Art. 714
Cesiunea uzufructului
(1) În absenţa unei prevederi contrare, uzufructuarul poate ceda dreptul său unei alte persoane fără acordul nudului proprietar, dispoziţiile în materie de carte funciară fiind aplicabile.
(2) Uzufructuarul rămâne dator exclusiv faţă de nudul proprietar numai pentru obligaţiile născute înainte de cesiune. Până la notificarea cesiunii, uzufructuarul şi cesionarul răspund solidar pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor faţă de nudul proprietar.
(3) După notificarea cesiunii, cesionarul este dator faţă de nudul proprietar pentru toate obligaţiile născute după notificarea cesiunii. În acest caz, uzufructuarului i se aplică, în mod corespunzător, dispoziţiile legale din materia fideiusiunii.
(4) După cesiune, dreptul de uzufruct continuă, după caz, până la împlinirea termenului iniţial sau până la decesul uzufructuarului iniţial.
"In ceea ce priveşte uzufructul în sine, adică exerciţiul dreptului de folosinţă, uzufructuarul are facultatea de a opta între exploatarea directă, personală a lucrului şi exploatarea indirectă a acestuia, el putând să se bucure de lucru reţinând foloasele pentru el sau închiriindu-1 ori cedându-i folosinţa altuia.
Cesiunea uzufructului este reglementată de dispoziţiile art. 714 Cod civil.
în conformitate cu art. 714 Cod civil, obiectul cesiunii îl poate constitui fie însuşi uzufructul, fie emolumen-tul uzufructului.
în situaţia în care se cesionează emolumentul uzufructului, cesiunea nu atrage desfiinţarea raportului juridic stabilit între nudul proprietar şi uzufructuar. Acesta din urmă va continua deci, să fie mai departe răspunzător faţă de nudul proprietar cu privire la conservarea şi restituirea lucrului, iar uzufructul se va stinge la încetarea din viaţă nu a cesionarului, ci a cedentului, adică a uzufructuarului.
Cesiunea poate fi cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.
în situaţia în care uzufructul poartă asupra unui bun imobil, confonn art. 714 alin. 1 Cod civil, se aplică dispoziţiile în materie de carte funciară.
Din analiza art. 714 alin. 1 Cod civil, rezultă că regula este aceea că uzufructuarul poate cesiona uzufructul fără acordul nudului proprietar. Prin excepţie, acordul acestuia este obligatoriu, dacă prin actul dc constituire a dreptului dc uzufruct s-a stipulat expres necesitatea acestui consimţământ.
Ca urmare a cesiunii dreptului dc uzufruct, raporturile juridice dintre nudul proprietar şi uzufructuarul cedent încetează de la data primirii notificării cesiunii şi iau naştere dc la acelaşi moment raporturi juridice între nudul proprietar şi uzufructuarul cesionar.
Până la notificarea ccsiunii către nudul proprietar, uzufructuarul cedent şi cesionarul uzufructului răspund solidar faţă de nudul proprietar pentru îndeplinirea obligaţiilor ce rezultă din convenţia de constituire.
După primirea notificării de către nudul proprietar, cesionarul este ţinut faţă de acesta la îndeplinirea tuturor obligaţiilor ce incumbă uzufructuarului. De asemenea, după acest moment, între nudul proprietar şi cedentul uzufructuar se nasc raporturi de fideiusiune, acesta având calitatea de garant personal al cesionarului uzufructuar pentru îndeplinirea obligaţiilor faţă de nudul proprietar.
Termenul (durata) cesiunii este cel rezultat din contractul de cesiune, dar nu mai mult de durata maximă prevăzută în contractul de constituire, respectiv cel mult decesul uzufructuarului iniţial, în cazul uzufructului viager."
Detalii:
[ link extern ]