Fratele meu a avut grija de bunica si inainte de revolutie a primit o casa + teren in urma unui contract clauza de intretinere. De asemenea, a primit prin testament "toate" bunurile bunicii, insa la vremea respectiva majoritatea erau cooperativizate. Recent am aflat ca dupa revolutie, fratele meu (in baza testamentului banuiesc, fiindca tot timpul a evitat sa ne spuna), a obtinut un titlu de proprietate pe toata averea bunicii. Mama mea, unicul copil de altfel, nu a stiut niciodata care este situatia, ea fiind sigura ca un anume teren pe care il lucreaza de cand se stie este al ei lasat de mama ei, bunica mea. Este foarte in varsta si sustine ca niciodata nu i-ar fi semnat ceva fratelui meu (copilul ei) cum ca ar renunta la mostenirea de la mama. Si daca este asa, comisia care a acordat titlul de proprietate se pare ca nu a mai tinut cont ca exista si alti mostenitori si a acordat titlul doar pe baza testamentului. Din ce am citit in codul civil, bunica nu ar fi avut dreptul legal de a da mai mult de 1/2, avand un copil (bunica) careia nu i-a lasat nimic cu acte.
Problema care este. La casa parinteasca (mult mai putin decat ce a primit fratele meu de la bunica) m-am inteles cu fratele, insa doar verbal, ca el va renunta la mostenirea aceasta fiindca si mama a fost de acord ca sa nu se judece cu el pentru averea bunicii. Insa toata intelegerea a fost verbala (sunt si martori), iar noi nu ne asteptam ca fratele meu sa decedeze atat de curand. Pe patul de moarte fratele meu mi-a confirmat ca nu ii trebuie nimic de la mama si ca nici copii lui nu vor avea nici o pretentie, fiindca el le-a impartit averea bunicii (tot verbal, pe patul de moarte). Am avut incredere si mi-a fost nu stiu cum sa-l pun sa semneze ceva fiind muribund, tot timpul avand speranta ca se va face bine si ca vom rezolva problemele. Pana a se imbolnavi fratele, am convenit ca vom rezolva problemele dupa moartea mamei, fiindca ea nu prea a vrut sa-mi puna pe nume pana acum partea ei (5/8).
Dupa moartea fratelui, mama mi-a dat partea ei si sora la fel (stie si ea de intelegere) si acum am aproape toate partiele din proprietatea respectiva. Tata e decedat de mult timp.
Pentru pamantul pe care il lucreaza mama (este in alta parte) am facut o cerere de extras CF si acolo inca figureaza bunica. Ca unica mostenitoare bunica a vrut sa deschida succesiunea, insa am constatat cu stupoare ca si pe terenul respectiv fratele a primit titlul de proprietate. Am fost de acord sa renunt in a merge mai departe cu demersurile si am incercat sa discut cu nepotii, invocand intelegerea avuta in familie (renunt la a mai pretinde ceva din averea bunicii doar ca ei sa renunte la cotele parti pe care le-a avut fratele la casa parinteasca), insa acestia imi cer bani si imi rad in nas cand le spun ca intentionez sa-i dau in judecata. M-am saturat sa ma tot umilesc si sa incerc sa ajung cu ei la o intelegere. Recent mi-au promis ca semneaza, ca renunta la mostenirea respectiva (succesiunea nefiind inca finalizata), pe urma iar au revenit si mi-au pretins bani. Sunt niste oameni de nimic.
1. Va rog sa-mi spuneti ce sanse as avea daca i-as forta prin instanta sa onoreze intelegerea pe care am avut-o in familie, doar cu proba cu martori (foarte solida)?
2. Este posibil ca instanta sa anuleze titlul acordat dupa revolutie? Daca ei renunta, eu nu am de gand sa ma judec cu ei. As fi multumit doar sa raman cu ce am de la mama, fara alta bataie de cap.
Mama este total de partea mea, stiind ca a facut o mare greseala, fiindca nu s-au pus lucrurile la punct cand inca mai traia fratele.