avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager

Buna ziua,
Am o intrebare, legata de uzufructul viager. In 2004 sotia mea a cumparat un apartament, de fapt nuda proprietate, si a trecut in CF pe bunicii ei, cu uzufruct viager, din motive mai mult sau mai putin importante; nu s-a stabilit nici o renta viagera, sau alte clauze privind uzufructul; apartamentul nu a fost proprietatea bunicilor, nu a fost donat sau ceva de genul; a fost cumparat de la o terta persoana; odata cu noul cod civil, drepturile uzufructuarului s-au modificat, acesta putand mai nou sa cesioneze dreptul de uzufruct; in acest caz, bunicii ei pot ceda bunul, avand in vedere ca actul s-a incheiat ianinte de intrarea in vigoare a noului cod civil? in legea 71/2011 parca am citit ca dreptul de uzufruct incheiat inaintea noului cod civil ramane incesibil, sau se poate cesiona doar cu acordul nudului proprietar. cum este pana la urma?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: nutu_tim , utilizator 15:51, 14 Ianuarie 2014
dipozitiile privitoare la cesiunea uzufructului se aplica indiferent de data constituirii uzufructului. in cazul uzufructului constituit prin conventie incheiata anterior datei de 1 octombrie 2011, acesta este si ramane incesibil, mai putin daca partile convin altfel.

cam aceasta este redactarea art 70 a legii 71/2011. un exemplu de asa nu in redactarea unei norme..

da, este incesibil..doar daca in contractul de uzufruct nu scrie altceva
da, la acest paragraf faceam si eu referire; asta inseamna ca nu poate ceda altcuiva dreptul lor de uzufruct; nu este specificat altceva in contract in legatura cu uzufructul; la momentul acela nici nu se punea problema de cesiune, nici nu exista ideea de cesionare a uzufructului;
asta e putin aiurea, daca legile se aplica retroactiv; cine isi imagineaza sa puna cine stie ce clauze in contract, ca poate peste x ani va apare o lege care da posibilitati ce nu existau la momentul semnarii actului???
eu inteleg ca este incesibil, consider ca este incheiat prin conventie (asta insemnand comun acord din ambele parti).
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2014
nutu_tim, utilizator

Potrivit noilor dispozitii ,dreptul de uzufruct este transmisibil, uzufructuarul (titularul uzufructului) putând ceda dreptul sau unui alte persoane fara acordul nudului proprietar.

Uzufructuarul are dreptul de folosinta exclusiva a bunului, dreptul de a culege fructele, de exemplu dreptul de a primi chiria sau arenda în cazul unui imobil.

Nudul proprietar trebuie sa respecte dreptul de folosinta al uzufructuarului pe toata perioada convenita, putând transmite dreptul de dispozitie numai cu respectarea uzufructului.

NCC Art. 714. Cesiunea uzufructului.

(1) In absenta unei prevederi contrare, uzufructuarul poate ceda dreptul sau unei alte persoane fara acordul nudului proprietar, dispozitiile in materie de carte funciara fiind aplicabile. Art. 714-716
(2) Uzufructuarul ramane dator exclusiv fata de nudul proprietar numai pentru obligatiile nascute inainte de cesiune .

Pana la notificarea cesiunii, uzufructuarul si cesionarul raspund solidar pentru indeplinirea tuturor obligatiilor fata de nudul proprietar.


(3) Dupa notificarea cesiunii, cesionarul este dator fata de nudul proprietar pentru toate obligatiile nascute dupa notificarea cesiunii. In acest caz, uzufructuarului i se aplica, in mod corespunzator, dispozitiile legale din materia fideiusiunii.

(4) Dupa cesiune, dreptul de uzufruct continua, dupa caz, pana la implinirea termenului initial sau pana la decesul uzufructuarului initial.


Succes.


Multumesc pentru raspuns, dar mie tocmai aceasta sectiune din NCC mi-a ridicat semne de intrebare, si asteptam o lamurire in cazul ei :) am citit aceste paragrafe, dar am citit si art 70 a legii 71/2011, care spune ca daca a fost incheiat contractul inainte de intrarea in vigoare a NCC, dreptul de uzufruct ramane incesibil; de unde era sa stie in 2004 ca va apare peste 5 ani o lege care sa dea dreptul bunicilor sa cedeze altcuiva dreptul de uzufruct, si sa ceara clauze protectoare in acest sens? asta este o aberatie...
Tocmai aici asteptam un raspuns clar; se aplica NCC sau ramane dupa reglementarile vechiului cod civil, in vigoare la data intocmirii actului;
Acum, daca se pune astfel problema, preventiv ne informam; eventual cautam modalitati de anulare a acestui drept, daca se abuzeaza de el;

Astfel, formulez urmatoarea intrebare: in codul civil, in cazul uzufructului se face referire la anumite garantii care trebuiesc depuse de catre uzufructuar, in mod obligatoriu, sau se poate stabili o renta viagera;

Apoi, atat in NCC cat si in VCC, se specifica la obligatiile uzufructuarului, sa intocmeasca un proces verbal sau inventar cu toate bunurile din imobil, starea acestuia, etc, daca nu este specificat altfel in contract; ei bine, in contract nu este specificat altfel; sotia nu a renuntat la aceast lucru, dar nu s-a intocmit nici un proces verbal de primire, sau vre-un alt act.

Art. 726 - Constituirea garanţiei pentru îndeplinirea obligaţiilor uzufructuarului
(1) În lipsa unei stipulaţii contrare, uzufructuarul este obligat să depună o garanţie pentru îndeplinirea obligaţiilor sale.
(2) Sunt scutiţi să depună garanţie vânzătorul şi donatorul care şi-au rezervat dreptul de uzufruct.
(3) În cazul în care uzufructuarul este scutit de garanţie, instanţa poate dispune depunerea unei garanţii sau luarea unei măsuri conservatorii atunci când uzufructuarul, prin fapta sa ori prin starea de insolvabilitate în care se află, pune în pericol drepturile nudului proprietar.

Daca la intocmirea actului, nu s-a stabilit nici o garantie, nici o renta viagera, nici nu s-a incheiat un PV de predare-primire a spatiului, a bunurilor, nu s-a intocmit nici o hartie care sa ateste starea imobilului, sunt acestea motive de a anula dreptul de uzufruct? sau se poate cere ulterior intocmirea unei garantii? renta viagera?
Multumesc

Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2014
nutu_tim, utilizator
1- uzufructul dw care vorbim este incesibil!
2- cautati si in vcc daca trebuia facut acel inventar. Trebuieprivita vechea reglementare.

Alte discuții în legătură

Transmiterea uzufructului viager mihai09 mihai09 se poate vinde uzufructul conform noului Cod civil sau se renunta la el? (vezi toată discuția)
Bunica are uzufruct viager asupra unor proprietăți. se poate cumpăra acest drept? Adrian Jurca Adrian Jurca In ce conditii pot cumpara dreptul de uzufruct viager pe care il are bunica mea asupra unor proprietati? (vezi toată discuția)
Cesiunea uzufructului Curioasalegii Curioasalegii Buna ziua. As avea 2 intrebari: 1. Daca in actul de constituire a dreptului de uzufruct viager nu s-a stipulat expres ca cesiunea uzufructului la o alta ... (vezi toată discuția)