Proiectul de modificare a Codului rutier le permite tinerilor de 17 ani să conducă autoturismul, dacă lângă ei se află un adult, coboară nivelul alcoolemiei la care fapta devine infracţiune, creşte amenzile şi introduce controlul medical o dată la 10 ani.
Carnetul de conducere poate fi obţinut la 17 ani, dar până la majorat tinerii nu pot şofa decât cu un adult în dreapta lor. În SUA, de exemplu, licenţa se obţine la 16 ani.
Citeşte şi: Ce legi care te afectează se votează în 2012 la Bruxelles
De asemenea, examenul auto, proba practică, se va da pe maşini ale poliţiei, nu ale şcolilor de şoferi. Ele vor fi dotate cu camere de filmat ce vor înregistra testarea, astfel încât să reducă posibilitatea ?aranjării? examenelor.
Condusul sub influenţa alcoolului se transformă în infracţiune la un nivel de 0,5 grame de alcool în sânge, nu la 0,8, ca până acum.
De asemenea, va creşte perioada de suspendare în cazul depăşirii vitezei, dar încă nu se ştie exact ce formulă se va adopta.
Poliţistul va putea să oblige şoferii să-şi facă analizele medicale şi psihologice dacă acesta este prins beat la volan, dacă a depăşit viteza cu mai mult de 60 de kilometri pe oră sau dacă a fost sancţionat de două ori pentru ?comportament agresiv?.
?Comportament agresiv înseamnă deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta, pentru depăşire, întoarcerea prin folosirea frânei, frânarea bruscă, demararea în forţă sau o apropiere riscantă de altă maşină aflată în trafic şi claxonatul abuziv. În această situaţie, carnetul ar putea fi suspendat pentru 60 de zile.
[ link extern ] #
La comportament agresiv as introduce un aliniat in cazul depasirii vitezei de 200 kmh la confiscarea masinilor si a motocicletelor vitezomanilor.
[Interventie moderator: Va rog sa cititi si sa respectati pct. 2.7 din regulamentul de postare]