avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proiectul de modificare a Codului rutier le permite ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proiectul de modificare a Codului rutier le permite tinerilor de 17 ani sã conducã autoturismul

Proiectul de modificare a Codului rutier le permite tinerilor de 17 ani să conducă autoturismul, dacă lângă ei se află un adult, coboară nivelul alcoolemiei la care fapta devine infracţiune, creşte amenzile şi introduce controlul medical o dată la 10 ani.

Carnetul de conducere poate fi obţinut la 17 ani, dar până la majorat tinerii nu pot şofa decât cu un adult în dreapta lor. În SUA, de exemplu, licenţa se obţine la 16 ani.

Citeşte şi: Ce legi care te afectează se votează în 2012 la Bruxelles

De asemenea, examenul auto, proba practică, se va da pe maşini ale poliţiei, nu ale şcolilor de şoferi. Ele vor fi dotate cu camere de filmat ce vor înregistra testarea, astfel încât să reducă posibilitatea ?aranjării? examenelor.

Condusul sub influenţa alcoolului se transformă în infracţiune la un nivel de 0,5 grame de alcool în sânge, nu la 0,8, ca până acum.

De asemenea, va creşte perioada de suspendare în cazul depăşirii vitezei, dar încă nu se ştie exact ce formulă se va adopta.

Poliţistul va putea să oblige şoferii să-şi facă analizele medicale şi psihologice dacă acesta este prins beat la volan, dacă a depăşit viteza cu mai mult de 60 de kilometri pe oră sau dacă a fost sancţionat de două ori pentru ?comportament agresiv?.

?Comportament agresiv înseamnă deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta, pentru depăşire, întoarcerea prin folosirea frânei, frânarea bruscă, demararea în forţă sau o apropiere riscantă de altă maşină aflată în trafic şi claxonatul abuziv. În această situaţie, carnetul ar putea fi suspendat pentru 60 de zile.


[ link extern ] #

La comportament agresiv as introduce un aliniat in cazul depasirii vitezei de 200 kmh la confiscarea masinilor si a motocicletelor vitezomanilor.

[Interventie moderator: Va rog sa cititi si sa respectati pct. 2.7 din regulamentul de postare]
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 23:38, 8 Ianuarie 2012
Da dar pana la 18 ani numai daca au in dreapta un adult posesor al carnetului de conducere din cate am auzit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amplasare radar langa linii de inalta tensiune costin_mihaila@yahoo.com costin_mihaila@yahoo.com Buna ziua ma numesc Claudiu si as dori sa stiu daca radarele amplasate pe autoturisme pot functiona langa linii de inalta tensiune ,sub 10 metri DE LINIA DE ... (vezi toată discuția)
Contestare pv conducere abuzivă Gicucj Gicucj As dori sa aflu dacă au fost procese de contestare a unu P.V. Pentru conducere abuzivă. Măsura de suspendare permis mi se pare exagerata comparat cu ... (vezi toată discuția)