avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Activitate dinuolahut

Activitate dinuolahut

Trebuie sa faceti cerere la casa de pensie de care apartineti pentru recuperarea sumelor retinute fara temei legal si a dobanzii aferente, incepand cu data de 01 ianuarie 2011 {respectiv 740 lei x 5,5%=40,7 lei/luna x 16 luni (12 luni din 2011 + 4 luni din anul curent = 16 luni)}.

[Deciziile 223 si 224 despre care este vorba nu au fost publicate in Monitorul Oficial pana acum.
Comunicat de presa al Curtii Constitutionale Joi, 15 mar 2012
COMUNICAT DE PRESÃ
Prin Deciziile nr.223 şi 224 pronunţate în data de 13 martie 2012, Curtea Constituţională, în temeiul art.146 lit.d) din Constituţie, s-a pronunţat asupra excepţiilor de neconstituţionalitate, referitoare la dispoziţiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că dispoziţiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.
Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Compartimentul relaţii externe şi presă al Curţii Constituţionale]
Baremul de arbitraj se compune din:
-indemnizația de arbitraj;
-transport;
-cazare;
-masa;
Până la intrarea în vigoare a OUG 82/2010, se impozita indemnizația de arbitraj cu 16% și contravaloarea mesei cu 16%, iar suma rezultată se scădea din totalul baremului de arbitraj.
Conf OUG 82/2010 in prezent impozitarea baremului ajunge la 27%, respectiv 16%-impozit, 10,5% pensie si 0,5% somaj din indemnizația de arbitraj.
Avand in vedere ca arbitri de volei au diverse ocupatii si venituri de natura salariala, iar activitatea de arbitraj poate fi considerata ca o activitate profesionala desfasurata in baza unor conventii (activitate desfășurată sporadic, fără a avea un caracter de regularitate), nu ar trebui ca impozitarea sa se faca diferentiat in functie de activitatea de baza desfasurata, respectiv veniturile realizate? (venituri de natura salariale, venituri din drepturi de autor, venituri din drepturi conexe, pensionari, etc.).
Ma intereseaza in mod special situatia de asociere a pensiei cu veniturile de natura profesionala provenite din indemnizatia de arbitraj și asupra căror elemente ale baremului se mai datorează taxe.
Va multumesc anticipat.
”beneficiarii de pensie pentru limita de varsta, pot cumula nelimitat pensia cu alte venituri”.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
1. În ce condiții încadrarea în muncă în sistemul bugetar sau în sitemul privat al unui pensionar militar pentru limită de vârstă pot afecta cuantumul pensiei?
2.Care sunt obligațiile fiscale ale unui asemenea angajat (pensionar miltar pentru limită de vârstă)? Dar ale angajatorului? (impozit, CAS, CASS, șomaj, etc.)