avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme de intabulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme de intabulare

Am cumparat un teren care are o suprafata de 2337 mp in CF, insa in realitate suprafata masurata a terenului este de numai 2198 mp. Intre timp am construit o casa pe acest teren si doresc sa o intabulez. Am auzit cum ca exista o lege care m-ar obliga sa cer in instanta stabilirea granitelor daca terenul masurat are diferenta mai mare de 5% decat in CF.
va rog sa ma sfatuiti ce sa fac si cum sa procedez. Va multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 23:59, 30 Mai 2008
Aveti la indemana actiunea in granituire , care este una imprescriptibila , in sensul ca poate fi introdusa oricand de catre titularul dreptului de proprietate,stabilind astfel limitele terenului pe care il detineti.
Sigur ca aceasta actiune poate fi introdusa la instantza de judecata , chiar daca este o diferentza mica , anume 5% fatza de ce este mentionat in CF.Se poate dispune de asemeni si o expertiza cadastrala.
Intabularea este obligatorie , pentru opozabilitate fatza de terti, pentru ca exercitiului dreptului de proprietate sa nu i se aduca atingeri.
Conform art. 26 din Regulamentul/13.10.2006 privind conţinutul şi modul de întocmire a documentaţiilor cadastrale în vederea înscrierii în cartea funciară:
Art. 26. - În cazul în care suprafaţa din măsurători este mai mică decât suprafaţa din documentaţia cadastrală precedentă sau decât suprafaţa din actele de proprietate, pentru situaţia în care nu există documentaţie cadastrală, se procedează astfel:
a) dacă diferenţa este de până la 2% documentaţia cadastrală se recepţionează şi suprafaţa din măsurători se înscrie în cartea funciară;
b) dacă diferenţa este peste 2% documentaţia cadastrală se recepţionează şi suprafaţa din măsurători se înscrie în cartea funciară numai în baza unei declaraţii autentice a proprietarului privind acordul diminuării suprafeţei din act; în caz contrar, documentaţia cadastrală se respinge, cu soluţionarea situaţiei pe cale judecătorească. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suprafața a terenului mai mică în cadastru decât în titlul de proprietate AlexGorcea AlexGorcea Bună ziua. Sunt în discuții (și alergături) de câteva luni în legătură cu un teren pe care doresc să-l achiziționez. Problema este că în ... (vezi toată discuția)
Donatie&cadastru adrian20 adrian20 In 1995 tatal meu a primit prin donatie un teren de la fratii lui. Intre timp unu dintre ei a decedat, iar celalti spun ca vor surpa donatia. #-oMai pot surpa ... (vezi toată discuția)
Rectificare carte funciara nutica nutica Buna ziua, Am si eu o intrebare, cum pot rectifica o carte funciara, din suprafata mai mica in suprafata mai mare, am inteles ca ... (vezi toată discuția)