avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... cadastru
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

cadastru

buna seara. in urma masuratorilor in vederea efectuarii cadastrului, suprafata masurata s-a constatat a fi mai mare cu 5% decat cea din acte. va rog sa imi spuneti ce este de facut in aceasta situatie...cel de la cadastru zicea ceva de o actiune in instanta. ce fel de actiune si pe cine actionez in justitie?
Cel mai recent răspuns: SC TOP SURVEY SRL , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 11:23, 23 Noiembrie 2011
Actionati persoana de la care ati cumparat sau mostenitorii lui. Angajati avocat .
Din punct al intabularii unei suprafete ce depaseste 5% fata de suprafata din acte aceast lucru este posibil daca demonstrati ca sunteti proprietarul diferentei de teren.
Dupa cum spunea si in postul de mai sus singura solutie este sa angajati un avocat
solicitati rectificarea suprafetei.
ati putea sa va intabulati cu suprafata din act si apoi pe diferenta sa solicitati rectificarea suprafetei in instanta. un astfel de proces implica necesitatea unei expertize tehnice judiciare, dispuse de instanta. Un expert judiciar va constata "pe cine dati in judecata" (daca nu pur si simplu rectificati suprafata existenta#-o)
La masuratori s-au stabilit punctele fixe care trebuie sa coincida cu cele ale vecinilor daca si acestia au facut cadastru.
Daca ati cumparat,nu ati fost pacalit,pentru ca suprafata reala este mai mare,daca este a Dv s-a facut corectura prin masuratoare.
Nu trebuie avocat,nu trebuie proces, nu trebuie nimic din toate cele ce vi se recomanda.
Faceti intabularea pa baza cadastrului,ea va fi valabila si la o eventuala succesiune .
Pastrati-va banii pentru o vacanta de un an in Caraibe !!
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
barbu2, utilizator
Daca ati citit atent:
in urma masuratorilor in vederea efectuarii cadastrului, suprafata masurata s-a constatat a fi mai mare cu 5% decat cea din acte

Rezulta ca nu exista cadastru pe teren.
Conform Ordinul 785 din 11 mai 2011 publicat in Monitorul Oficial 407 din 9 iunie 2011 (M. Of. 407/2011):
Art. 25. -
(1) Daca suprafata din masuratori este diferita de suprafata inscrisa in cartea funciara, suprafata din documentatia cadastrala precedenta pentru care nu s-a deschis carte funciara sau de suprafata din actele de proprietate, atunci se va proceda astfel:
a) daca suprafata din masuratori este mai mica, atunci suprafata din masuratori se inscrie in cartea funciara in baza documentatiei cadastrale si a declaratiei proprietarului, conform anexei nr. 5;
b) daca suprafata din masuratori este mai mare cu un procent de pana la 2% inclusiv, atunci suprafata din masuratori se inscrie in cartea funciara in baza documentatiei cadastrale si a declaratiei proprietarului/proprietarilor, conform anexei nr. 5;
c) daca suprafata din masuratori este mai mare cu un procent cuprins intre 2-5% inclusiv, atunci suprafata din masuratori se inscrie in cartea funciara in baza documentatiei cadastrale, cu conditia prezentarii declaratiei proprietarului/ proprietarilor, conform anexei nr. 5 si a procesului-verbal de vecinatate care contine acordul proprietarilor tuturor imobilelor invecinate, intocmit conform anexei nr. 18. In aceasta situatie oficiul teritorial verifica la teren corectitudinea intocmirii documentatiei, verificare consemnata intr-o nota de constatare semnata de catre consilierul de cadastru si contrasemnata de catre seful serviciului cadastru.
d) daca suprafata din masuratori este mai mare cu un procent de peste 5%, documentatia se respinge.
Bonitakiss este in situatia in care nu are cadastru pe teren, nu poate intabula o suprafata mai mare de 5%, mai corect ar putea sa se intabuleze cu suprafata din acte si cum a spus colegul Seth - urmarea este tot in instanta.#-o
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
SC TOP SURVEY SRL, Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificare carte funciara nutica nutica Buna ziua, Am si eu o intrebare, cum pot rectifica o carte funciara, din suprafata mai mica in suprafata mai mare, am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Ordinul prefectului- refuz prefectura ilfov ptr masuratori iris_sweet22 iris_sweet22 Buna seara, ma confrunt cu o mare problema, am rugamintea daca ma poate ajuta cineva cu cateva lamuriri . Locuiesc in Com Pantelimon, parintii mei detin ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate diferit de suprafata reala alexandrupot alexandrupot Fata de suprafata acordata de comisia judeteana , se poate inscrie in titlu de proprietate o suprafata mai mare si daca da ce procent ? In cazul meu s-au ... (vezi toată discuția)