avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Activitate atinas

Activitate atinas

Buna ziua, credeti ca se poate invoca art 87 1*1 din Lg 448/2006 si modificarile ulterioare privind eliberarea certificatului de handicap definitiv : art 87 (1^1) Pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice. (la 26-07-2012, Alin. (1^1) al art. 87 a fost introdus de pct. 6 al art. I din LEGEA nr. 136 din 18 iulie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 505 din 23 iulie 2012, care introduce pct. 7^1 al art. I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 84 din 20 septembrie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 654 din 22 septembrie 2010. ) Mai pot sa va precizez ca in Planul individual de servicii pentru reabilitare /programul individual al pacientului inintocmit de comisia d3evaluare complexa la sectiunea recuperare tratamente de ameliorare a situautiei pacientului este scris NU ESTE CAZUL! Deci este ireversibil si irecuperabil, si atunci se poate invoca acest aspect legal? Multumesc
Buna seara, multumesc din nou pentru raspuns. Da am inteles ca pot face contestatie referitor la revizuire, dar nu am gasit nici macar in ultimul ordin de ministru 182/456/2022 unde sunt prevazute ca definitive doar amputarile , oxigenoterapia ... nu si dementa severa cu toate ca e ireversibila..Cred ca mai este un ordin privind neoplaziile in stadiile terminale .Eu nu am gasit explicit in nici o lege ceva legat de acordarea valabilitatii certificatului in functie de boala. Adica instanta poate decide doar pe litera de lege, puteti sa imi indicati un articol dintr-o lege specifica dizabilitatilor care se poate invoca pentru cei cu boli grave ireversibile si care au dreptul la un certificat definitiv fara revizuire? Cu multumiri.
Buna ziua, multumesc pentru raspuns, dar as dori o precizare: pot contesta doar faptul ca este revizuibil la un an? Boala este ireversibila si deci se pune intrebarea daca legea prevede acordarea definitiva a certifcatului de handicap doar dupa prima revizuire.?
multumesc,
Buna ziua, va rog un raspuns referitor la procedura de chemare in judecta sau contestatie in termen de 30 de zile a Certificatului de handicap doar pentru valabilitate . S-a acordat doar ptr un an - pacienta 89 ani imobilizata cu grad handicap grav cu asistent; handicap mental grav 5 mental cod F00, F01. Cum sa i se acorde cu revizuire, adica la anul , daca mai traieste sa o supunem din nou la tot calvarul sa incepem procedura din nou cu doctori platiti la domiciliu , comisii ..., care desi a vazut starea pacientei nu a fost in stare sa faca un referat corect? Va rog cum se face contestaia si unde se depune,? Tribunal -contencios? Se poate depune doar referitor la valabilitate?Multumesc.
Lg 189/2000

Buna ziua,

Mama mea fiind beneficiara a Lg 189/2000 Nu are medicamentele gratuite.
Dar conform cu
Art. 5. - Persoanele prevăzute la art. 1 şi 3 vor beneficia de prevederile prezentei ordonanţe cu începere de la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost depusa cererea şi de următoarele drepturi: a) asistenţă medicală şi medicamente, în mod gratuit şi prioritar, atât în tratament ambulatoriu, cât şi pe timpul spitalizărilor;
ar trebui retetele sa fie gratuite. Cu toate ca pe reteta este bifata casuta de legi speciale = specificata aceasta lg 189/2000 farmaciile nu acorda gratuitate,
Am rugamintea sa imi precizati ce as putea face legal, unde sa ma adresez, sau s-a schimbat intre timp acest articol printr-o lege conexa? Cu multumiri.
Multumesc pentru opinie, dar dezbaterea succesorala dupa parintele defunct nu ma avantajeaza in sensul ca odata stabilite cotele indivize si partajul parintele supravietuitor care are cota majora ar pute sa faca donatie fratelui, si atunci mi-ar fi mai greu sa raman in apartament, mai mult va fi dificil sa imi recuperez investitia facuta in locuinta.
Pe mine ma intereseaza daca in contextul actual adica atata timp cat parintele supravietuitor este in viata, ar putea exista vreo procedura juridica prin care fratele meu ar putea cere evacuarea mea ? Asta in contextul ca parintele nu mai foloseste proprietatea mea ca domiciliu aflandu-se internat in camin de batrani.

Multumesc.
Dreptul la mostenire,

Buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie; suntem 2 frati, parinte decedat in 2007, nu s-a dezbatut succesiunea, celalalt parinte inca este in viata. Eu m-am opus la dezbaterea succesorala dupa parintele decedat, deoarece nu s-au adus la masa succesorala toate bunurile/ recte banii din banci. Cu cateva zile inainte de deces, decesul era iminent,
Parintele supravietuitor a trecut toate sumele din contul titularului in conturile sale, mentiomez ca si eu eram imputernicit pe acele conturi. Asadar succesiunea s-a amanat pana dupa decesul celuilalt parinte.
Eu locuiesc in apartamentul parintilor mei de 30 de ani, lasandu-i pe parintii mei sa locuasca intr-o garsoniera proprietatea mea/. A fost un accord mutual fara inscrisuri. Acum fratele meu a internat parintele supravietuitor intr-un azil avand o sanatate precara si o dementa senila. Mi -a lasat o notita de mana ca trebuie sa preiau toate cheltuielile aferente garsonierei deoarece nu mai locuieste nimeni acolo. In notita este scris ca ar dori sa isi exercite 'DREPTURILE' care ii revin din apartamentul parintilor, adica sa plec din apartament.
Parintele nostru are pensie foarte buna care acopera plata azilului, si are si economii despre care nu stiu daca nu l-a imputernicit pe el sa le administreze.
Deoarece decesul parintelui nu a survenit inca, nu stiu de ce pune problema dreturilor egale asupra apartamentului mai ales ca stie ca eu am facut numeroase imbunatatiri si ca nu vreau sa plec .
As vrea o evaluare juridica a situatiei in care ma aflu . Cu multumiri.
Indemnizatie lunara de refugiat.

