avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vindere imobil cu drept uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vindere imobil cu drept uzufruct

Buna ziua,
sunt proprietar de 7 ani pe un imobil cu drept de uzufruct al unui pensionar de 81 ani, fara urmasi, care si-a facut dosarul pentru azilul de batrani si urmeaza a fi institutionalizat.

Am dreptul legal de a vinde imobilul daca el nu va mai locui niciodata acolo?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:10, 6 Noiembrie 2014
Dreptul de uzufruct reprezinta un drept real principal , esentialmente derivat, imobiliar, care cuprinse atributele posesiei ( jus possidendi ), si cel al folosintei ( jus fruendi ).

Dreptul de proprietate este, asadar, dezgolit de doua dintre atributele sale, cel al posesiei si cel al dispozitie.

Dreptul de dispozitie ( care cuprinde dreptul de dispozitie juridice si dreptul de dispozitie materiala ) este exercitat de catre nudul proprietar.


Nuda proprietate poate fi instrainata , catre o terta persoana.


Dreptul de uzufruct,constituit in mod legal, prin conventie, trebuie respectat.


Dreptul de uzufruct inceteaza, in speta, la decesul uzufructuarilor.


La decesul uzufructuarilor dreptul de proprietate redevine deplin.


Prin urmare, dumneavoastra va incumba obligatia de a respecta dreptul de uzufruct instituit , de a nu aduce atingere exercitiului liber si nestingherit al acestuia.



Uzufructuarul poate mentionat ca renunta la dreptul de uzufruct, insa manifestarea sa de vointa trebuie sa fie libera si neechivoca.



Uzufructul, este, de asemenea, un drept cesibil ( anterior intrarii in vigoare a Codului civil, putea fi transmis doar beneficiul, emolumentul dreptului de uzufruct ).


Uzufructul

SECŢIUNEA a 2-a
Drepturile şi obligaţiile uzufructuarului şi ale nudului proprietar
Art. 714
Cesiunea uzufructului
(1) În absenţa unei prevederi contrare, uzufructuarul poate ceda dreptul său unei alte persoane fără acordul nudului proprietar, dispoziţiile în materie de carte funciară fiind aplicabile.

(2) Uzufructuarul rămâne dator exclusiv faţă de nudul proprietar numai pentru obligaţiile născute înainte de cesiune. Până la notificarea cesiunii, uzufructuarul şi cesionarul răspund solidar pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor faţă de nudul proprietar.


(3) După notificarea cesiunii, cesionarul este dator faţă de nudul proprietar pentru toate obligaţiile născute după notificarea cesiunii. În acest caz, uzufructuarului i se aplică, în mod corespunzător, dispoziţiile legale din materia fideiusiunii.



(4) După cesiune, dreptul de uzufruct continuă, după caz, până la împlinirea termenului iniţial sau până la decesul uzufructuarului iniţial.





Succes.

Ultima modificare: Miercuri, 5 Noiembrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca isi da acordul batranul, daca renunta la dreptul lui de uzufruct, puteti vinde, altfel, nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nuda proprietate mirceap1981 mirceap1981 buna, sora mea (de mama) a vandut \\"nuda proprietate\\" tatalui ei, care la randul lui ar fi vandut casa altei persoane inainte de a muri. cine este ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager cameliaagafia cameliaagafia Ce posibilitate exista de a avea uzufruct viager in casa 2 batrani daca unul pleca, copii sa nu-l scoata pe celalalt pt partea lor?????? (vezi toată discuția)
Uzufruct cornelia1605 cornelia1605 buna. daca am un teren si este trecut altcineva pe uzufruct si imi construiesc casa cand o voi lua in folosinta si persoana cu uzufruct pe teren trebuie ... (vezi toată discuția)