avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Titlu de proprietate diferit de suprafata reala
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Titlu de proprietate diferit de suprafata reala

Fata de suprafata acordata de comisia judeteana , se poate inscrie in titlu de proprietate o suprafata mai mare si daca da ce procent ? In cazul meu s-au acordat 200 mp iar in titlu sunt inscrisi 210.
Cel mai recent răspuns: alexandrupot , utilizator 17:40, 5 Ianuarie 2012
ceea ce s-a scris in titlu ramane valabil pana la anularea acestuia de catre vreo persoana care ar avea un interes.Daca suprafata nu corespunde cu realitatea solicitati dvs. rectificarea titlului.
Cred că întrebarea este greşit pusă- prin titlu de proprietate d-voastră trebuie să aveţi 210mp.Cum aveţi doar 200mp, din măsurători sau din ce rezultă suprafaţa de 200mp.?Când vi s-a dat titlu de proprietate, s-a întocmit şi un proces verbal de punere în posesie pe care l-aţi semnat.La ce suprafaţă aveţi dreptul, conform actelor?
(1) Dacă suprafaţa din măsurători este diferită de suprafaţa înscrisă în cartea funciară, suprafaţa din documentaţia cadastrală precedentă pentru care nu s-a deschis carte funciară sau de suprafaţa din actele de proprietate, atunci se va proceda astfel:
a) dacă suprafaţa din măsurători este mai mică, atunci suprafaţa din măsurători se înscrie în cartea funciară în baza documentaţiei cadastrale şi a declaraţiei proprietarului, conform anexei nr. 5;
b) dacă suprafaţa din măsurători este mai mare cu un procent de până la 2% inclusiv, atunci suprafaţa din măsurători se înscrie în cartea funciară în baza documentaţiei cadastrale şi a declaraţiei proprietarului/proprietarilor, conform anexei nr. 5;
c) dacă suprafaţa din măsurători este mai mare cu un procent cuprins între 2-5% inclusiv, atunci suprafaţa din măsurători se înscrie în cartea funciară în baza documentaţiei cadastrale, cu condiţia prezentării declaraţiei proprietarului/ proprietarilor, conform anexei nr. 5 şi a procesului-verbal de vecinătate care conţine acordul proprietarilor tuturor imobilelor învecinate, întocmit conform anexei nr. 18. În această situaţie oficiul teritorial verifică la teren corectitudinea întocmirii documentaţiei, verificare consemnată într-o notă de constatare semnată de către consilierul de cadastru şi contrasemnată de către şeful serviciului cadastru.
d) dacă suprafaţa din măsurători este mai mare cu un procent de peste 5%, documentaţia se respinge.

Nu va bateti capul cu anexele mentionate in textul de mai sus, le intocmeste topograful autorizat pe care il veti angaja. Oricum, tot el este in masura sa determine suprafata exacta. Daca suprafata de teren rotunjita la mp (109.48 = 109, 109.52=110) este mai mare decit cea din acte, cu 2-5%, va trebui sa va dati bine pe linga vecini, pentru ca se va intocmi un proces verbal de vecinatate cu ei. Si daca unul refuza sa semneze, la revedere, nu va puteti intabula. In acest caz, ca si in cazul diferentei mai mari de 5%, va ramine doar instanta...
Bafta!
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
kaleh, utilizator
Ca să nu mă repet subscriu la răspunsul formulat de Kaleh.Acesta va citat textul legal din ordinul nr. 634/2006 modificat şi completat şi care reglementează modul de recepţionare şi avizare a documentaţiilor cadastrale.
In cazul meu am cumparat un teren de 1800 mp cu front la strada in anul 1996. Terenul a fost retrocedat persoanei de la care l-am cumparat in baza unui titlu de proprietate emis in 1994. In 1996 aceasta si-a inscris prin stergere cu pasta corectoare si rescriere o noua suprafata de inca 210 mp si totodata a modificat vecinatatile vechiului titlu. In 1997 depune cerere la Prefectura pentru obtinerea acestei suprafete dar in baza Hotararii comisiei judetene se decide suplimentarea suprafetei din anexa de la 0,18 la 0,20 ha, deci doar cu 200mp. Cu toate acestea persoana are inscrisa in titlu o suprafata de 210 mp. Ulterior a vandut 200 mp iar pe mine ma santajeaza cu blocarea accesului la terenul de 1800 mp cumparati initiali spunand ca are o fasie de 10 mp intre trotuar si terenul meu.
Instanta de judecata a decis irevocabil ca titlul este valabil desi este modificat dupa intrarea in circuitul civil fara sesizarea unei instante, ca are trecuta pe el o suprafata diferita de cea primita, ca titlul este din 1994 si semnat la acea data de persoanele abilitate, iar modificarea lui s-a facut in 1996 in baza unei hotarari ce se va emite in 1997. Persoanele care semneaza titlul nu mai erau in functie in 1997.
Ministerul public a constatat falsul, dar s-a prescris fapta, chiar a solicitat in instanta anularea titlului modificat ilegal dar in recurs s-a decis ca doar proprietarul titlului (adica persoana care a aranjat modificarea) este cel care poate solicita repararea acestuia.
IN CE TARA TRAIM? CE MAI POT FACE?

Alte discuții în legătură

Rectificare carte funciara? pe cine chem in judecata Borza Borza [b]Speta>[/b] Proprietarul unui imobil are inscrisa in CF o suprafata de 230 mp in urma masuratorii facuta de un ing cadastrist in realitate este de 360 mp. ... (vezi toată discuția)
Ordinul prefectului- refuz prefectura ilfov ptr masuratori iris_sweet22 iris_sweet22 Buna seara, ma confrunt cu o mare problema, am rugamintea daca ma poate ajuta cineva cu cateva lamuriri . Locuiesc in Com Pantelimon, parintii mei detin ... (vezi toată discuția)
Rectificare carte funciara nutica nutica Buna ziua, Am si eu o intrebare, cum pot rectifica o carte funciara, din suprafata mai mica in suprafata mai mare, am inteles ca ... (vezi toată discuția)