avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie&cadastru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie&cadastru

In 1995 tatal meu a primit prin donatie un teren de la fratii lui. Intre timp unu dintre ei a decedat, iar celalti spun ca vor surpa donatia. #-oMai pot surpa donatia? Daca da ar putea sa imi treaca pe numele meu prin donatie sau act de vanzare cumparare pentru a evita asta?
Iar a doar problema in legatura cu donatia ar fi ca in loc sa treaca suprafata reala a terenului, au trecut cat era declarat de bunicii mei la primarie ( in loc de 1600 aproximativ e trecut 800 pe act ). Acum tatal meu vrea sa faca carte funciara ( e prima carte funciara) si sa treaca pamantul pe numele meu. ( din 2002 este declarat si platit impozit la primarie cei aproximativ 1600 de mp conform unei legi aparute atunci de declarare pe prorpia raspundere a tenenurilor )
Intrebarea este daca poate sa fac carte funciara pe toata suprafata ??
Va rog mult sa imi raspundeti. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 08:46, 29 Mai 2008
Probabil va referiti la revocarea donatiei; revocarea va putea fi solicitata de catre fratii tatalui dvs doar in cazuri expres determinate de lege (pentru ingratitudine) sau va surveni de drept in cazul in care fratii tatalui dvs nu aveau copii in momentul in care s-a efectuat donatia, insa li s-au nascut ulerior donatiei (bineinteles proportional cu cota din imbil detinuta de catre fiecare in pate).
Dupa decesul fratilor tatalui dvs, mostenitorii acestora vor putea cere reductiunea donatiei, in cazul in care valoarea bunului donat depaseste o anumita cota. In cazul in care tatal dvs vinde imobilul catre dvs, acesta reductiune se va putea efectua numai prin echivalent (la masa sucesorala nu se va mai aduce bunul in sine, ci contra-valoarea acestuia)
adrian20 a scris:
Intrebarea este daca poate sa fac carte funciara pe toata suprafata ??

Da, se plăteşte un expert topo care va întocmi o expertiză cadastrală în care se va măsura întreaga suprafaţă de 1600 mp, expertiza se avizează de către Oficiul de cadastru şi se dă astfel nr. top întabulându-se în carte funciară nouă. ;)
adrian20 a scris:

In 1995 tatal meu a primit prin donatie un teren de la fratii lui. Intre timp unu dintre ei a decedat, iar celalti spun ca vor surpa donatia. #-oMai pot surpa donatia?


Imi place asta cu ... surpatul :)
Exista un singur pericol - dar nu de surpare, ci de reductiune/revocare daca motul are copiii. Are sau nu?
Fratii care au donat nu pot revoca donatia pentru ca e irevocabila si ei sunt cei care au facut-o. (afara numai daca nu aveau copii in 1995 si li s-a nascut vreun copil dupa acesta data).
Daca mortul nu are copii, atuncii fratii lui vin la mostenire, dar nu sunt rezervatari. Si daca nu sunt rezervatari nu se pot atinge de donatie.
Dati-ne mai multe detalii!
In primul rand va m,ultumesc pentru promtitudine =D>. Da in momentul donatiei fratii tatului meu aveau copii. Atunci trecandu-mi mie mai pot revoca donatia? mai exista vreun pericol? si prin ce act ar putea sa imi treaca mie?

Referitor la expertiza topo, cum justific o discrepanta asa mare? asta e singura modalitate?

Va multumesc tuturor din suflet :love2::love2::love2:
adrian a scris:
Acum tatal meu vrea sa faca carte funciara ( e prima carte funciara) si sa treaca pamantul pe numele meu. ( din 2002 este declarat si platit impozit la primarie cei aproximativ 1600 de mp conform unei legi aparute atunci de declarare pe prorpia raspundere a tenenurilor )
......................................................
cum justific o discrepanta asa mare?


Conform art. 25 din Regulamentul/13.10.2006 privind conţinutul şi modul de întocmire a documentaţiilor cadastrale în vederea înscrierii în cartea funciară:
Art. 25. -(1) În cazul în care suprafaţa din măsurători este mai mare decât suprafaţa înscrisă în documentaţia precedentă sau decât suprafaţa din actele de proprietate, pentru situaţia în care nu există documentaţie, se procedează astfel:
(2) Pentru imobilele împrejmuite:
a) dacă diferenţa este de până la 2%, documentaţia se recepţionează şi suprafaţa din actul de proprietate se înscrie în cartea funciară;
b) dacă diferenţa este între 2% şi 5% documentaţia se recepţionează şi suprafaţa din măsurători se înscrie în cartea funciară doar dacă este însoţită de proces-verbal de vecinătate, întocmit conform anexei nr. 18;
c) dacă diferenţa este mai mare de 5%, documentaţia se respinge, rectificarea suprafeţei urmând să se facă prin alt act doveditor al dreptului de proprietate.
(3) Pentru imobile care nu sunt împrejmuite:
a) dacă diferenţa este de până la 2%, documentaţia se recepţionează şi se înscrie în cartea funciară suprafaţa din actul de proprietate;
b) dacă diferenţa este mai mare de 2%, documentaţia se recepţionează şi se înscrie în cartea funciară numai pe baza unui alt act doveditor al dreptului de proprietate.
(4) Prin imobile împrejmuite, în sensul prezentului regulament, se înţeleg imobilele ale căror limite sunt materializate prin elemente stabile în timp, clar identificabile de către proprietarii vecini.
Astfel, în situaţia unei suprafeţe de teren mai mare cu 100% faţă de cea din actul de proprietate, este necesară o acţiune în instanţă, simpla expertiză topografică nefiind suficientă pentru întabularea în cf...

Da in momentul donatiei fratii tatului meu aveau copii. Atunci trecandu-mi mie mai pot revoca donatia? mai exista vreun pericol?

Donaţiile sunt, prin esenţa lor, irevocabile. Odată încheiat, contractul are forţă obligatorie între părţile contractante (este "legea părţilor") şi nu poate fi revocat prin voinţa uneia dintre ele. ;)
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificare carte funciara nutica nutica Buna ziua, Am si eu o intrebare, cum pot rectifica o carte funciara, din suprafata mai mica in suprafata mai mare, am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Probleme de intabulare tisamar tisamar Am cumparat un teren care are o suprafata de 2337 mp in CF, insa in realitate suprafata masurata a terenului este de numai 2198 mp. Intre timp am construit o ... (vezi toată discuția)
Suprafata utila ContSters78406 ContSters78406 Care este diferenta legalaintre suprafata utila masurata si \"suprafata din acte\". Suprafata \"din acte\" ce reprezinta si cum a fost ea calculata? Este ... (vezi toată discuția)