Sunt în discuții (și alergături) de câteva luni în legătură cu un teren pe care doresc să-l achiziționez.
Problema este că în titlul de proprietate (cca. 1999), suprafața terenului este de 1900 m², iar în cadastru (realizat în noiembrie 2018), este de 1440 m². În urma discuțiilor cu proprietarul, am ajuns la o înțelegere de a scădea din prețul terenului, iar eu nu doresc să recuperez diferența de cca. 460 m².
Din păcate, când am ajuns la notar, am fost avertizat că dacă merg înainte cu cumpărarea acestui teren voi avea probleme mai târziu: nu mi se va da un credit de la bancă pentru a construi o casă, nu îl voi putea vinde mai departe la rândul meu, etc.
Din câte am citit în legislație, art. 26 din ordinul 634/2006 spune că:
În cazul în care suprafaţa din măsurători este mai mică decât suprafaţa din documentaţia
cadastrală precedentă sau decât suprafaţa din actele de proprietate, pentru situaţia în care nu există
documentaţie cadastrală, se procedează astfel:
a) dacă diferenţa este de până la 2% documentaţia cadastrală se recepţionează şi suprafaţa din
măsurători se înscrie în cartea funciară;
b) dacă diferenţa este peste 2% documentaţia cadastrală se recepţionează şi suprafaţa din măsurători se
înscrie în cartea funciară numai în baza unei declaraţii autentice a proprietarului privind acordul diminuării
suprafeţei din act; în caz contrar, documentaţia cadastrală se respinge, cu soluţionarea situaţiei pe cale
judecătorească.
Evident, aici se aplică cazul "b)", însă notarul la care am fost nu a menționat acest lucru, și a băgat un pic spaima-n mine.
Cum se poate proceda în cazul în care nu doresc să recuperez diferența de teren și sunt de acord să-l cumpăr așa cum este?
se intampla des aceasta situatie. de vina ar fi si aparatele de masurat. acum sunt mult mai performante si indica suprafata reala. posibil sa fi intrat si vecinii cu gardurile lor.
cel mai simplu este cu declaratia proprietarului. mergeti si la un alt notar. sunteti cumparator, aveti privilegiul sa va alegeti notarul. nu cred ca aveti de ce sa va speriati atat de tare