avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cesiunea uzufructului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cesiunea uzufructului

Buna ziua. As avea 2 intrebari:

1. Daca in actul de constituire a dreptului de uzufruct viager nu s-a stipulat expres ca cesiunea uzufructului la o alta persoana necesita in mod obligatoriu acordul proprietarului, se poate intocmi ULTERIOR un act din care sa reiese necesitatea acestui acord obligatoriu? Daca da, care este procedura?

2. Daca uzufructuarul initial cedeaza dreptul de uzufruct viager unei alte persoane, cat timp este valabil acest uzufruct cesionat? Pana la decesul uzufructuarului initial sau pana la decesul noului uzufructuar?

Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2018
Curioasalegii, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 17:43, 5 Iunie 2018
Drepturile şi obligaţiile uzufructuarului şi ale nudului proprietar
Art. 714
Cesiunea uzufructului
(1) În absenţa unei prevederi contrare, uzufructuarul poate ceda dreptul său unei alte persoane fără acordul nudului proprietar, dispoziţiile în materie de carte funciară fiind aplicabile.
[...]
(4) După cesiune, dreptul de uzufruct continuă, după caz, până la împlinirea termenului iniţial sau până la decesul uzufructuarului iniţial.

Pentru introducerea in contract a unei prevederi care sa il impedice pe uzufructuar sa isi instraineze drepturile catre un tert se poate incheia un act aditional la contractul initial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunica are uzufruct viager asupra unor proprietăți. se poate cumpăra acest drept? Adrian Jurca Adrian Jurca In ce conditii pot cumpara dreptul de uzufruct viager pe care il are bunica mea asupra unor proprietati? (vezi toată discuția)
Uzufruct viager nutu_tim nutu_tim Buna ziua, Am o intrebare, legata de uzufructul viager. In 2004 sotia mea a cumparat un apartament, de fapt nuda proprietate, si a trecut in CF pe bunicii ei, ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?! Arsys Arsys Buna, Detin un apartament cumparat de la bunicii mei iar pe contractul de vanzare cumparare este trecut Nuda Proprietate si \\"Noi,vanzatorii, declaram ca ... (vezi toată discuția)