avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunica are uzufruct viager asupra unor proprietăți. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunica are uzufruct viager asupra unor proprietăți. Se poate cumpăra acest drept?

In ce conditii pot cumpara dreptul de uzufruct viager pe care il are bunica mea asupra unor proprietati?
Ultima modificare: Luni, 11 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Jurca , utilizator 18:24, 10 Decembrie 2017

Art. 714
Cesiunea uzufructului
(1) În absenţa unei prevederi contrare, uzufructuarul poate ceda dreptul său unei alte persoane fără acordul nudului proprietar, dispoziţiile în materie de carte funciară fiind aplicabile.
(2) Uzufructuarul rămâne dator exclusiv faţă de nudul proprietar numai pentru obligaţiile născute înainte de cesiune. Până la notificarea cesiunii, uzufructuarul şi cesionarul răspund solidar pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor faţă de nudul proprietar.
(3) După notificarea cesiunii, cesionarul este dator faţă de nudul proprietar pentru toate obligaţiile născute după notificarea cesiunii. În acest caz, uzufructuarului i se aplică, în mod corespunzător, dispoziţiile legale din materia fideiusiunii.
(4) După cesiune, dreptul de uzufruct continuă, după caz, până la împlinirea termenului iniţial sau până la decesul uzufructuarului iniţial.

"In ceea ce priveşte uzufructul în sine, adică exerciţiul dreptului de folosinţă, uzufructuarul are facultatea de a opta între exploatarea directă, personală a lucrului şi exploatarea indirectă a acestuia, el putând să se bucure de lucru reţinând foloasele pentru el sau închiriindu-1 ori cedându-i folosinţa altuia.
Cesiunea uzufructului este reglementată de dispoziţiile art. 714 Cod civil.
în conformitate cu art. 714 Cod civil, obiectul cesiunii îl poate constitui fie însuşi uzufructul, fie emolumen-tul uzufructului.
în situaţia în care se cesionează emolumentul uzufructului, cesiunea nu atrage desfiinţarea raportului juridic stabilit între nudul proprietar şi uzufructuar. Acesta din urmă va continua deci, să fie mai departe răspunzător faţă de nudul proprietar cu privire la conservarea şi restituirea lucrului, iar uzufructul se va stinge la încetarea din viaţă nu a cesionarului, ci a cedentului, adică a uzufructuarului.
Cesiunea poate fi cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.
în situaţia în care uzufructul poartă asupra unui bun imobil, confonn art. 714 alin. 1 Cod civil, se aplică dispoziţiile în materie de carte funciară.
Din analiza art. 714 alin. 1 Cod civil, rezultă că regula este aceea că uzufructuarul poate cesiona uzufructul fără acordul nudului proprietar. Prin excepţie, acordul acestuia este obligatoriu, dacă prin actul dc constituire a dreptului dc uzufruct s-a stipulat expres necesitatea acestui consimţământ.
Ca urmare a cesiunii dreptului dc uzufruct, raporturile juridice dintre nudul proprietar şi uzufructuarul cedent încetează de la data primirii notificării cesiunii şi iau naştere dc la acelaşi moment raporturi juridice între nudul proprietar şi uzufructuarul cesionar.
Până la notificarea ccsiunii către nudul proprietar, uzufructuarul cedent şi cesionarul uzufructului răspund solidar faţă de nudul proprietar pentru îndeplinirea obligaţiilor ce rezultă din convenţia de constituire.
După primirea notificării de către nudul proprietar, cesionarul este ţinut faţă de acesta la îndeplinirea tuturor obligaţiilor ce incumbă uzufructuarului. De asemenea, după acest moment, între nudul proprietar şi cedentul uzufructuar se nasc raporturi de fideiusiune, acesta având calitatea de garant personal al cesionarului uzufructuar pentru îndeplinirea obligaţiilor faţă de nudul proprietar.
Termenul (durata) cesiunii este cel rezultat din contractul de cesiune, dar nu mai mult de durata maximă prevăzută în contractul de constituire, respectiv cel mult decesul uzufructuarului iniţial, în cazul uzufructului viager."

Detalii: [ link extern ]
Am inteles, multumesc! Citind art. 714 si urm, am mai inteles faptul ca exista o exceptie, si anume uzufructul constituit prin conventie. Puteti sa ma...luminati cu privire la ce reprezinta in fapt aceasta constituire prin conventie? Specific faptul ca in cazul meu, bunica mea a semnat un contract de v-c notarial in favoarea unei matusi ale mele in anul 1998, dar si-a pastrat dreptul de uzufruct asupra proprietatii, inscris in CF. Acum, bunica mea vrea sa-mi cedeze mie dreptul de uzufruct asupra acelei proprietati. Intre timp, matusa mea(fiica bunicii mele) a decedat, iar sotul ei foloseste tot(doar in calitate de propritar nud), iar familia mea este cea care o ingrijeste pe bunica, aceasta fiind nevoita sa plece din casa care face obiectul uzufructului, din cauza neintelegerilor pe care le avea cu ginerele sau. Inca o data, multumesc!

-eliminare citat integral-
Ultima modificare: Duminică, 10 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Nu aveti o conventie in acest sens, nu cred ca au stipulat in contract astfel de detalii.
mergeti la un notar cu actul impreuna cu bunica.
Problema e ca veti beneficia de uzufruct doar pe perioada vietii bunicii.
Matusa a avut copii ?

daca scrieti de pe telefon, aveti o vara in josul ecranului pe care aveti un buton raspunde, nu mai apasati pe cel pe care scrie citeaza.
Ultima modificare: Duminică, 10 Decembrie 2017
gi-jane2, moderator
Nu scriu de pe telefon, nu exista decat "citeaza". Si da, matusa are doi copii, acum ambii majori. Iar eu am un frate. Noi patru suntem practic mostenitorii bunicii, aflati in viata la acest moment

-Apăsați pe RĂSPUNDE, dacă nu scrieți pe telefon e lângă CITEAZĂ. Mulțumesc-
Ultima modificare: Duminică, 10 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Există 2 situatii:
1. X a transmis lui Y nuda proprietate asupra bunului, rezervandu-si dreptul de uzufruct viager. La decesul lui X, Y urmeaza sa devina proprietarul bunului. In practică, vorbim despre contractele de vânzare cumpărare /donatie/ întreținere cu clauza de uzufruct viager.
2. X e proprietarul bunului și dorește ca Y să locuiască și să folosească imobilul. Motiv pentru care îi constituie printr-o convenție separată un drept de uzufruct viager in favoarea lui Y, drept care se stinge cand Y decedeaza. Dar X rămâne proprietarul bunului.
Art 714 se refera la a doua situatie, când in convenție părțile stabilesc cum, daca și în ce condiții Y poate înstrăina dreptul de uzufruct.

Alte discuții în legătură

Transmiterea uzufructului viager mihai09 mihai09 se poate vinde uzufructul conform noului Cod civil sau se renunta la el? (vezi toată discuția)
Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?! Arsys Arsys Buna, Detin un apartament cumparat de la bunicii mei iar pe contractul de vanzare cumparare este trecut Nuda Proprietate si \\"Noi,vanzatorii, declaram ca ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager nutu_tim nutu_tim Buna ziua, Am o intrebare, legata de uzufructul viager. In 2004 sotia mea a cumparat un apartament, de fapt nuda proprietate, si a trecut in CF pe bunicii ei, ... (vezi toată discuția)