Detin un apartament cumparat de la bunicii mei iar pe contractul de vanzare cumparare este trecut Nuda Proprietate si "Noi,vanzatorii, declaram ca ne rezervam dreptul de folosinta cu privire la apartamentul care face obiectul contractului". Intrebarea mea este daca pot sa vand acest apartament fara consimtamantul bunicei?! ( Bunicul a decedat cu ceva timp in urma) iar relatia cu bunica este una dificila. Precizez ca de cand s-a incheiat contractul ea nu a locuit in apartament. Daca nu se poate vinde acesta se poate ipoteca la banca?
Îmi permit să fiu de o părere "oarecum" contrară de a Dl-lui Klein-Kiriţescu, dar contrară numai în teorie: potrivit legii, nudul proprietar îşi poate vinde sau greva dreptul său. În practică însă, deznodământul este, de cele mai multe ori, în sensul părerii D-lui avocat. Asta pentru că dreptul nudului proprietar este ... tocmai nuda proprietate (adică un drept "suspendat" pentru o anumită perioadă de timp) şi se găsesc destul de greu cumpărători / creditori care să accepte să cumpere / ia în garanţie un asemenea drept. Mai clar spus, Arsys va putea vinde / greva bunul respectiv "la pachet" cu bunica în cauză iar cumpărătorul / creditorul nu o va putea "scoate" pe aceasta din imobil decât dacă aceasta va accepta să plece. Ceea ce nu poate părea o afacere prea grozavă decât, eventual, pentru un speculator sau pentru un amator de chilipiruri, care dispune de timp şi de bani. Evident, la decesul bunicii respective nuda proprietate va (re)deveni proprietate deplină. Există şi varianta ipotecării dreptului de uzufruct/abitaţie al bunicii, dar asta implică acordul său expres de voinţă, lucru despre care înţeleg că nu poate fi vorba.
Uzufruct viager
elgrecos
sotia mea a cumparat casa bunicilor ei achitata de tatal acesteia cu titlu de donatie pentru sotie - nuda proprietate iar parintii uzufructul viager asupra ... (vezi toată discuția)