Buna ziua, am si eu o intrebare legata de o indemnizatie primita de refugiatii de razboi cf LG 118/1990 care in 2020 s-a modficat la art. 5 prin Lg 130, dand astfel dreptul si copiilor. Eu sunt fiul a doi refugiati, ambii parinti au primit indemnizatie, tata a a decedat si vreau sa aflu daca ma incadrez la alineatul 9 si as putea beneficia de indemnizatie.
“La articolul 5 din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 631 din 23 septembrie 2009, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (4) se introduc cinci noi alineate, alineatele (5)-(9), cu următorul cuprins:(5) Copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori al celui decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, strămutați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizație lunară de 500 lei. (6) Copilul minor la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2), precum și copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2) are dreptul la o indemnizație lunară în același cuantum cu indemnizația de care a beneficiat părintele său.(7) Copilul născut după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2) are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din indemnizația de care a beneficiat părintele său.(8) Copilul care s-a aflat atât în situațiile prevăzute la alin. (6), cât și în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2) beneficiază de indemnizația al cărei cuantum este mai mare. (9) La stabilirea indemnizației prevăzute la alin. (6) sau (7), în situația în care ambii părinți ai copilului au beneficiat de indemnizație lunară potrivit prevederilor art. 4, se ia în calcul indemnizația părintelui al cărei cuantum este mai mare.”
Daca da , unde as putea sa ma adresez?
Cu multumiri.
LEGE nr. 130 din 15 iulie 2020pentru completarea art. 5 din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri
Buna ziua,

Imi cer scuze daca continutul intrebarii mele nu se incadreaza la drept civil, dar nu am gasit alta categorie unde as putea posta urmatoarea intrebare, poate totusi cineva ma poate ajuta.
Deci sunt fiul a doi cetateni refugiati in 1945, tatal meu a decedat si a avut indemnizatie de refugiat, iar mama mai traieste si beneficiaza si ea de aceasta indemnizatie lunara. Mentionez ca oricum parinti mei au divortat cu multi ani in urma.
Deoarece am vazut ca in data de 15 iulie 2020 s-a modificat art 5 din legea 118/90, nu stiu daca eu m-as incadra la alineatul 9 din art 5 modificat:
"La articolul 5 din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 631 din 23 septembrie 2009, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (4) se introduc cinci noi alineate, alineatele (5)-(9), cu următorul cuprins:
(5) Copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori al celui decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, strămutați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizație lunară de 500 lei.
(6) Copilul minor la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2), precum și copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinți s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2) are dreptul la o indemnizație lunară în același cuantum cu indemnizația de care a beneficiat părintele său.
(7) Copilul născut după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2) are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din indemnizația de care a beneficiat părintele său.
(8) Copilul care s-a aflat atât în situațiile prevăzute la alin. (6), cât și în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2) beneficiază de indemnizația al cărei cuantum este mai mare.
(9) La stabilirea indemnizației prevăzute la alin. (6) sau (7), în situația în care ambii părinți ai copilului au beneficiat de indemnizație lunară potrivit prevederilor art. 4, se ia în calcul indemnizația părintelui al cărei cuantum este mai mare."
Si daca da , unde ar trebui sa ma adresez?
Cu multumiri
Multumesc pentru remedirere, si d-nei avocat pentru raspuns.
1. Am inteles ca fara dezbatere succesorala si partaj parintele supravietuitor nu poate dona sau vinde nici un drept de proprietate ipotetic. Dar daca face testament doar in favoarea fratelui meu?
2. Ce se intampla cu sumele de bani aflate in banca? Se pare ca fratele a fost imputernicit sa faca operatiuni, Exista obligativitatea legala sa raspunda ce face si cum administreaza banii?
3.Fratele meu l-a internat pe parintele nostru intr-un camin pentru varstnici deoarece are dementa senila cu probleme de cognitie si memorie destul de avansate. Ar fi trebuit sa i se faca o evaluare medicala pentru a vedea gradul de discernamant? Cat de legala este imputernicirea notariala data in aceste conditii medicale?
Eu initial am crezut ca il va lua la el sa il ingrijeasca deoarece s-a pus problema donatiei tuturor bunurilor cu o forma de contract de intretinere, acum daca e internat la azil despre ce fel de intretinere poate fi vorba? Mentionez ca pensia pe care o are e suficienta pentru plata azilului.

Ce ma sfatuiti sa fac in cazul de fata, exista vreo procedura legala pe care ar trebui sa o fac pentru ca se pare ca lucrurile au cam scapat de sub control.
Multumesc.