avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... RECTIFICARE CARTE FUNCIARA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

RECTIFICARE CARTE FUNCIARA

Buna ziua,

Am si eu o intrebare, cum pot rectifica o carte funciara, din suprafata mai mica in suprafata mai mare, am inteles ca exista posibilitatea rectificarii prin notar incepand cu iunie 2009. As vrea sa stiu daca se poate fara deschiderea unui proces si in baza carei legi. Multumesc !
Cel mai recent răspuns: nutica , utilizator 18:48, 9 Septembrie 2009
In baza carui act a fost obtinuta aceasta diferenta de teren?
Terenul l-am primit cu contract vanzare-cumparare de la mama mea, care l-a mostenit de la parinti si in acte nu apare toata suprafata pt. ca nu au declarat-o parintii mamei, cu vecinii nu exista probleme, fiecare recunoaste limitele proprietatii.
Rectificarea de Carte funciara mai degraba se face la Oficiul de cadastru, conform prevederilor Legii nr.7/1996, republicata. Notarii publici au obligatia sa inscrie in Cartea funciara dreptul de proprietate dupa ce autentifica o tranzactie imobiliara.
Multumesc! O sa ma interesez la Oficiul de cadastru atunci. O zi buna.
Ordinul 634/2006 prevede:
Art. 25. - (1) În cazul în care suprafaţa din măsurători este mai mare decât suprafaţa înscrisă în documentaţia precedentă sau decât suprafaţa din actele de proprietate, pentru situaţia în care nu există documentaţie, se procedează astfel:
(2) Pentru imobilele împrejmuite:
a) dacă diferenţa este de până la 2%, documentaţia se recepţionează şi suprafaţa din actul de proprietate se înscrie în cartea funciară;
b) dacă diferenţa este între 2% şi 5% documentaţia se recepţionează şi suprafaţa din măsurători se înscrie în cartea funciară doar dacă este însoţită de proces-verbal de vecinătate, întocmit conform anexei nr. 18;
c) dacă diferenţa este mai mare de 5%, documentaţia se respinge, rectificarea suprafeţei urmând să se facă prin alt act doveditor al dreptului de proprietate.
(3) Pentru imobile care nu sunt împrejmuite:
a) dacă diferenţa este de până la 2%, documentaţia se recepţionează şi se înscrie în cartea funciară suprafaţa din actul de proprietate;
b) dacă diferenţa este mai mare de 2%, documentaţia se recepţionează şi se înscrie în cartea funciară numai pe baza unui alt act doveditor al dreptului de proprietate.
(4) Prin imobile împrejmuite, în sensul prezentului regulament, se înţeleg imobilele ale căror limite sunt materializate prin elemente stabile în timp, clar identificabile de către proprietarii vecini.
;)

Alte discuții în legătură

Punerea in posesie coca_ab coca_ab am o casa cu gradina aferenta.dupa 1990 am fost pusi in posesie cu terenul de sub casa ,am primit un ordin al prefectului prin care ni se dadea si gradina dar ... (vezi toată discuția)
Cadastru bonitakiss bonitakiss buna seara. in urma masuratorilor in vederea efectuarii cadastrului, suprafata masurata s-a constatat a fi mai mare cu 5% decat cea din acte. va rog sa imi ... (vezi toată discuția)
Donatie&cadastru adrian20 adrian20 In 1995 tatal meu a primit prin donatie un teren de la fratii lui. Intre timp unu dintre ei a decedat, iar celalti spun ca vor surpa donatia. #-oMai pot surpa ... (vezi toată discuția)