avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Activitate Insider33

Activitate Insider33

Răspuns la discuția majorare pensie alimentara
Un raspuns oficial ... poate ajuta pe cineva.

1.Obţinerea exactă a veniturilor debitorului/pârâtului reprezintă o probă care se poate obţine prin comisie rogatorie internaţională în baza Regulamentului (CE) nr. 1206/2001 privind cooperarea între instanţele statelor membre în domeniul obţinerii de probe în materie civilă sau comercială, în cadrul unui proces aflat pe rolul instanţei române, dar numai dacă instanţa română apreciază necesar.

Cererea de comisie rogatorie intrenaţională se transmite direct de instanţa română instanţei italiene competente de la:

- domiciliul pârâtului (caz în care obiectul comsiei rogatorii va fi audierea acestuia, în declarării de către acesta a veniturilor) sau

- de la sediul angajatoului (caz în care obiectul comsiei rogatorii va consta în obţinerea informaţiilor privin veniturile) .

Coordonatele instanţei italiene se determină cu ajutorul Atlasului judiciar european [ link extern ] .

Cererea privind efectuarea unei comisii rogatorii internaţionale trebuie să fie solicitată de instanţa română dacă aceasta apreciază şi dispune că este necesară pentru obţinerea veniturilor debitorului.



2. După data de 18.06.2011, instanţa română sau, după caz partea interesată, se poate adresa Ministerului Justiţiei cu o cerere de facilitare a căutării bunurilor/veniturilor sau angajatorul debitorului în temeiul Regulamentului nr. (CE) 4/2009 al Consiliului privind competenţa, legea aplicabilă, recunoaşterea şi executarea hotărârilor şi cooperarea în materie de obligaţii de întreţinere.
În această situaţie, cererea va putea fi transmisă, însoţită de o copie a hotărârii, de către Ministerul de Justiţie autorităţii centrale italiene, care o va redirecţiona, spre competentă soluţionare, autorităţii italiene competente.
Precizăm că, în această situaţie, eventualul conţinut al răspunsului autorităţii străine se va putea transmite numai instanţei (nu şi părţii interesate) şi va consta în faptul că pe teritoriul Italiei există sau nu bunuri, respectiv debitorul realizează sau nu venituri.
Conţinutul răspunsului nu va consta în descrierea şi enumerarea bunurilor şi veniturilor. Singura excepţie în care răspunsul autorităţii străine ar putea conţine informaţiile referitoare la bunuri, venituri şi angajator adică fără a se recurge la articolele 61, 61 şi 63 din Regulamentul nr. (CE) 4/2009 este acela în care aceste date cu caracter personal ale debitorului ar fi publice (de exemplu, declaraţii de avere publicate pe site-urile instituţiilor italiene etc).
Am inteles ca pentru majorarea pensiei alimentare in cazul parintelui plecat in Italia trebuie facuta dovada ca acesta lucreaza acolo legal.
Ok, cum anume demonstrez ca lucreaza legal din Romania ? De unde pot primi o confirmare legala in acest sens pe care sa o pot folosi intr-un viitor proces de majorare a pensiei de intretinere ?
Mi se pare aberant sa platesti timp de 6 ani 20 de euro/luna copilului, bani cu care nu poti face efectiv nimic (gradinita/scoala, haine, mancare, jucarii, bani de buzunar) etc si sa te doara in cot in timp ce tu castigi 1500 :foottap:. As aprecia orice informatie, eventual de la cineva care a trecut sau trece prin asa ceva sau de la cineva din bransa.
Multumesc
nicoleta42 a scris:

statul roman favorizeaza lasitatea la barbati.


De fapt e valabil si pentru femei. Sunt un tata care are exact aceeasi problema pe care o ai tu. Ai rezolvat ceva pana acum ?
Multumesc!
Abonamentul de tren este cheltuiala deductibila ?
Eu sunt angajatul si poate scot ceva de la angajator ca ma costa 230 lei lunar :(
Daca da, va rog sa imi spuneti si in ce temei sa ma duc documentat.
Multumesc! :kissing: