??)
- rest de plata: 3646 lei (asta e netul, dupa taxe si impozite)

- luna 12.2011 - Salar incadrare: 1379 lei
- ore lucrate 120 = 1034 lei
- C.O:24 ore = 207 lei
- concediu fara plata: 16 ore (2 zile)
- premii (reprezentand comision vanzari): 1115 lei
- efectiv lucrat: 2356 lei
- total drepturi: 2356 lei
- alte venituri impozabile: 126 lei (reprezentand bonuri de masa)
- baza imp: 2023 lei (banuiesc ca reprezinta baza impozabila??)
- rest de plata: 1643 lei (asta e netul, dupa taxe si impozite)

- luna 01.2012 - Salar incadrare: 1379 lei
- ore lucrate 128 = 1051 lei
- C.O: 40 ore = 328 lei
- premii (reprezentand comision vanzari): 795 lei
- efectiv lucrat: 2174 lei
- total drepturi: 2174 lei
- alte venituri impozabile: 144 lei (reprezentand bonuri de masa)
- baza imp: 1869 lei (banuiesc ca reprezinta baza impozabila??)
- rest de plata: 1516 lei (asta e netul, dupa taxe si impozite)

- luna 02.2012 - Salar incadrare: 1379 lei
- ore lucrate 120 = 985 lei
- Concediu medical: 48 ore = 566 lei
- premii (reprezentand comision vanzari): 1415 lei
- efectiv lucrat: 2400 lei
- total drepturi: 2966 lei
- alte venituri impozabile: 135 lei (reprezentand bonuri de masa)
- baza imp: 2682 lei (banuiesc ca reprezinta baza impozabila??)
- rest de plata: 2118 lei (asta e netul, dupa taxe si impozite)

- luna 03.2012 - Salar incadrare: 1379 lei
- ore lucrate 176 = 1379 lei
- premii (reprezentand comision vanzari): 1434 lei
- efectiv lucrat: 2813 lei
- total drepturi: 2813 lei
- alte venituri impozabile: 198 lei (reprezentand bonuri de masa)
- baza imp: 2547 lei (banuiesc ca reprezinta baza impozabila??)
- rest de plata: 1941 lei (asta e netul, dupa taxe si impozite)

Acestea sunt datele. Mai ramane ultima luna, aprilie, dar daca imi explicati de unde se calzuleaza, cred ca reusesc sa introduc datele in calcul. Daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns, care ar fi media concediului medical in urma acestor cifre, va raman complet recunoscator. Va multumesc.

Răspuns la discuția incadrare teren??
Pai chiar inainte sa il cumpar, cu o saptamana, fostul proprietar a scos un CU, pentru construire imobil P+1E. In CU, apare la regim economic, cat si la regim juridic, aceeasi chestie: teren situat in intravilan, categoria de folosinta altele. Eventual as putea sa vatrimit o copie de pe CU, pe o adresa de mail, sa imi spuneti o parere? Va rog, dc se poate. Vad ca aici nu am optiune sa incar fisiere. Multumesc
Buna ziua,
am si eu o nelamurire, daca poate cineva cu experienta sa ma ajute:
recent am achizitionat un teren intravilan, intr-un sat langa timisoara. In extrasul CF de informare, cat si in cel de autentificare si in contractul de vanzare cumparare, apare ca fiin teren intravilan, categoria de folosinta altele. Nu prea inteleg la ce se refera. Apoi, ca un cetatean de bunacredinta, am mers la primaria localitatii pentru a-l declara spre impozitare. Ajuns aici, functionarul foarte cumsecade si binevoitor, mi-a facut copii dupa cf, contract vanzare-cumparare, buletin, si m-a pus sa completez o fisa, iar la categoria terenului, m-a pus sa completez intravilan arabil, pentru a nu plati o suma f f mare la impozit, urmand ca in momentul in care ma decid sa construiesc, sa trec din toata suprafata terenului doar o parte in intravilan construibil, doar cat e casa. A mentionat ca se face foarte simplu, si se rezolva local la primarie. Acum insa, in urma "sondarii"internetului, inteleg ca pentru a construi pe aceasta bucata de teren trebuie sa fac un PUZ???? asta ar costa enorm!!! Mentionez ca langa terenul meu, si in stanga si in dreapta sunt construite locuinte, sunt utilitati in fata terenului (apa, gaz, curent). Cum se procedeaza pentru a construi? Sau pot sa cer la primarie pur si simplu sa modifice din intravilan arabil in intravilan constructii? Repet, in CF mentioneaza intravilan altele. Daca l-au modificat asa pur si simplu in intravilan arabil, il pot modifica iar, nu?
Multumesc mult
Multumesc mult, incep sa inteleg. Dar problema este ca nu mai avem fluturasii de salariu, nu ii pastram. A intrebat la ea la servici, si seful ei i-a dat doar salariile nete de pe ultimele 6 luni. Incercam sa obtinem si sumele brute, nu cred ca va fi o problema.
Sa inteleg ca salariile brute de pe ultimele 6 luni se aduna, si se impart la nr de zile lucratoare adunate din cele 6 luni (fara sambata, duminica, zile de Paste, zile libere oficial, de la stat?) Apoi, din aceasta suma se calculeaza 85%, si banuiesc ca se inmulteste cu numarul de zile cat va sta in concediu (media fiind calculata la o zi). Prima zi de concediu in cazul nostru cred ca va fi 2 mai. Medicul specialist i-a facut o scrisoare medicala ptr 1 mai, dar fiind liber...cred ca abia miercuri, in 2 mai, gasim medicul de familie.
Am sa revin si cu salariile brute, pe ultimele 6 luni.
Va multumesc inca odata.