In cazul meu am cumparat un teren de 1800 mp cu front la strada in anul 1996. Terenul a fost retrocedat persoanei de la care l-am cumparat in baza unui titlu de proprietate emis in 1994. In 1996 aceasta si-a inscris prin stergere cu pasta corectoare si rescriere o noua suprafata de inca 210 mp si totodata a modificat vecinatatile vechiului titlu. In 1997 depune cerere la Prefectura pentru obtinerea acestei suprafete dar in baza Hotararii comisiei judetene se decide suplimentarea suprafetei din anexa de la 0,18 la 0,20 ha, deci doar cu 200mp. Cu toate acestea persoana are inscrisa in titlu o suprafata de 210 mp. Ulterior a vandut 200 mp iar pe mine ma santajeaza cu blocarea accesului la terenul de 1800 mp cumparati initiali spunand ca are o fasie de 10 mp intre trotuar si terenul meu.
Instanta de judecata a decis irevocabil ca titlul este valabil desi este modificat dupa intrarea in circuitul civil fara sesizarea unei instante, ca are trecuta pe el o suprafata diferita de cea primita, ca titlul este din 1994 si semnat la acea data de persoanele abilitate, iar modificarea lui s-a facut in 1996 in baza unei hotarari ce se va emite in 1997. Persoanele care semneaza titlul nu mai erau in functie in 1997.
Ministerul public a constatat falsul, dar s-a prescris fapta, chiar a solicitat in instanta anularea titlului modificat ilegal dar in recurs s-a decis ca doar proprietarul titlului (adica persoana care a aranjat modificarea) este cel care poate solicita repararea acestuia.
IN CE TARA TRAIM? CE MAI POT FACE?
1.Care este interpretarea corecta a art.11 din Legea 18/1991 (varianta initiala) referitor la termenul in care se poate face plangere impotriva hotararii comisiei judetene:
a.poti face plangere in 30 de zile sau sa nu faci deloc,
b. poti face plangere in 30 de zile sau si chiar si peste 5 ani
2. Prevederile Anexei21 privind echivalarea terenurilor sunt obligatorii sau informative , adica in cazul meu poate fi echivalat de catre comisia judeteana un teren arabil cu unul faneata in raport de 3:1 desi propunerea comisiei locale era de 1:1 (anexa prevede un raport de 2:1).
Fata de suprafata acordata de comisia judeteana , se poate inscrie in titlu de proprietate o suprafata mai mare si daca da ce procent ? In cazul meu s-au acordat 200 mp iar in titlu sunt inscrisi 210.