avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Activitate Marbo

Activitate Marbo

Răspuns la discuția Abuz in serviciu?
Intradevar am semnat un acord cand am fost pus in fata faptului implinit dar va asigur ca nu au existat nici un fel de criterii stabilite la nivel de institutie. Totul a fost lasat la alegerea sefului care a ales dupa afinitati . va pot spune ca au fost colegi care aveau aceleasi calificative ca mine, aceeasi vechime, in plus eu am studii superioare. Criteriul de departajare a fost faptul ca respectiva colega eramama iar eu doar tata. A.. si era si nevasta soferului institutiei:D. Si cine aspus ca vreau sa ma intorc la fostul loc de munca in felul acesta? As vrea ca cel care a gresit sa raspunda, atat.
Pentru lili1- in articolele de mai sus este vorba de detasare ,delegare sau transfer pe cand la mine a fost vorba de o reorganizare ainstitutiei si o mutare in interesul institutiei lucru care nu este reglementat de statutul politistului ci de lg 188/1999 conform art 78 din 360/2002.
Iar contestatie nu am facut atunci pentru ca am fost sfatuit prost. Nu toti stim sa ne descurcam in hatisul legislativ din Romania.
Buna seara. Sunt functionar public cu statut special si pana in primavara lui 2011 am lucrat intr-un serviciu de pasapoarte din tara. In lunile martie aprilie a fost facuta o reorganizare a Directiei Generale de Pasapoarte astfel incat un nr de lucratori au fost mutati cu functie cu tot la Bucuresti punanduli-se in vedere ca ori accepta mutarea ori sunt pusi la dispozitie timp de 6 luni apoi le vor fi incetate raporturile de munca. Problema in care doresc sa ma lamuriti este aceea a alegerii lucratorilor care au fost mutati. La noi in serviciu ni sa comunicat ca au fost luate in calcul motive de ordin profesional si motive sociale dar sa fiti siguri ca au fost total altele.Pot dezvolta subiectul daca este cazul. Intrebarea mea era daca nu cumva trebujiau respectate actele normative in vigoare, in speta Statutul .politistului (lg360/2002)care spune:
ART. 78

(1) Dispoziţiile prezentei legi se completează cu prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale altor acte normative în vigoare aplicabile funcţionarului public, în situaţia în care domeniile respective nu sunt reglementate în legislaţia specifică poliţistului.
si Legea functionarului public(lg188/1999)care spune si ea ca:

(1) In caz de reorganizare a autoritatii sau institutiei publice, functionarii publici vor fi numiti in noile functii publice sau, dupa caz, in noile compartimente in urmatoarele cazuri:
a) se modifica atributiile aferente unei functii publice mai putin de 50%;
b) sunt reduse atributiile unui compartiment;
c) este schimbata denumirea fara modificarea in proportie de peste 50% a atributiilor aferente functiei publice;
d) este schimbata structura compartimentului.
(2) Aplicarea prevederilor alin. (1) se face cu respectarea urmatoarelor criterii:
a) categoria, clasa si, dupa caz, gradul profesional ale functionarului public;
b) indeplinirea criteriilor specifice stabilite pentru functia publica;
c) pregatirea profesionala;
d) sa fi desfasurat activitati similare.
(3) In cazul in care exista mai multi functionari publici, se organizeaza examen de catre autoritatea sau institutia publica. .
Deci este un abuz in functie al sefului numirea celor ce vor fi mutati pe baza unor criterii stabilite de el fara organizarea unui concurs intre lucratorii dintre compartimentul ce urma a fi reorganizat ? Si daca da, este tarziu pentru formularea unei plangeri? Unde se poate face aceasta? Va multumesc.