Fratele meu a avut grija de bunica si inainte de revolutie a primit o casa + teren in urma unui contract clauza de intretinere. De asemenea, a primit prin testament "toate" bunurile bunicii, insa la vremea respectiva majoritatea erau cooperativizate. Recent am aflat ca dupa revolutie, fratele meu (in baza testamentului banuiesc, fiindca tot timpul a evitat sa ne spuna), a obtinut un titlu de proprietate pe toata averea bunicii. Mama mea, unicul copil de altfel, nu a stiut niciodata care este situatia, ea fiind sigura ca un anume teren pe care il lucreaza de cand se stie este al ei lasat de mama ei, bunica mea. Este foarte in varsta si sustine ca niciodata nu i-ar fi semnat ceva fratelui meu (copilul ei) cum ca ar renunta la mostenirea de la mama. Si daca este asa, comisia care a acordat titlul de proprietate se pare ca nu a mai tinut cont ca exista si alti mostenitori si a acordat titlul doar pe baza testamentului. Din ce am citit in codul civil, bunica nu ar fi avut dreptul legal de a da mai mult de 1/2, avand un copil (bunica) careia nu i-a lasat nimic cu acte.
Problema care este. La casa parinteasca (mult mai putin decat ce a primit fratele meu de la bunica) m-am inteles cu fratele, insa doar verbal, ca el va renunta la mostenirea aceasta fiindca si mama a fost de acord ca sa nu se judece cu el pentru averea bunicii. Insa toata intelegerea a fost verbala (sunt si martori), iar noi nu ne asteptam ca fratele meu sa decedeze atat de curand. Pe patul de moarte fratele meu mi-a confirmat ca nu ii trebuie nimic de la mama si ca nici copii lui nu vor avea nici o pretentie, fiindca el le-a impartit averea bunicii (tot verbal, pe patul de moarte). Am avut incredere si mi-a fost nu stiu cum sa-l pun sa semneze ceva fiind muribund, tot timpul avand speranta ca se va face bine si ca vom rezolva problemele. Pana a se imbolnavi fratele, am convenit ca vom rezolva problemele dupa moartea mamei, fiindca ea nu prea a vrut sa-mi puna pe nume pana acum partea ei (5/8).
Dupa moartea fratelui, mama mi-a dat partea ei si sora la fel (stie si ea de intelegere) si acum am aproape toate partiele din proprietatea respectiva. Tata e decedat de mult timp.
Pentru pamantul pe care il lucreaza mama (este in alta parte) am facut o cerere de extras CF si acolo inca figureaza bunica. Ca unica mostenitoare bunica a vrut sa deschida succesiunea, insa am constatat cu stupoare ca si pe terenul respectiv fratele a primit titlul de proprietate. Am fost de acord sa renunt in a merge mai departe cu demersurile si am incercat sa discut cu nepotii, invocand intelegerea avuta in familie (renunt la a mai pretinde ceva din averea bunicii doar ca ei sa renunte la cotele parti pe care le-a avut fratele la casa parinteasca), insa acestia imi cer bani si imi rad in nas cand le spun ca intentionez sa-i dau in judecata. M-am saturat sa ma tot umilesc si sa incerc sa ajung cu ei la o intelegere. Recent mi-au promis ca semneaza, ca renunta la mostenirea respectiva (succesiunea nefiind inca finalizata), pe urma iar au revenit si mi-au pretins bani. Sunt niste oameni de nimic.
1. Va rog sa-mi spuneti ce sanse as avea daca i-as forta prin instanta sa onoreze intelegerea pe care am avut-o in familie, doar cu proba cu martori (foarte solida)?
2. Este posibil ca instanta sa anuleze titlul acordat dupa revolutie? Daca ei renunta, eu nu am de gand sa ma judec cu ei. As fi multumit doar sa raman cu ce am de la mama, fara alta bataie de cap.
Mama este total de partea mea, stiind ca a facut o mare greseala, fiindca nu s-au pus lucrurile la punct cand inca mai traia fratele.
Da, asa este. Nepoata e tolerata acolo. Avocatul mi-ar trebui doar pentru intocmirea cererii sau mai e nevoie de el si pentru altceva? Nu ma descurc foarte bine cu banii si incerc sa fac eu ce se poate. Intentionez sa apelez la un avocat doar daca nu am cum altfel. Am citit pe aici ca trebuie sa platesc o taxa de timbru de 10 lei si un timbru judiciar de 0.30 lei si pe urma depun cererea la judecatorie. Imi puteti explica, va rog, exact cum trebuie sa procedez? Si in cat timp voi primi raspuns la cerere? Nepoata poate face o intampinare sau nu poate fi vorba de asa ceva aici?
Sper sa am si eu parte de Sarbatori Fericite! Va multumesc din suflet!
Nu, nu. Am spus ca nepoata sustine ca ea sta in partea mamei. Ea nu are nimic in proprietate si mama ei nu este de acord. Ea are domiciliul la acea adresa, insa eu vreau sa ma mut acolo si sa imi schimb adresa de domiciliu. Mama, foarte in varsta, mi-a dat cotele ei de proprietate, iar eu trebuie sa stau acolo ca sa pot avea grija cum trebuie de ea. Nepoata provoaca zilnic scandaluri, iar mama poate deceda din clipa in clipa din aceasta cauza. Practic ea ne roaga sa o dam afara din casa.
Sunt proprietar majoritar (cote parti) al unui imobil de la tara impreuna cu un frate si sora mea diagnosticata cu retard mintal mediu, de care am grija. Acum acolo locuieste doar sora mea impreuna cu nepoata. Nepoata a avut acceptul verbal de a sta acolo doar ea, insa ea aduce tot felul de persoane fara acordul nostru.
De ceva timp nici eu si nici sora mea nu ne mai putem intelege cu nepoata: ne cheama la tribunal, ne face tot felul de plangeri la politie. Pe sora o ameninta ca daca va primi ordin de interdictie (se va decide anul viitor in prima instanta, daca se aproba sau nu) o va interna avand acele probleme, chiar daca eu ii port de grija. Nu mai am liniste.
Daca vrem (unul dintre cei 3 co-proprietari) sa intram in camera pe care o ocupa, ma ameninta ca imi face plangere pentru violare de domiciliu sustinand ca ea sta in partea mamei (oricum, nu ii revine nici o camera la cotele parti pe care le are, deci e foarte mult o camera). Chiar asa sa fie? Eu sunt totusi proprietar majoritar acolo si mai ales ca nici unul dintre fratii mei nu este de acord.
Vrand sa ma mut acolo, m-am gandit sa fac o cerere de chemare in judecata pentru evacuarea nepoatei avand acordul fratelui meu, precum si al sorei care oricand pot fi chemati sa depuna marturie. Sunt pensionar si as vrea sa stiu daca sunt sanse ca aceasta cerere sa fie respinsa, invocandu-se problemele de sanatate ale surorii. Nu prea mi-ar pica bine.
Va multumesc tuturor.