Buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie; suntem 2 frati, parinte decedat in 2007, nu s-a dezbatut succesiunea, celalalt parinte inca este in viata. Eu m-am opus la dezbaterea succesorala dupa parintele decedat, deoarece nu s-au adus la masa succesorala toate bunurile/ recte banii din banci. Cu cateva zile inainte de deces, decesul era iminent,
Parintele supravietuitor a trecut toate sumele din contul titularului in conturile sale, mentiomez ca si eu eram imputernicit pe acele conturi. Asadar succesiunea s-a amanat pana dupa decesul celuilalt parinte.
Eu locuiesc in apartamentul parintilor mei de 30 de ani, lasandu-i pe parintii mei sa locuasca intr-o garsoniera proprietatea mea/. A fost un accord mutual fara inscrisuri. Acum fratele meu a internat parintele supravietuitor intr-un azil avand o sanatate precara si o dementa senila. Mi -a lasat o notita de mana ca trebuie sa preiau toate cheltuielile aferente garsonierei deoarece nu mai locuieste nimeni acolo. In notita este scris ca ar dori sa isi exercite 'DREPTURILE' care ii revin din apartamentul parintilor, adica sa plec din apartament.
Parintele nostru are pensie foarte buna care acopera plata azilului, si are si economii despre care nu stiu daca nu l-a imputernicit pe el sa le administreze.
Deoarece decesul parintelui nu a survenit inca, nu stiu de ce pune problema dreturilor egale asupra apartamentului mai ales ca stie ca eu am facut numeroase imbunatatiri si ca nu vreau sa plec .
As vrea o evaluare juridica a situatiei in care ma aflu . Cu multumiri.
buna ziua,
Dezbateti succesiunea in urma celuilalt parinte, vedeti exact ce aveti de impartit si cum o sa o faceti si cereti si numirea unui curator pentru parintele in viata, datorita problemelor de sanantate.
Discutati toate aceste aspecte cu un avocat.
Multumesc pentru opinie, dar dezbaterea succesorala dupa parintele defunct nu ma avantajeaza in sensul ca odata stabilite cotele indivize si partajul parintele supravietuitor care are cota majora ar pute sa faca donatie fratelui, si atunci mi-ar fi mai greu sa raman in apartament, mai mult va fi dificil sa imi recuperez investitia facuta in locuinta.
Pe mine ma intereseaza daca in contextul actual adica atata timp cat parintele supravietuitor este in viata, ar putea exista vreo procedura juridica prin care fratele meu ar putea cere evacuarea mea ? Asta in contextul ca parintele nu mai foloseste proprietatea mea ca domiciliu aflandu-se internat in camin de batrani.
Nu conteaza daca va avantajeaza sau nu, ideea este ca trebuie sa faceti asta pentru a putea intra efectiv/legal in posesia bunurilor.
Nu vad vreun mod de a va evacua din casa in afara de a dezbate succesiunea, cere sa ramana in imobil si va plateste dvs. sulta conform cotei ce va revine din mostenire sau sa ceara evacuarea prin instanta ( vede el daca are motive plauzibile in asa fel incat sa si castige...).
Cat despre donatie... nu cred ca poate face asta legal avand in vedere starea de sanatate a donatorului.
O sa aiba nevoie de un document emis de INML care sa ateste ca donatrtul este in deplinatatea facultatilor mintale in momentul in care face donatia.
Plus ca exista si rezerva succesorala...
Nu o sa va faca numeni pe forum o evaluare juridia a situatiei, pot doar exprima o parere in functie de ceea ce spuneti/scrieti...
Contacati un avocat pentru una, platiti consultatia si vedeti ce puteti face...
Mostenire
ildikoc
Suntem 2 frati. In 1992 a murit unul dintre parinti.Succesiunea nu s-a facut.Parintele supravietuitor sta cu unul dintre copii si ar vrea sa lase apartamentul ... (vezi toată discuția)